Almanya'da yaşayan Kuzey Makedonyalı Arnavutlarda dindarlık ve ruh sağlığı
Religiosity and mental health among North Macedonian Albanians living in Germany
  1. Tez No: 1012428
  2. Yazar: BUNJAMIN DJEMAILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Arnavutlar, Din, Dindarlık, Makedonya, Ruh sağlığı, Germany, Albanians, Religion, Religiousness, Macedonian, Mental health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Almanya'da yaşayan Kuzey Makedonyalı Arnavut göçmenlerin dindarlık düzeyleri ile ruh sağlıkları (hayat memnuniyeti ve genel kaygı) arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Nicel yöntemle tasarlanan çalışmada veriler, Almanya'daki 260 katılımcıya uygulanan anketlerle toplanmıştır. Bulgulara göre, katılımcıların genel dindarlık ve hayat memnuniyeti düzeyleri oldukça yüksektir. Dindarlık ile hayat memnuniyeti arasında pozitif, genel kaygı arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur; yani dindarlık arttıkça yaşam doyumu artmakta, kaygı ise azalmaktadır. Ayrıca cami ve kültür merkezlerini sık ziyaret edenlerin dindarlık puanları artarken kaygıları düşmektedir. Gençler, kadınlar, bekarlar ve memleketine dönmeyi planlamayanlarda kaygı düzeyi diğer gruplara göre daha yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak dinin, gurbetteki göçmenler için stres ve yalnızlığı azaltan çok önemli bir manevi destek ve psikolojik koruma kaynağı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between religiosity and mental health (life satisfaction and general anxiety) among North Macedonian Albanian migrants living in Germany. Using a quantitative approach, data were collected via surveys from 260 participants. The findings indicate high overall levels of religiosity and life satisfaction among the sample. A statistically significant positive correlation was found between religiosity and life satisfaction, alongside a negative correlation with general anxiety; meaning that as religiosity increases, life satisfaction rises and anxiety decreases. Furthermore, frequent visits to mosques and cultural centers are associated with higher religiosity and lower anxiety. Youth, women, unmarried individuals, and those not planning to return to their home country exhibit higher anxiety levels. In conclusion, religion serves as a vital spiritual support and a psychological protective factor for migrants abroad, significantly reducing stress and feelings of loneliness.