Transfemoral koroner anjiyografi sonrası pozisyonun ağrı, kanama, hematom ve yaşam bulguları üzerine etkisi
The effect of positioning after transfemoral coronary angiography on pain, bleeding, hematoma and vital signs
- Tez No: 1012574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM LAFCI BAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, Pozisyon, Ağrı, Kanama, Hematom, Anjiyokardiografi, Ağrı yönetimi, Femoral arter, Hematoma, Kan, Koroner arter hastalığı, Yaşam bulguları, Angiography, Position, Pain, Bleeding, Hematoma, Angiocardiography, Pain management, Femoral artery, Blood, Coronary artery disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, transfemoral koroner anjiyografi sonrası uygulanan açı değişimli özel supine pozisyonun (baş ve gövde elevasyonunun kademeli olarak artırıldığı sırtüstü pozisyon) ağrı, kanama, hematom ve yaşam bulguları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Rutin uygulamada hastalar baş elevasyonu olmaksızın düz supine pozisyonda izlenmektedir. Randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülen araştırma, Şubat–Temmuz 2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 60 hasta oluşturmuştur. Hastalar randomizasyon yöntemi ile girişim (n=30) ve kontrol (n=30) gruplarına ayrılmıştır. Girişim grubuna rutin hemşirelik bakımına ek olarak açı değişimli özel supine pozisyon uygulanırken, kontrol grubuna düz supine pozisyonu ve standart bakım verilmiştir. Veriler“Hasta Tanıtım Formu”,“Görsel Analog Skala”,“Kanama ve Hematom Değerlendirme Formu”ve“Yaşam Bulguları Formu”ile toplanmıştır. Her iki grupta da ölçümler işlem öncesi ve işlem sonrası 0., 2., 4. ve 6. saatlerde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, ki-kare testi ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol grupları arasında ağrı düzeyleri ve kanama miktarı açısından işlem öncesi ve işlem sonrası tüm ölçüm zamanlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Buna karşın, işlem sonrası 6. saatte hematom ölçüm ortalaması girişim grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Yaşam bulguları (nabız, solunum sayısı, vücut ısısı ve kan basıncı) açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak, transfemoral koroner anjiyografi sonrası uygulanan açı değişimli özel supine pozisyonun hematom gelişimini azaltmada etkili olduğu, ancak ağrı ve kanama üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca uygulamanın yaşam bulguları üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, yöntemin vasküler komplikasyonların azaltılması ve hasta güvenliğinin sağlanması amacıyla klinik hemşirelik bakım protokollerine dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of a special supine position with changing angles (a supine position where head and trunk elevation is gradually increased) on pain, bleeding, hematoma, and vital signs after transfemoral coronary angiography. Materials and Methods: This randomized controlled experimental study was conducted between February and July 2025 in the cardiology clinic of Adana City Training and Research Hospital. The sample consisted of 60 patients (intervention n=30, control n=30) who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. In addition to routine nursing care, the intervention group received a special supine position with changing angles, while the control group received the standard flat supine position. Data were collected using a“Patient Identification Form,”“Visual Analog Scale,”“Bleeding and Hematoma Assessment Form,”and“Vital Signs Form”at pre-procedure and at 0, 2, 4, and 6 hours post-procedure. Independent samples t-test, Mann-Whitney U test, chi-square test, and repeated measures analysis of variance (ANOVA) were used for data analysis. Results: No statistically significant difference was found between the intervention and control groups in terms of pain levels and amount of bleeding at pre-procedure and all post-procedure measurement time points (p>0.05). In contrast, the mean hematoma measurement at the 6th hour post-procedure was significantly lower in the intervention group compared to the control group (p<0.05). No significant difference was found between the groups in terms of vital signs (pulse, respiration rate, body temperature, and blood pressure) (p>0.05). Conclusion: It was determined that the special supine position with changing angles applied after transfemoral coronary angiography was effective in reducing hematoma development but had no significant effect on pain and bleeding. Additionally, the application was found to have no adverse effect on vital signs. Accordingly, it is recommended that this position be integrated into clinical nursing care protocols to reduce vascular complications and ensure patient safety.