Kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) kişisel koruyucu ekipman kullanarak endotrakeal entübasyon prosedüründe viescope® laringoskop ve direkt laringoskop kullanımının farklı uygulayıcı pozisyonlarında etkinliklerinin araştırılması: Prospektif randomize maket çalışması
Investigation of the effectiveness of viescope® laryngoscope and direct laryngoscope use in different operator positions in endotracheal intubation procedure using chemical, biological, radiological, nuclear (CBRN) personal protective equipment: A prospective randomized manikin study
- Tez No: 1012481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, endotrakeal entübasyon, entübasyon pozisyonları, Viescope. KBRN, CBRN, Emergency department, endotracheal intubation, intubation positions, Viescope
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (Kbrn) Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanarak Endotrakeal Entübasyon Prosedüründe Viescope® Laringoskop Ve Direkt Laringoskop Kullanımının Farklı Uygulayıcı Pozisyonlarında Etkinliklerinin Araştırılması: Prospektif Randomize Maket Çalışması Giriş ve Amaç: Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) olaylarda görev alan sağlık personeli, Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) kullanmak zorundadır. Bu ekipmanlar, hareket kabiliyetini ve duyusal algıyı kısıtlayarak hayat kurtarıcı bir prosedür olan endotrakeal entübasyonu (ETE) zorlaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı; hastane öncesi koşullarda, yerde yatan bir hastaya C tipi KBRN KKE kullanan uygulayıcıların Viescope® Laringoskop (VL) ve Macintosh Direkt Laringoskop (DL) ile beş farklı pozisyonda (oturarak, dizüstü, yüzüstü, sol yan yatarak ve ata biner pozisyon) yaptıkları entübasyonların etkinliklerini (başarı oranı, işlem süresi ve zorluk derecesi) karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize, tek merkezli simülasyon çalışmasına 26 acil tıp asistanı dahil edildi. Katılımcılar, C tipi KKE (maske, tulum, eldiven, çizme) kuşanarak yüksek sadakatli bir eğitim maketi (CPARLENE) üzerinde her iki cihazla beş farklı pozisyonda toplam 10 entübasyon gerçekleştirdi. İşlem başarısı, entübasyon süresi ve Numerik Derecelendirme Skoru (NRS) ile ölçülen zorluk derecesi kaydedildi. Bulgular: Çalışma sonucunda,“sol yan yatarak”pozisyonda VL kullanımının, DL'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az zorluk (daha düşük NRS) yarattığı saptandı (p=0,021). İşlem süreleri açısından;“oturarak”(baş tarafında) pozisyonda DL (33,7±19,4 sn), VL'ye (43,3±29,7 sn) göre anlamlı derecede daha hızlı bulundu (p=0,012).“Ata biner”(straddling) pozisyonu, hem DL hem de VL için işlem süresinin en uzun, zorluk derecesinin en yüksek ve başarı oranının en düşük olduğu pozisyon olarak belirlendi. Başarı oranları açısından VL, tüm pozisyonlarda sayısal olarak DL'den daha yüksek performans gösterse de istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: KBRN KKE kullanımı altında yapılan entübasyonlarda“ata biner”pozisyonu, ergonomik kısıtlılıklar nedeniyle en başarısız yöntemdir ve rutin uygulamadan kaçınılmalıdır. VL, özellikle zorunlu kalınan“sol yan”pozisyonlarda görüş avantajı ve düşük zorluk skoru ile DL'ye üstünlük sağlamaktadır. Buna karşın, standart“oturarak”pozisyonda DL, uygulayıcı aşinalığı nedeniyle hız avantajını korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation Of The Effectiveness of Viescope® Laryngoscope And Direct Laryngoscope Use In Different Operator Positions In Endotracheal Intubation Procedure Using Chemical, Biological, Radiological, Nuclear (Cbrn) Personal Protective Equıpment: A Prospective Randomized Manikin Study Introduction and Objective: Medical personnel involved in Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear (CBRN) incidents are required to use Personal Protective Equipment (PPE). This equipment restricts mobility and sensory perception, complicating endotracheal intubation (ETI), which is a life-saving procedure. The aim of this study is to compare the effectiveness (success rate, procedure time, and difficulty level) of Viescope® Laryngoscope (VL) and Macintosh Direct Laryngoscope (DL) performed by operators wearing Level C CBRN PPE on a manikin lying on the ground in five different positions (sitting, kneeling, prone, left lateral, and straddling). Materials and Methods: Twenty-six emergency medicine residents were included in this prospective, randomized, single-center simulation study. Participants performed a total of 10 intubations with both devices in five different positions on a high-fidelity manikin (CPARLENE) while wearing Level C PPE (mask, suit, gloves, boots). Procedure success, intubation time, and difficulty level measured by the Numeric Rating Scale (NRS) were recorded. Results: The study revealed that using VL in the“left lateral”position resulted in significantly less difficulty (lower NRS) compared to DL (p=0,021). Regarding procedure times, DL was found to be significantly faster (33,7±19,4 sec) than VL (43,3±29,7 sec) in the“sitting”(at the head) position (p=0,012). The“straddling”position was identified as the position with the longest procedure time, highest difficulty level, and lowest success rate for both DL and VL. Although VL showed numerically higher performance than DL in terms of success rates across all positions, no statistically significant difference was found. Conclusion: In intubations performed under CBRN PPE usage, the“straddling”position is the least successful method due to ergonomic limitations and should be avoided in routine practice. VL provides superiority over DL with better visualization and lower difficulty scores, especially in mandatory“left lateral”positions. Conversely, DL maintains its speed advantage in the standard“sitting”position due to operator familiarity.