mTOR inhibitörlerinin sıcak iskemide organ hasarları üzerine etkileri
Effects of mTOR inhibitors on organ injury in a warm ischemia model
  1. Tez No: 1012496
  2. Yazar: EYÜP KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY YAZIHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal iskemi-reperfüzyon, mTOR inhibitörleri, sirolimus, everolimus, oksidatif stres, apoptozis, NGAL, inflamasyon, Renal ischemia-reperfusion, mTOR inhibitors, sirolimus, everolimus, oxidative stress, apoptosis, NGAL, inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
mTOR İnhibitörlerinin Sıcak İskemide Organ Hasarları Üzerine Etkileri Renal iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarı, akut böbrek hasarının önemli nedenlerinden biri olup inflamasyon, oksidatif stres ve apoptozis aracılı kompleks patofizyolojik mekanizmalarla karakterizedir. Bu çalışmada, sıcak renal iskemi modelinde mTOR inhibitörleri olan sirolimus ve everolimusun organ hasarı üzerindeki etkilerinin biyokimyasal, inflamatuvar, oksidatif stres, apoptotik ve histopatolojik parametreler üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 250–300 g ağırlığında 36 erkek Sprague-Dawley sıçan üzerinde yürütülmüştür. Denekler altı gruba ayrılmıştır: Sham, Sirolimus, Everolimus, İskemi/Reperfüzyon (IR), IR+Sirolimus ve IR+Everolimus. Renal pedikül klempajı ile 90 dakika sıcak iskemi uygulanmış ve ardından 120 dakika reperfüzyon gerçekleştirilmiştir. İlaç uygulanan gruplarda sirolimus veya everolimus iskemi indüksiyonundan 2 saat önce oral yolla verilmiştir. Serum üre ve kreatinin düzeyleri, TNF-α, IL-1β ve IL-6 gibi inflamatuvar sitokinler, MDA, SOD, GPx, CAT, total antioksidan kapasite (TAS/TAC) ve total oksidan kapasite (TOS) gibi oksidatif stres parametreleri, Caspase-3 düzeyleri, NGAL ve histopatolojik hasar skorları değerlendirilmiştir. İskemi sonrası 90. dakikada üre ve kreatinin düzeylerinde belirgin artış saptanmış, reperfüzyon sonrası kısmi gerileme gözlenmiş ancak değerler bazal düzeye dönmemiştir. IR grubunda inflamatuvar sitokinler, MDA, TOS, Caspase-3 ve NGAL düzeyleri artarken; antioksidan enzim aktiviteleri ve TAS düzeyleri azalmıştır. IR+Sirolimus ve IR+Everolimus gruplarında bu parametrelerde IR grubuna kıyasla kısmi iyileşme gözlenmiştir. Histopatolojik hasar skorları ve apoptotik belirteçlerde azalma saptanmış olmakla birlikte tam normalizasyon sağlanmamıştır. Sirolimus ve everolimus arasında istatistiksel olarak anlamlı bir üstünlük gösterilememiştir. mTOR inhibitörlerinin sıcak renal iskemi-reperfüzyon modelinde inflamasyon, oksidatif stres ve apoptozis ekseninde organ hasarını azaltıcı yönde etki gösterdiği; ancak tam doku korunması sağlamadığı belirlenmiştir. Bulgular, mTOR yolak inhibisyonunun akut böbrek hasarında çoklu biyolojik mekanizmalar üzerinden modülatör etki gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of mTOR Inhibitors on Organ Injury in a Warm Ischemia Model Renal ischemia-reperfusion (I/R) injury is a major cause of acute kidney injury and is characterized by complex pathophysiological mechanisms involving inflammation, oxidative stress, and apoptosis. The present study aimed to evaluate the effects of mTOR inhibitors, sirolimus and everolimus, on organ injury in a warm renal ischemia model using biochemical, inflammatory, oxidative stress, apoptotic, and histopathological parameters. Thirty-six male Sprague-Dawley rats (250–300 g) were randomly divided into six groups: Sham, Sirolimus, Everolimus, Ischemia/Reperfusion (IR), IR+Sirolimus, and IR+Everolimus. Warm ischemia was induced by clamping the renal pedicle for 90 minutes followed by 120 minutes of reperfusion. In treatment groups, sirolimus or everolimus was administered orally 2 hours before ischemia induction. Serum urea and creatinine levels, inflammatory cytokines (TNF-α, IL-1β, IL-6), oxidative stress markers (MDA, SOD, GPx, CAT, total antioxidant capacity [TAS/TAC], total oxidant capacity [TOS]), Caspase-3 levels, NGAL, and histopathological injury scores were assessed. Urea and creatinine levels significantly increased at 90 minutes of ischemia and partially decreased after reperfusion, without returning to baseline values. In the IR group, inflammatory cytokines, MDA, TOS, Caspase-3, and NGAL levels were elevated, while antioxidant enzyme activities and TAS levels were reduced. Both IR+Sirolimus and IR+Everolimus groups demonstrated partial improvement compared to the IR group. Although histopathological injury scores and apoptotic markers were reduced in treatment groups, complete normalization was not achieved. No statistically significant superiority was observed between sirolimus and everolimus. In conclusion, mTOR inhibitors attenuate renal ischemia-reperfusion-induced organ injury by modulating inflammation, oxidative stress, and apoptosis; however, they do not provide complete tissue protection. These findings suggest that mTOR pathway inhibition exerts a multifaceted modulatory effect in acute kidney injury.