Gerçek damlasız katarakt cerrahisi ve postoperatif topikal tedavi protokolleri arasında ameliyat sonrası sonuçların karşılaştırılması
Comparison of postoperative outcomes between true dropless cataract surgery and postoperative topical treatment protocols
  1. Tez No: 1012503
  2. Yazar: MEHMET EMRE AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Katarakt, Koroid, Tomografi-optik koherens, Triamsinolon asetonit, Phacoemulsification, Cataract, Choroid, Tomography-optical coherence, Triamcinolone acetonide
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı katarakt cerrahisi sonrası posterior subtenon triamsinolon uygulanan“damlasız”yaklaşımın; klinik inflamasyon (lazer flaremetre), maküler kalınlık ve OKT/OKTA mikrovasküler parametreler üzerindeki etkilerini standart topikal tedavi protokolü ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2026–Nisan 2026 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde yürütülen bu prospektif randomize çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 84 olgu alındı. Dört olgunun çalışma dışı bırakılmasının ardından analizler 80 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Olgular, cerrahi öncesinde uygulanacak olan postoperatif antiinflamatuvar tedavi protokolüne göre 1:1 merdiven tarzı randomizasyon yöntemiyle iki gruba ayrıldı. Randomizasyon sonuçlarına göre, damlasız gruba posterior subtenon bölgeye 20 mg triamsinolon asetonid uygulanırken, damlalı gruba postoperatif dönemde 10 gün süreyle moksifloksasin ve 1 ay süreyle deksametazon topikal damla tedavisi verildi. Tüm olgulara komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon ve göz içi lens (GİL) implantasyonu uygulandı. Tüm olgular preoperatif dönemde ve postoperatif 10. gün, 5. hafta ve 3. ayda değerlendirildi. Postoperatif değerlendirmeyi yapan araştırmacılar hastanın hangi gruba dahil olduğunu bilmiyordu. Spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ile fovea kalınlığı, subfoveal koroidal kalınlık (SFKT) ve koroidal vaskülarite indeksi (KVI) ölçümleri yapıldı. Spektral domain optik koherens tomografi anjiyografi (SD-OKTA) ile foveal avasküler zon alanı ve sirkülaritesi ile süperfisyal kapiller pleksus (SKP) ve derin kapiller pleksus (DKP) düzeyindeki vasküler dansite parametreleri analiz edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda, başlangıç ölçümlerinin etkisini dikkate alan istatistiksel analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Preoperatif dönemde en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EİDGK), flare değerleri, GİB, fovea kalınlığı, SFKT, KVI, FAZ alanı ve sirkülaritesi, SKP ve DKP seviyesinde vasküler dansite parametreleri (VAD ve VSD) gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Postoperatif 3. ayda düzeltilmiş analizlerde EİDGK ve GİB açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,728 ve p=0,53); flare değeri de gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (damlasız 6,56 {6,2–7,7}ve damlalı 7,6{6,9–8,4}; p=0,068). Fovea kalınlığı damlasız grupta daha düşük bulundu (219,8 {215,2–224,3} ve 227 {222,5–231,6}; p=0,029) ve KVI damlasız grupta daha yüksek saptandı (0,36 {0,33–0,40}ve 0,32 {0,27–0,36}; p=0,008). OKTA verilerinde FAZ alanı ve sirkülaritesi açısından fark yokken (her ikisi p=0,24), yüzeyel kapiller pleksusta (SKP) VAD ve VSD; ayrıca derin kapiller pleksusta (DKP) VAD ve VSD değerleri damlasız grupta anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,001; p=0,046; DKP-VAD p<0,001; p=0,009). Sonuç: Posterior subtenon triamsinolon ile uygulanan“damlasız”yaklaşım, inflamatuvar parametreler açısından en az topikal protokol kadar güvenilir görünmekte; üçüncü ayda EİDGK ve flare düzeyi benzer seyrederken, maküler kalınlık ve özellikle OKTA kapiller yoğunluk metriklerinde damlasız grupta daha olumlu bir profil izlenmektedir. Bu bulgular, özellikle damla uyumunun zor olduğu hasta gruplarında damlasız protokolün uygulanabilir bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The aim of this study is to compare the effects of the“dropless”approach, in which posterior subtenon triamcinolone is administered after cataract surgery, with the standard topical treatment protocol in terms of clinical inflammation (laser flare meter), macular thickness, and OCT/OCTA microvascular parameters. Materials and Methods: This prospective randomized study, conducted at the Ankara Etlik City Hospital Eye Diseases Clinic between January 2026 and April 2026, included a total of 84 cases who met the inclusion criteria. After the exclusion of four cases, the analyses were performed on 80 patients. The cases were divided into two groups by a 1:1 alternating randomization method according to the postoperative anti-inflammatory treatment protocol to be applied before surgery. According to the randomization results, 20 mg triamcinolone acetonide was administered to the posterior subtenon region in the dropless group, while the drop group received postoperative topical moxifloxacin for 10 days and topical dexamethasone for 1 month. All cases underwent uncomplicated phacoemulsification and intraocular lens (IOL) implantation. All cases were evaluated preoperatively and on postoperative day 10, week 5, and month 3. The investigators performing the postoperative evaluations were unaware of which group the patient had been assigned to. Measurements of foveal thickness, subfoveal choroidal thickness (SFCT), and choroidal vascularity index (CVI) were performed using spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT). Foveal avascular zone area and circularity, as well as vascular density parameters at the level of the superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP), were analyzed using spectral-domain optical coherence tomography angiography (SD-OCTA). In the between-group comparisons, statistical analyses that took into account the effect of baseline measurements were performed. Results: In the preoperative period, best-corrected visual acuity (BCVA), flare values, IOP, foveal thickness, SFCT, CVI, FAZ area and circularity, and vascular density parameters (VAD and VSD) at the SCP and DCP levels were similar between the groups (p>0.05). In the adjusted analyses at postoperative month 3, no significant difference was found between the groups in terms of BCVA and IOP (p=0.728 and p=0.53, respectively); the flare value also did not show a statistically significant difference between the groups (dropless 6.56 {6.2–7.7} and drop group 7.6 {6.9–8.4}; p=0.068). Foveal thickness was found to be lower in the dropless group (219.8 {215.2–224.3} and 227 {222.5–231.6}; p=0.029), and CVI was found to be higher in the dropless group (0.36 {0.33–0.40} and 0.32 {0.27–0.36}; p=0.008). In the OCTA data, while there was no difference in terms of FAZ area and circularity (both p=0.24), VAD and VSD values in the superficial capillary plexus (SCP), as well as VAD and VSD values in the deep capillary plexus (DCP), were found to be significantly higher in the dropless group (p=0.001; p=0.046; DCP-VAD p<0.001; p=0.009). Conclusion: The“dropless”approach with posterior subtenon triamcinolone appears to be at least as safe as the topical protocol in terms of inflammatory parameters; while BCVA and flare levels follow a similar course at the third month, a more favorable profile is observed in the dropless group in terms of macular thickness and especially OCTA capillary density metrics. These findings suggest that the dropless protocol may be a feasible alternative, especially in patient groups in whom compliance with eye drops is difficult.