499 nolu Afyon Şer'iyye Sicil Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transliteration and evaluation of the number 499 of Court Records of Afyon
- Tez No: 1012453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YÜCETÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karahisâr-ı Sâhib, Şer'iyye Sicilleri, Dava, Karahisar-ı Sahib, Ser'iyye Register, Legal Cases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada H. 1052-1061 / M. 1642- 1651 tarihleri arasında kayda alınan 499 numaralı Karahisar-ı Sahib (Afyonkarahisar) Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve özeti yapılarak incelenen belgelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda veriler değerlendirilmiştir. Sicilde ağırlıklı olarak, vakıf hesapları, mülk satış ve devri, miras, boşanma, berat, hüccet ve i'lam türünden 282 belge bulunmaktadır. 499 nolu Afyon Şer'iyye Sicil defteri bilhassa Afyonkarahisar'ın sosyo-ekonomik ve kültürel hayatı açısından önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışma ile XVII. yüzyılın ikinci çeyreğinin sonları ile ikinci yarısının başlarında mühim hadiselerin cereyan ettiği bir dönemde Afyonkarahisar'ın sosyo-ekonomik ve kültürel vaziyetinin ortaya konulmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes data derived from the transcription and summary of Ser'iyye Register No. 499 from Karahisar-ı Sahib (modern-day Afyonkarahisar), covering the years 1052–1061 AH (1642–1651 AD). The register contains 282 documents, primarily featuring foundation records, property sales and transfers, inheritance cases, divorces, acquittals, as well as legal documents such as huccet and i'lam. Ser'iyye Register No. 499 offers valuable insights into the socio-economic and cultural landscape of Afyonkarahisar during this period. This research aims to shed light on the city's social and economic conditions in the late second quarter and early second half of the 17th century—a time marked by notable historical events.