2014 Sonrası Rusya'da Kırım'ın Kutsal Coğrafya Olarak Temsili ve Dış Politika Meşrutiyeti
Crimea as Sacred Geography: Representation and the Legitimation of Russian Foreign Policy after 2014
- Tez No: 1012251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KOLOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış politika, Kırım, Rusya, Crimean, Russia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rusya Federasyonu'nun 2014 sonrasında Kırım'a ilişkin geliştirdiği söylemlerde coğrafi mekâna yüklenen sembolik anlamların dış politika uygulamalarının meşrulaştırılmasındaki işlevini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Kırım'ın yalnızca stratejik özellikleriyle değil, tarihsel hafıza, ulusal kimlik ve kültürel aidiyet ekseninde yeniden anlamlandırılan bir mekân olarak nasıl kurgulandığı değerlendirilecektir. Bu doğrultuda resmî devlet söylemleri ile Kırım dergisinde üretilen anlatılar karşılaştırmalı biçimde ele alınacaktır. Araştırmanın temel hedeflerinden biri, uluslararası ilişkiler yazınında ağırlıklı olarak güvenlik ve güç politikaları çerçevesinde incelenen Kırım meselesine farklı bir analitik bakış kazandırmaktır. Çalışmanın özgünlüğü, kutsal coğrafya yaklaşımını kolektif bellek, sembolik iktidar ve söylem üretimi kavramlarıyla ilişkilendirerek dış politika meşruiyetini disiplinler arası bir perspektiften değerlendirmesinde yatmaktadır. Araştırmada nitel yöntem esas alınacak; söylem analizi ve içerik analizi teknikleri kullanılarak 2014-2025 dönemine ait resmî açıklamalar, süreli yayınlar ve sembolik mekânsal unsurlar incelenecektir. Elde edilecek bulguların, dış politika kararlarının yalnızca askerî ya da hukukî gerekçelerle değil, tarihsel anlatılar ve sembolik anlam üretimi aracılığıyla da toplumsal kabul zemini oluşturduğunu göstermesi ve bu yönüyle uluslararası ilişkiler literatürüne kuramsal katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of the symbolic meanings attributed to geographical space in the discourses developed by the Russian Federation regarding Crimea after 2014 in legitimizing its foreign policy practices. The study will evaluate how Crimea has been constructed not only in terms of its strategic characteristics but also as a space reinterpreted through historical memory, national identity, and cultural belonging. Accordingly, official state discourses and the narratives produced in Kırım Dergisi will be examined through a comparative perspective. One of the main objectives of the research is to provide an alternative analytical perspective on the Crimea issue, which has predominantly been examined within the framework of security and power politics in the field of International Relations. The originality of the study lies in its evaluation of foreign policy legitimacy from an interdisciplinary perspective by relating the concept of sacred geography to collective memory, symbolic power, and discourse production. The research will adopt a qualitative approach and employ discourse analysis and content analysis to examine official statements, periodicals, and symbolic spatial elements from the period between 2014 and 2025. The findings are expected to demonstrate that foreign policy decisions gain societal legitimacy not only through military or legal justifications but also through historical narratives and the production of symbolic meanings, thereby making a theoretical contribution to the International Relations literature.