Sakarya ili Söğütlü İçesi'nde bulunan geleneksel sivil mimarlık yapılarının yapım teknikleri ve taşıyıcı sistem özellikleri açısından incelenmesi
An examination of the construction techniques and structural system characteristics of traditional rural architecture in the Sogutlu district of Sakarya province
  1. Tez No: 1012587
  2. Yazar: LÜBENUR KARAKULLUKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED BİLAL BAĞBANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut, ahşap taşıyıcı sistem, yapım teknikleri 2026, xvi + 132 sayfa, Geleneksel konut mimarisi, Traditional house, timber structural system, construction techniques 2026, xvi + 132 pages, Traditional dwelling, Traditional house architecture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sakarya ili Söğütlü ilçesinde günümüze ulaşabilmiş geleneksel kırsal konutların yapım teknikleri, taşıyıcı sistem özellikleri ve mimari niteliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin birinci bölümünde, araştırmanın problem durumu, amacı, kapsamı ve yöntemi ortaya konularak çalışma çerçevesi belirlenmiştir. İkinci bölümde, geleneksel Türk evi mimarisi bağlamında yapım teknikleri, taşıyıcı sistemler ve yapı malzemeleri literatür üzerinden değerlendirilmiş; ayrıca Sakarya ili ve Söğütlü ilçesinin tarihsel, coğrafi, iklimsel ve sosyo-ekonomik özellikleri ele alınarak araştırma alanının kuramsal ve mekansal altyapısı oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde, araştırmanın yöntemi kapsamında Söğütlü ilçesinin farklı mahallelerinde yer alan altı geleneksel konut, yerinde yapılan gözlemler, ölçümler, fotoğraf ve çizim çalışmalarıyla belgelenmiştir. Bu kapsamda yapıların plan düzenleri, kullanılan yapı malzemeleri, taşıyıcı sistem kurguları ve yapısal detayları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen veriler değerlendirilerek taşıyıcı sistem, plan düzeni, malzeme kullanımı ve yapısal bozulmalara ilişkin bulgular ortaya konulmuştur. Yapıların zaman içinde geçirdiği müdahaleler ve bu müdahalelerin özgünlük üzerindeki etkileri de bu bölümde ele alınmıştır. Tezin son bölümünde ise araştırma bulguları tartışılmış, genel sonuçlara ulaşılmış ve geleneksel Söğütlü konutlarının korunmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir. Sonuç olarak, incelenen yapılarda taş temel üzerine oturan ahşap karkas sistemin yaygın olduğu, dolgu malzemesi olarak tuğla ve kerpicin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu yapılar, yerel malzeme bilgisi ve iklimle uyumlu çözümleriyle Söğütlü ilçesinin geleneksel mimari mirasının önemli örnekleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the construction techniques, structural system characteristics, and architectural features of traditional rural houses that have survived to the present day in the Söğütlü district of Sakarya Province. In the first chapter of the thesis, the problem statement, purpose, scope, and methodology of the research are defined, and the general framework of the study is established. In the second chapter, construction techniques, structural systems, and building materials within the context of traditional Turkish house architecture are evaluated based on the literature. In addition, the historical, geographical, climatic, and socio-economic characteristics of Sakarya Province and the Söğütlü district are examined to form the theoretical and spatial background of the research area. In the third chapter, within the scope of the research methodology, six traditional houses located in different neighborhoods of the Söğütlü district are documented through on-site observations, measurements, photographs, and drawing studies. In this context, the plan layouts, building materials, structural system configurations, and construction details of the selected houses are analyzed in detail. In the fourth chapter, the collected data are evaluated, and findings related to structural systems, plan organization, material usage, and structural deterioration are presented. Interventions carried out over time and their effects on the originality of the buildings are also discussed in this chapter. In the final chapter, the research findings are discussed, general conclusions are drawn, and recommendations are developed for the conservation of traditional houses in Söğütlü. As a result, it is determined that a timber frame system resting on a stone foundation is commonly used in the examined buildings, with brick and adobe serving as infill materials. These houses represent significant examples of the traditional architectural heritage of the Söğütlü district with their use of local materials and climate-responsive design solutions.