Dedecti̇ng computer generated faces with deep learning networks
Derin öğrenme ağları ile bilgisayar tarafından oluşturulan yüzlerin tespiti
  1. Tez No: 1012323
  2. Yazar: AHMET DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AVCIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme (Deep Learning), Generative Adversarial Networks (GAN), Convolutional Neural Networks (CNN) ve Sahte Yüz Tespiti, Deep Learning, Generative Adversarial Networks (GANs), Convolutional Neural Networks (CNN) and Detection of Synthetic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, gerçek insan yüzlerine son derece benzeyen sahte yüzlerin üretilebilmesini mümkün kılmıştır. Özellikle Generative Adversarial Networks (GANs) gibi üretici yapay sinir ağları, insan gözüyle ayırt edilmesi neredeyse imkânsız olan bilgisayar tarafından oluşturulmuş (deepfake) yüz görselleri üretmektedir. Bu durum, dijital güvenlik, sosyal medya, medya manipülasyonu ve kimlik doğrulama gibi pek çok alanda önemli etik ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, bilgisayar tarafından oluşturulan sahte yüz görsellerini tespit edebilen etkili ve güvenilir bir derin öğrenme modeli geliştirmektir. Çalışmada, gerçek ve yapay yüzlerden oluşan veri setleri kullanılarak Convolutional Neural Networks (CNN), EfficientNet ve Vision Transformer (ViT) gibi farklı derin öğrenme mimarileri eğitilmiş ve bu modellerin başarımları karşılaştırılmıştır. Model performansları doğruluk, hassasiyet, özgüllük ve F1 skoru gibi metrikler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, derin öğrenme tabanlı modellerin bilgisayar tarafından oluşturulan yüzleri yüksek doğrulukla ayırt edebildiğini göstermektedir. Bu çalışma, dijital görsel içeriğin doğrulanması ve sahte içeriklerin tespiti konularında önemli katkılar sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, rapid advancements in artificial intelligence and deep learning technologies have made it possible to generate fake faces that closely resemble real human faces. Particularly, generative artificial neural networks such as Generative Adversarial Networks (GANs) are capable of producing computer-generated (deepfake) facial images that are nearly indistinguishable from real ones to the human eye. This development has brought significant ethical and security concerns in various fields, including digital security, social media, media manipulation, and identity verification. The aim of this study is to develop an effective and reliable deep learning model capable of detecting computer-generated fake facial images. In this study, datasets consisting of both real and synthetic faces were used to train different deep learning architectures, including Convolutional Neural Networks (CNN), EfficientNet, and Vision Transformer (ViT). The performance of the models was evaluated using metrics such as accuracy, precision, specificity, and F1 score. The results demonstrate that deep learning-based models can distinguish computer-generated faces with high accuracy. This study makes significant contributions to the verification of digital visual content and the detection of synthetic media, providing a strong foundation for future research in the field.