Yerli kazlarda yumurta ağırlığının yumurta kalitesi, por yoğunluğu, kuluçka randımanı ve palaz kalitesi üzerine etkileri
Effects of EGG weight on egg quality, pore density, hatchability, and gosling quality in Turkish native geese
  1. Tez No: 1012588
  2. Yazar: NURDAN OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kaz palazı, Gosling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yerli kazlarda yumurta ağırlığının yumurta iç ve dış kalite özellikleri, kabuk por yoğunluğu, kuluçka sonuçları ve palaz gelişimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada toplam 570 adet yumurta kullanılmış ve yumurtalar ağırlıklarına göre hafif (<135 g), orta (135–150 g) ve ağır (>150 g) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Yumurta iç ve dış kalite özellikleri ile kabuk por yoğunluğunun belirlenmesi amacıyla 30 adet yumurta incelenmiş, kuluçka performansına ilişkin değerlendirmeler ise 540 adet yumurta üzerinden yapılmıştır. Ayrıca her ağırlık grubunu temsil edecek şekilde rastgele seçilen 24 palazda vücut ağırlığı ve uzunluğu ile incik uzunluğu ve çapına ait ölçümler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kabuk oranının orta ağırlık grubundaki yumurtalarda, sarı oranının ise hafif ağırlık grubundaki yumurtalarda daha yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0,01). Yumurta ağırlığının artmasına bağlı olarak kabuk ve sarı oranlarında azalma, ak oranında ise artış meydana gelmiştir (P<0,01). Kabuk kalınlığı bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuş ve en düşük değer ağır yumurta grubunda 0,449 mm olarak saptanmıştır (P<0,01). Kabuk por yoğunluğu incelendiğinde, yumurtanın küt kısmındaki por sayısının orta ve ağır ağırlık gruplarında daha yüksek olduğu, sivri kısımdaki por sayısının ise hafif yumurtalarda en yüksek değere ulaştığı belirlenmiştir (P<0,01). Kuluçka performansı açısından, çıkış gücü ve kuluçka randımanına ait en yüksek ortalama değerlerin orta ağırlık grubunda sırasıyla %94,1 ve %91,3 olduğu, palaz çıkış ağırlığının ise ağır yumurta grubunda ortalama 102,0 g ile daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0,01). Palaz kalitesi açısından değerlendirildiğinde ise palaz uzunluğu, incik uzunluğu ve incik çapı bakımından uygulama grupları arasında farklılıklar da önemlidir. Sonuç olarak, yumurta ağırlığının kaz yetiştiriciliğinde yumurta kalitesi, kuluçka başarısı ve palaz gelişimi üzerinde belirleyici bir rol oynadığı ortaya konulmuştur. Bu bulgular doğrultusunda 135–150 g ağırlığındaki yumurtaların kuluçka performansı açısından daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of egg weight on egg quality, eggshell pore density, hatchability, and gosling development in domestic geese. A total of 570 eggs were used in the study, and the eggs were divided into three groups based on their weight: light (<135 g), medium (135–150 g), and heavy (>150 g). A total of 30 eggs were examined to determine their the interior and exterior quality characteristics and eggshell pore density, whereas 540 eggs were used for incubation process. Furthermore, randomly selected 24 goslings from each weight group were handled for determination of body weight and length, tibia length and diameter. According to the findings, a higher mean value of eggshell percentage was observed in medium eggs, whereas a higher value of yolk percentage was found in the light eggs (P<0.01). As egg weight increased, the eggshell and yolk percentages decreased, while the albumen percentage increased (P<0.01). The difference in eggshell thickness among the groups was found to be the lowest (0.449 mm) in the heavy egg group (P<0.01). The number of pores was found to be higher in the blunt end of the medium and heavy-weight egg, whereas it reached the highest value in the sharp of the light eggs (P<0.01). The highest mean values for hatchability of fertile and total eggs were found to be 94.1% and 91.3% respectively in the medium eggs, while the gosling hatching weight was higher in the heavy group with an average of 102.0 g (P<0.01). Significant differences were also observed among the groups in terms of body length, shank length, and diameter. In conclusion, it has been demonstrated that egg weight plays a determining role in egg quality, hatchability, and gosling quality in goose farming. Based on these findings, it was concluded that eggs with a range of 135-150 g are more suitable for hatchability.