502 nolu Afyon Şer'iyye Sicil Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transliteration and evaluation of the number 502 of Court Records of Afyon
- Tez No: 1012454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YÜCETÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Afyon, Karahisâr-ı Sâhib, Şer'iyye Sicilleri, Dava, Afyon, Karahisâr-ı Sâhib, Sharia Registers, Court Cases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmaya konu olan, 502 Nolu Afyon Şer'iyye Sicil Defteri H. 1061/M. 1650-1651 yıllarına ait olup transkripsiyonu yapılmış ve belge özetleri hazırlanmıştır. Belgelerden elde edilen bilgiler ışığında dönemin idarî, siyasî, sosyal ve iktisadî durumu ile dönemin önemli olayları değerlendirilmiştir. Sicil defterinde 576 belge yer almakta olup bunların çoğunluğunu hukuk davaları oluşturmaktadır. Defter üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde kamu görevlileri, sancak, kaza, köy ve mahalle isimleri tespit edilebilmiştir. Ayrıca han, hamam, medrese, çarşı-pazar ve ibadethaneler ile ilgili bilgilere de ulaşılmıştır. Defterde sadece Afyon'a (Karahisâr-ı Sâhib) ait değil, buranın haricinde de sancak, kaza, köy ve mahalle isimleri olduğu görülmüştür. Defterin kayda alındığı tarihte devam eden Girit Seferi ve iç isyanların Afyon'a (Karahiâr-ı Sâhib) yansımaları, defterde kayıtlı belgeler üzerinden değerlendirilmiştir. H.1061/M.1650-1651 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı olan Afyon'un yerel tarihine dair ileride yapılacak olan yeni çalışmalar için kaynak teşkil etmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This subject of this study is the Afyon Sharia Court RegisterNo. 502, dating from AH 1061/AD 1650-1651 which has been transcribed and supplemented with document summaries. In light of the information obtained from these documents, the administrative, political, social, and economic conditions of the period, along with its significant events, have been evaluated. The register contains on the register 576 documents, the majority of which are legal cases. As a result of the research conducted on the register, name of puplic officials, sanjaks, districts (kazas), villages, and neighborhoods have been identified. Furthermore, information regarding inns, bathhouses, madrasas, bazaars/markets, and places of worship has been uncovered. It was noted that the register includes names of sanjaks, districts, villages, and neighborhoods not only from Afyon (Karahisâr-ı Sâhib) but also from beyond it. The impact of the ongoing Cretan Expedition and internal rebellions on Afyon (Karahisâr-ı Sâhib) at the time of recording was assessed through the documents recorded in the register. This study aims to serve as a source for future research on the local history of Afyon (Karahisâr-ı Sâhib), a sanjak of the Ottoman Empire in AH. 1061/AD.1650-1651.