Daidzeinin HepG2 hücrelerinde ferroptosis üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of daidzein on ferroptosis in HepG2 cells
- Tez No: 1012482
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Daidzein, Daidzein
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile doğal bir izoflavon olan daidzein'in (DDZ) hepatosellüler karsinom (HCC) hücrelerinde ferroptoz üzerindeki etkilerinin ve olası moleküler mekanizmalarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, insan hepatokarsinom hücre hattı HepG2 ile kontrol grubu olarak insan umbilikal ven endotel hücreleri (HUVEC) kullanılmıştır. DDZ'nin sitotoksik etkileri WST-1 yöntemiyle değerlendirilmiş; ferroptozun biyokimyasal belirteçleri olan intrasellüler demir düzeyi, reaktif oksijen türleri (ROS), lipid peroksidasyonu ve glutatyon metabolizması üzerine etkiler kantitatif yöntemlerle analiz edilmiştir. Ayrıca ferroptozla ilişkili sinyal yolaklarının aydınlatılması amacıyla lapatinib, sülfasalazin ve sorafenib gibi farmakolojik ajanlar ile birlikte uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, DDZ uygulamasının HepG2 hücrelerinde hücre canlılığını anlamlı düzeyde azalttığını, ROS üretimi ve lipid peroksidasyonunu artırdığını, glutatyon dengesini bozduğunu ve intrasellüler demir birikimini desteklediğini göstermiştir. Bu etkilerin ferroptoz inhibitörleri ile kısmen geri döndürülebilmesi, gözlenen hücre ölümünün ferroptotik mekanizma ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Buna karşılık HUVEC hücrelerinde ferroptotik yanıtın sınırlı düzeyde kalması, DDZ'nin kanser hücrelerine özgü ferroptotik duyarlılığı artırabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, daidzein'in HCC hücrelerinde ferroptozu indükleyebileceğini ve ferroptoz temelli tedavi stratejileri açısından potansiyel bir doğal bileşik olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to investigate the effects of daidzein (DDZ), a natural isoflavone, on ferroptosis and its potential molecular mechanisms in hepatocellular carcinoma (HCC) cells. Human hepatocarcinoma HepG2 cells were used as the experimental model, while human umbilical vein endothelial cells (HUVEC) served as the control group. The cytotoxic effects of DDZ were evaluated using the WST-1 assay; its effects on biochemical markers of ferroptosis, including intracellular iron levels, reactive oxygen species (ROS), lipid peroxidation, and glutathione metabolism, were analyzed using quantitative methods. In addition, co-treatment experiments with pharmacological agents such as lapatinib, sulfasalazine, and sorafenib were performed to elucidate ferroptosis-related signaling pathways. The results demonstrated that DDZ treatment significantly reduced cell viability in HepG2 cells, increased ROS production and lipid peroxidation, disrupted glutathione balance, and promoted intracellular iron accumulation. The partial reversibility of these effects by ferroptosis inhibitors indicated that the observed cell death was associated with a ferroptotic mechanism. In contrast, the ferroptotic response in HUVEC cells was limited, suggesting that DDZ may enhance cancer cell–specific sensitivity to ferroptosis. In conclusion, this study demonstrates that daidzein can induce ferroptosis in HCC cells and may be considered a potential natural compound for ferroptosis-based therapeutic strategies.