Histerektomi planlanan hastalarda yazılı preoperatif bilgilendirmenin cerrahi yöntem seçimine etkisi: Tek merkezli prospektif bir çalışma
The effect of written preoperative information on surgical method selection in patients scheduled for hysterectomy: A single-center prospective study
- Tez No: 1012480
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ERDEMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Yazılı Preoperatif Bilgilendirme, Cerrahi Yöntem Seçimi, Minimal İnvaziv Cerrahi, Ortak Karar Verme, Aydınlatılmış Onam, Hysterectomy, Written Preoperative Information, Surgical Method Selection, Minimally Invasive Surgery, Shared Decision-Making, Informed Consent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Histerektomi, kadın hastalıkları ve doğum pratiğinde sezaryenden sonra en sık uygulanan majör cerrahi girişimlerden biridir. Benign ve malign birçok jinekolojik hastalığın tedavisinde kullanılabilen bu operasyon; abdominal, vajinal, laparoskopik, laparoskopik yardımlı vajinal, total laparoskopik, robotik ve V-NOTES gibi farklı cerrahi yaklaşımlarla gerçekleştirilebilmektedir. Cerrahi yöntemin seçimi; uterin boyut, eşlik eden pelvik patolojiler, geçirilmiş cerrahi öyküsü, malignite şüphesi, cerrahın deneyimi, teknik olanaklar ve hasta güvenliği gibi çok sayıda faktörden etkilenmektedir. Bunun yanında modern tıpta hasta özerkliği, ortak karar verme ve aydınlatılmış onam süreçleri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, histerektomi planlanan hastalarda yazılı preoperatif bilgilendirmenin cerrahi yöntem seçimi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yazılı bilgilendirme materyallerinin hastaların cerrahi seçenekleri daha sistematik biçimde değerlendirmesine, yöntemlerin avantaj ve sınırlılıklarını daha iyi anlamasına ve karar verme sürecine daha etkin katılım göstermesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Özellikle minimal invaziv cerrahi yaklaşımlara ilişkin bilginin anlaşılır ve standart bir biçimde sunulmasının, hasta tercihlerini etkileyebileceği öngörülmektedir. Bu çalışma ile yazılı bilgilendirme öncesi ve sonrasında hastaların cerrahi yaklaşım tercihlerinde meydana gelen değişimin ortaya konulması, bilgilendirme sürecinin hasta özerkliği ve ortak karar verme mekanizmasına katkısının incelenmesi ve preoperatif danışmanlık uygulamalarının geliştirilmesine bilimsel temel oluşturulması hedeflenmektedir. Elde edilecek verilerin, hasta merkezli jinekolojik cerrahi yaklaşımın güçlendirilmesine ve bilgilendirme süreçlerinin standardizasyonuna katkı sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda benign endikasyonla elektif histerektomi planlanan 100 hasta üzerinde yürütüldü. Hastalara abdominal, laparoskopik ve vajinal/V-NOTES cerrahi yaklaşımlarını açıklayan yazılı bilgilendirme broşürü verildi. Broşürü okuma durumu, cerrahi yöntem tercihi, tercih gerekçesi, preoperatif bilgi düzeyi ve bilgilendirilmiş hissetme oranı değerlendirildi. Veriler uygun istatistiksel testler ve lojistik regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: Hastaların 68'i bilgilendirme broşürünü okudu, 32'si okumadı. Broşürü okuyanlarda minimal invaziv cerrahi tercih oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (%89,7'ye karşı %50,0; p<0,001). Broşür okuma, minimal invaziv yöntem tercih olasılığını artırdı (OR=8,71; %95 GA: 3,06–24,78). Broşürü okuyan hastalarda preoperatif bilgi düzeyi de anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Laparoskopik ve vajinal/V-NOTES yöntemleri tercih edenlerde en sık gerekçe hızlı iyileşme beklentisi iken, abdominal cerrahi tercihinde komplikasyon korkusu ön plandaydı. Sonuç: Histerektomi planlanan hastalarda yazılı preoperatif bilgilendirme, hastaların cerrahi yöntem tercihlerini etkileyerek minimal invaziv yaklaşımlara yönelimi artırmaktadır. Yazılı bilgilendirme materyalleri hasta bilgi düzeyini yükseltmekte, ortak karar verme sürecini desteklemekte ve aydınlatılmış onamın niteliğine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle preoperatif danışmanlık sürecinde yazılı materyallerin sözlü bilgilendirme ile birlikte kullanılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hysterectomy is one of the most frequently performed major surgical procedures in gynecology and obstetrics after cesarean section. This operation, which can be used in the treatment of many benign and malignant gynecological diseases, can be performed using different surgical approaches such as abdominal, vaginal, laparoscopic, laparoscopic-assisted vaginal, total laparoscopic, robotic, and V-NOTES. The choice of surgical method is influenced by numerous factors, including uterine size, concomitant pelvic pathologies, previous surgical history, suspicion of malignancy, surgeon's experience, technical capabilities, and patient safety. Furthermore, patient autonomy, collaborative decision-making, and informed consent processes are gaining increasing importance in modern medicine. The aim of this thesis is to evaluate the effect of written preoperative information on the choice of surgical method in patients scheduled for hysterectomy. It is believed that written information materials can contribute to patients' more systematic evaluation of surgical options, a better understanding of the advantages and limitations of the methods, and more effective participation in the decision-making process. It is predicted that presenting information, especially regarding minimally invasive surgical approaches, in an understandable and standardized manner can influence patient preferences. This study aims to reveal the changes in patients' surgical approach preferences before and after written information is provided, to examine the contribution of the information process to patient autonomy and collaborative decision-making mechanisms, and to establish a scientific basis for improving preoperative counseling practices. The data obtained are expected to contribute to strengthening a patient-centered gynecological surgical approach and standardizing information processes. Materials and Methods: This single-center, observational, cross-sectional study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, with 100 patients scheduled for elective hysterectomy due to benign indications. A written information brochure explaining abdominal, laparoscopic, and vaginal/V-NOTES surgical approaches was provided to the patients. Brochure reading status, preferred surgical method, reason for preference, preoperative knowledge level, and perceived level of being informed were evaluated. Data were analyzed using appropriate statistical tests and logistic regression analysis. Results: Of the patients, 68 read the information brochure and 32 did not. The rate of preference for minimally invasive surgery was significantly higher among patients who read the brochure compared with those who did not (89.7% vs. 50.0%; p<0.001). Reading the brochure increased the likelihood of preferring a minimally invasive approach (OR=8.71; 95% CI: 3.06–24.78). Preoperative knowledge scores were also significantly higher in patients who read the brochure (p<0.001). The most common reason for choosing laparoscopic and vaginal/V-NOTES approaches was the expectation of faster recovery, whereas fear of complications was the leading reason for choosing abdominal surgery. Conclusion: Written preoperative information influences surgical method preference in patients scheduled for hysterectomy and increases the tendency toward minimally invasive approaches. Written information materials improve patients' knowledge levels, support shared decision-making, and contribute to the quality of informed consent. Therefore, written materials may be useful when used together with verbal counseling during the preoperative consultation process.