Gallik asitin kronik lenfositik lösemide inflamasyon ve apoptotik yolaklara etkisi
Effects of gallic acid on inflammation and apoptotic pathways in chronic lymphocytic leukemia
  1. Tez No: 1012429
  2. Yazar: DEVLET EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİDE SEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Gallik asit, Lösemi-lenfositik-kronik-B hücreli, İnflamasyon, Apoptosis, Leukemia-lymphocytic-chronic-B-Cell, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Çeşitli meyve, sebze ve tıbbi bitkilerde bol miktarda bulunan ve doğal olarak oluşan polifenolik bir bileşik olan gallik asit, güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Antioksidanlar, zararlı serbest radikalleri nötralize ederek ve oksidatif stres kaynaklı hasara karşı koruyarak insan sağlığında hayati bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, kronik lenfosittik lösemi (KLL) hücrelerinden HG-3 ve MEC-1 hücrelerinde gallik asitin konsantrasyona bağlı olarak hücre proliferasyonu ile inflamasyon ve apoptozisde yer alan Cox2 ve aktif kaspaz 3 moleküllere etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Hücre canlılık analizleri MTT testi ile yapılmıştır. Çalışma kapsamında Cas-3 ve Cox-2 düzeyleri analiz edilmiştir. MEC 1 hücrelerinde gallik asitin IC50 değeri 24 μg/ml olarak tesbit edilmiştir. HG 3 hücrelerinde gallik asit daha çok hücre proliferasyonu yönünde etki ettiği için IC50 değeri tesbit edilememiştir. KLL hücrelerinde gallik asit uygulaması apoptozis stimulasyonu, inflamasyon inhibisyonu yönünde etki göstermiştir. MEC 1 ve HG-3 hücrelerinde ki değişim istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Gallic acid, a naturally occurring polyphenolic compound abundantly found in various fruits, vegetables, and medicinal plants, has attracted considerable interest in recent years due to its strong antioxidant properties. Antioxidants play a vital role in human health by neutralizing harmful free radicals and protecting against damage caused by oxidative stress. In this study, it was aimed to investigate the concentration- and time-dependent effects of gallic acid on cell proliferation, as well as on the inflammation- and apoptosis-related molecules cyclooxygenase 2 (COX-2) and active caspase-3, in HG-3 and MEC-1 cells derived from chronic lymphocytic leukemia (CLL). Cell viability was assessed by the MTT assay. Within the scope of the study, caspase-3 and COX-2 levels were analyzed. The IC50 value of gallic acid was determined as 24 μg/ml in MEC 1 cells. In HG 3 cells, the IC50 value could not be determined because gallic acid primarily acted in the direction of cell proliferation. In CLL cells, gallic acid application showed effects of apoptosis stimulation and inflammation inhibition. The changes in MEC1 and HG-3 cells were found to be statistically significant.