Antik Dönem`de Kafkas Albanyası: Kent, toplum ve siyasal yapı
Caucasian Albania in the Ancient period: Urban development, society and political structure
- Tez No: 1012575
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN UZUNASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Kentleşme, Siyasal yapı, Siyasi yapı, Sosyal yapı, Tarih, Toplumsal yapı, Azerbaijan, Urbanization, Political structure, Social structure, History
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, M.Ö. IV. yüzyıldan M.S. VIII. yüzyıla kadar yaklaşık 1200 yıl boyunca varlığını sürdüren Kafkas Albanyası devletinin siyasi sistemini, toplumsal yapısını ve kent kültürünü kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, Alban toplumunun sosyo-politik dinamiklerini, yönetim mekanizmalarını ve kentsel yaşamın gelişimini bilimsel ve tarafsız bir perspektifle ortaya koymaktır. Tez çalışmasında, Kafkas Albanyası`nın sadece yerel veya İran kökenli bir yapı değil, aynı zamanda kadim Türk devlet gelenekleriyle derin bağları olan bir siyasi model olduğu savunulmaktadır. Özellikle yönetim hiyerarşisi, askeri teşkilatlanma ve etnik yapı üzerindeki Türk etkisi, arkeolojik bulgular ve yazılı kaynaklar ışığında analiz edilmektedir. Çalışma kapsamında Gebele, Berde, Şamahı gibi antik kentlerdeki sosyal tabakalaşma, dini yapı, zanaat dalları ve ticaret ilişkileri disiplinlerarası bir yöntemle ele alınmıştır. Metodolojik olarak tarihsel-karşılaştırmalı analiz, kaynak kritiği ve arkeolojik verilerin sentezi gibi yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırma, Albanya`nın dış ilişkileri, Roma, Sasani, Bizans, Arap Hilafeti gibi dönemin büyük güçleriyle olan etkileşimi çerçevesinde değerlendirilerek ülkenin bölgesel jeopolitikteki stratejik rolü belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç itibarile, tez çalışması, Kafkas Albanyası`nın Azerbaycan`ın devletçilik tarihindeki sürekliliğini kanıtlamakta, Türk tarih yazımındaki“Kafkasya unsuru”na dair önemli bilimsel boşlukları doldurmayı hedeflemektedir. Elde edilen veriler bölgenin kadim tarihinin çarpıtılmalarına karşı bilimsel bir yanıt niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive examination of the political system, social structure, and urban culture of the state of Caucasian Albania, which maintained its existence for approximately 1,200 years, from the fourth century BC to the eighth century AD. The main objective of the research is to present the socio-political dynamics of Caucasian Albanian society, its mechanisms of governance, and the development of urban life from a scientific and impartial perspective. The thesis argues that Caucasian Albania was not merely a local or Iranian-origin political entity, but also a political model with deep-rooted connections to ancient Turkic traditions of statehood. In particular, Turkic influence on the administrative hierarchy, military organisation, and ethnic structure is analysed in the light of archaeological evidence and written sources. Within the scope of the study, social stratification, religious structure, branches of craftsmanship, and trade relations in ancient cities such as Gabala, Barda, and Shamakhi are examined through an interdisciplinary methodology. Methodologically, the study employs historical-comparative analysis, source criticism, and the synthesis of archaeological data. Caucasian Albania's foreign relations are evaluated within the framework of its interactions with the major powers of the period, including Rome, the Sasanians, the Byzantine Empire, and the Arab Caliphate. In this context, the thesis seeks to determine the country's strategic role in regional geopolitics. In conclusion, this thesis seeks to demonstrate the place of Caucasian Albania within the continuity of Azerbaijan's history of statehood and aims to fill significant scholarly gaps concerning the“Caucasian element”in Turkic historiography. The findings obtained in the study also constitute a scholarly response to misrepresentations of the region's ancient history.