A Highway safety improvement: Case of Adapazarı-Gümüşova and Osmaniye-Bahçe highway sections
Adapazarı-Gümüşova ve Osmaniye-Bahçe karayolu kesimleri için yol güvenliği iyileştirme çalışması
- Tez No: 3580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, kaza azalması, kaza azalma oranı, yol güvenliği iyileştirmesi, kara noktalar. -vı, Traffic accidents, accident reduction, accident rate, highway safety improvement, high accident locations. 1 V
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET ADAPAZARI -GÜMÜŞOVA VE OSMANİYE-BAHÇE KARAYOLU KESİMLERİ İÇİN YOL GÜVENLİ?İ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI Zafer AKYILDIZ Yüksek lisans Tezi, İnş.Müh.Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özdemir AKYILMAZ Mart 1988, 66 sayfa Bu tezin asIl amacı genel olarak karayolu güvenliğinin artırılmasının önemini vurgulamaktır. Bu iş için, 1986 yılı dataları baz alınarak tehlikeli kesim olarak saptanan 130 yol kesimi içerisinden seçilen 8 tanesinin kaza analizleri yapılmıştır. Sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların diğerlerinden fazla olduğu bilindiğinden akla ilk gelen önlem, etkin ve yaygın kontroldür. Bu önle min uygulanabilmesi için ise kazaların yoğunlaştığı zaman dilimlerinin bilinmesi gerekir. Bu yüzden kaza ve zaman arasındaki ilişkiler ilk olarak araştırılmıştır. Kazaların pik yaptığı zamanlar mantıksal sebepleriyle birlikte ortaya konmuştur. Daha önceden, çekilmiş video filmleri yardımıyla Adapazarı-Gümüşova ve Osmâniye-Bahçe, yol kesimleri daha ileri seviyede incelenerek, bazı yol elemanlarının trafik -v-kazaları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Adapazarı- Gümüşova yol kesiminde dar köprülerin kazalara büyük etkisi olduğu gözlenmiştir. Yol genişletme maliyetleriyle, kaza azalma oranı arasında bir ilişki geliştirilmiştir. Bu ilişki Adapazarı-Gümüşova kesimine uygulanmıştır. Türkiye'de yol emniyeti iyileştirmesi alanında çalışacak araştırmacıları yönlendirecek bir doküman bulunmamaktadır. Bu amaca hizmet etmesi düşüncesiyle bir yol güvenliği iyileştirme kılavuzu hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HIGHWAY SAFETY IMPROVEMENT: CASE OF ADAPAZARI -GÜMÜŞOVA AND OSMAN İYE-BAHÇE HIGHWAY SECTIONS AKYILDIZ, Zafer M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. özdemir AKYILMAZ March 1988, (56 pages The main purpose of this thesis is to emphasize the importance of highway safety improvement in general. To do so, accident analysis of 8 highway sections among 130 dangerous roadways, determined all along the Turkey, are carried on. Knowing the fact that majority of accidents are caused by drivers, effective control is the first countermeasure that comes in mind. For such prevention time at which controls must be densified should be known. Therefore accident-time relation has been the first item to be searched. Accident peaks are pointed for each highway section with logical reasoning. Adapazarı-Gümüşova and Osmaniye-Bahçe roadways / are further investigated to determine contribution of highway elements on accidents, by the help of available video films. It is seen that narrow bridges have great -iii-influence on accidents occured on Adapazarı-Gümüşova highway section. A relation has been developed between improvement cost of road widening and accident reduction rate. This relation is applied specifically to Adapazarı-Gümüşova highway section. There is not a complete document in Turkey that leads one in safety improvement studies. A concise highway safety improvement manual is prepared, as well to serve for such purpose.