Meme kanseri hücre hatlarında hsa_circ_0044969 ekspresyonunun araştırılması
Investigation of hsa_circ_0044969 expression in breast cancer cell lines
- Tez No: 1012502
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF UZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Biyoloji, Genetics, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Dairesel RNA, Meme kanseri, Mikro RNA, Biomarkers, Circular RNA, Micro RNA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri, moleküler heterojenitesi ve yüksek mortalite oranı nedeniyle modern onkolojinin önemli bir araştırma alanıdır. Erken teşhis ve hastalığın ilerleyişini doğru tahmin etmek için yeni ve özgül moleküler biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, DNA hasarı tepkisinde kritik rol oynayan PPM1D geninden türeyen dairesel RNA formu olan hsa_circ_0044969'un meme kanseri için potansiyel bir biyobelirteç adayı olup olmadığını araştırmaktır. PPM1D, p53 yolaklarını negatif yönde düzenleyerek tümör hücresi sağkalımını destekleyen güçlü bir onkogendir. Dairesel RNA'lar, yüksek stabilite ve circRNA-miRNA-mRNA ağı üzerinden gen regülasyonu sağlama yetenekleri sayesinde kanser biyolojisinin odak noktasındadır. Bu kapsamda, hsa_circ_0044969 ekspresyon düzeylerini belirlemek amacıyla meme kanseri hücre hatları (MDA-MB-231, MCF-7) ile normal meme epitel hücre hattı (MCF-10A) kullanıldı. Hücre hatlarından total RNA izolasyonunu takiben cDNA sentezi yapıldı. Ekspresyon düzeyleri RT-qPCR ve 2-ΔΔCt yöntemi ile analiz edildi. Elde edilen sonuçlar hsa_circ_0044969 ifadesinin normal meme hücre hattı MCF-10A'ya kıyasla MCF-7 meme kanseri hücre hattında anlamlı derecede farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, hsa_circ_0044969'un ER+ meme kanseri için potansiyel bir moleküler biyobelirteç adayı olabileceğine dair ön veriler sunmaktadır. circRNA-miRNA-mRNA eksenindeki potansiyel rolünü değerlendirmek amacıyla yapılan analizlerde, literatür taraması sonucu belirlenen hsa-miR-1299 miRNA'sının meme kanseri hücre hatlarında anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Bu durum, hsa_circ_0044969'un PPM1D ekspresyonunu farklı miRNA'lar aracılığıyla veya miRNA süngerleme dışındaki mekanizmalarla düzenleyebileceğine işaret etmektedir. Bu tez, meme kanseri patogenezinde hsa_circ_0044969'un rolünü aydınlatarak, gelecekteki çalışmaların odak noktasını oluşturacak yeni regülasyon yollarını belirlemek için öncü veriler sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
Breast cancer is a major focus of modern oncology research due to its molecular heterogeneity and high mortality rate, necessitating the identification of novel and specific molecular biomarkers for early diagnosis and accurate prognosis. This study aimed to evaluate hsa_circ_0044969, a circular RNA derived from the PPM1D gene involved in the DNA damage response, as a potential biomarker candidate for breast cancer. PPM1D is a well-established oncogene that promotes tumor cell survival through negative regulation of p53 signaling pathways, while circular RNAs have emerged as important regulators in cancer biology due to their high stability and ability to modulate gene expression through circRNA–miRNA–mRNA networks. The expression levels of hsa_circ_0044969 were assessed in breast cancer cell lines (MDA-MB-231 and MCF-7) and a normal breast epithelial cell line (MCF-10A) following total RNA isolation and cDNA synthesis, using RT-qPCR and the 2⁻ΔΔCt method. The results demonstrated a significant difference in hsa_circ_0044969 expression in the MCF-7 cell line compared to MCF-10A, suggesting a potential association with ER-positive breast cancer. To explore its regulatory role, hsa-miR-1299, selected based on literature review, was analyzed; however, no significant expression changes were observed in breast cancer cell lines. These findings indicate that hsa_circ_0044969 may regulate PPM1D expression through alternative miRNAs or miRNA-independent mechanisms. Overall, this study provides preliminary evidence supporting the potential role of hsa_circ_0044969 in breast cancer pathogenesis and offers a basis for future investigations.