31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında gazete ilk sayfalarının eleştirel söylem analizi: Teun van Dijk yaklaşımı
A critical discourse analysis of newspaper front pages following the 31 March 2024 local elections: The Teun van Dijk approach
  1. Tez No: 1012495
  2. Yazar: HÜSNÜ ERGÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Yazılı Basın, Gazete İlk Sayfaları, Eleştirel Söylem Analizi, Teun van Dijk, Political Communication, Print Media, Newspaper Front Pages, Critical Discourse Analysis, Teun van Dijk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET 31 MART 2024 YEREL SEÇİMLERİ SONRASINDA GAZETE İLK SAYFALARININ ELEŞTİREL SÖYLEM ANALİZİ: TEUN VAN DİJK YAKLAŞIMI Hüsnü ERGÜLEÇ İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Uşak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Nisan 2026 Danışman: Doç. Dr. Önder DENİZ Siyasal iletişim, günümüzde siyasetçiler ile seçmenler arasındaki ilişkinin kurulmasında ve yönlendirilmesinde merkezi bir rol üstlenmektedir. Özellikle seçim dönemlerinde medya, yalnızca bilgi aktaran tarafsız bir araç olmanın ötesine geçerek siyasal olayların hangi bağlamda algılanacağını belirlemekte ve kamuoyunun gündemini şekillendirmektedir. Bu süreçte gazeteler, hem gündem belirleme hem de çerçeveleme işlevleri aracılığıyla seçmenlerin siyasal tutum ve değerlendirmeleri üzerinde etkili olmaktadır. Gazetelerin haber başlıkları, kullandıkları dil, vurgu noktaları ve söylemsel tercihleri, siyasal gerçekliğin okuyucuya nasıl sunulduğunu doğrudan etkilemektedir. Bu çalışma, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından yazılı basında seçim sonuçlarının nasıl temsil edildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, farklı ideolojik yönelimlere ve yayın politikalarına sahip on ulusal gazetenin 1 Nisan 2024 tarihli ilk sayfaları örneklem olarak belirlenmiştir. Çalışmada, Teun van Dijk'in Eleştirel Söylem Analizi yaklaşımı temel alınarak gazetelerin ilk sayfaları makro ve mikro düzeyde analiz edilmiştir. Makro çözümleme kapsamında haber başlıkları, temalar, çerçeveleme stratejileri ve haberlerin sayfa içindeki konumlandırılması ele alınırken; mikro çözümleme düzeyinde sözcük seçimleri, dilsel yapılar, etken–edilgen kullanımlar, görsel unsurlar ve söylemsel tercihler incelenmiştir. Analiz bulguları, gazetelerin aynı siyasal olayı farklı söylemsel stratejilerle sunduğunu ve bu farklılıkların ideolojik konumlanmalar doğrultusunda şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bazı gazetelerde seçim sonuçları istikrar, başarı ve meşruiyet söylemleri üzerinden aktarılırken; bazı yayınlarda değişim, kriz, toplumsal tepki ve muhalefet vurguları ön plana çıkarılmıştır. Bu durum, medyanın siyasal olayları yalnızca aktarmadığını, aynı zamanda toplumsal anlamın üretiminde aktif bir rol üstlendiğini göstermektedir. Çalışma, eleştirel söylem analizinin medya ve siyasal iletişim ilişkisini çözümlemede güçlü bir yöntem sunduğunu ortaya koyarak, hem medya çalışmalarına hem de eleştirel medya okuryazarlığına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL DISCOURSE ANALYSIS OF NEWSPAPER FRONT PAGES FOLLOWING THE 31 MARCH 2024 LOCAL ELECTIONS: THE TEUN VAN DIJK APPROACH Hüsnü ERGÜLEÇ Department of Communication Sciences Institute of Graduate Studies, Uşak University, April 2026 Advisor: Assoc. Prof. Dr. Önder DENİZ Political communication plays a central role in shaping and directing the relationship between politicians and voters in contemporary democratic systems. During election periods, the media goes beyond merely conveying information and actively frames political events, thereby influencing how public opinion perceives and interprets these developments. In this context, newspapers hold a particularly significant position, as they not only inform the public but also contribute to agenda-setting and framing processes that may affect voters' political preferences. The language used in news coverage, headline choices, thematic emphases, and discursive strategies employed by newspapers play a decisive role in constructing political meaning. This study aims to examine how election results were represented in the print media following the 31 March 2024 local elections in Türkiye. Within the scope of the research, the front pages of ten national newspapers with different ideological orientations published on 1 April 2024 were selected as the sample. The analysis is grounded in Teun van Dijk's Critical Discourse Analysis approach and is conducted at both the macro and micro levels. At the macro level, headlines, dominant themes, framing strategies, and the placement of news items on the front pages are analyzed, while at the micro level, linguistic choices, syntactic structures, active–passive constructions, visual elements, and discursive preferences are examined. The findings reveal that newspapers presented the same political event through different discursive strategies shaped by their ideological positions. While some newspapers framed the election results in terms of stability, success, and legitimacy, others emphasized narratives of change, crisis, social reaction, and opposition. These differences demonstrate that the media does not merely reflect political reality but also actively participates in the construction and reproduction of social meaning. The study highlights the effectiveness of critical discourse analysis as a methodological tool in media studies and aims to contribute both to the literature on political communication and to the development of critical media literacy.