Acil servise başvuran onkoloji hastalarının klinik karar verme sürecinde oncall skorunun prognostik değerinin araştırılması
Investigation of the prognostic value of the on call score in the clinical decision-making process for oncology patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1012638
  2. Yazar: JÜLİDE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Onkoloji, Kanser, Risk Sınıflaması, Skor, Prognostik, Emergency department, Oncology, Cancer, Risk Stratification, Score, Prognostic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sağlık hizmeti talebindeki süreklilik ve acil servislerdeki aşırı yoğunluk; onkoloji hastaları içinde düşük risklilerin erken ve güvenli taburculuk süreçlerinin planlanmasını ve yüksek riskli hastaların yatış kararının hızlı biçimde verilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran onkoloji hastaları için hastane yatışına karar verme süreçlerini optimize etmeye yönelik bir skorlama sistemi geliştirmektir. Yöntem: Bu retrospektif ve tek merkezli çalışma, 01.01.2021-31.12.2023 tarihleri arasında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Acil Servisine başvuran, 18 yaş ve üzeri malignite tanılı hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, hastaların demografik verileri, vital bulguları, tedavi öyküleri ve laboratuvar parametreleri kaydedilerek; hastane yatışı (servis/yoğun bakım) ve mortaliteyi içeren“hospitalizasyon”riskini öngören“ONCALL”skorunun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Skorlama sistemi kurgulanırken, önceden belirlenen 13 potansiyel parametre önce tek değişkenli, ardından çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda Onkolojik tanı türü (hematolojik/solid), Nötropeni (ANC <1000/mm³), kreatinin (Creatinin) yüksekliği (>1.30 mg/dL), yaş (Age) (Yaş ≥65), hipotansiyon (Low blood pressure) ve son 48 saatte kemoterapi (Last 48h Chemotherapy) değişkenlerini içeren çok değişkenli regresyon modeli (Model 3), en yüksek ayırt edicilik gücüne (AUC: 0.720) sahip model olarak belirlenmiştir. Modelin performansı ve kestirim gücü ROC analizi ile test edilmiş, tüm analizler MedCalc® yazılımı kullanılarak %95 güven aralığında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya, yaş ortalaması 63,8 ± 13,4 yıl olan ve %55,8'ini erkeklerin oluşturduğu toplam 285 hasta dahil edilmiştir. En sık başvuru nedenleri gastrointestinal (%41,3) ve solunumsal (%14,5) semptomlar iken; primer tanılarda sindirim (%24,9), solunum (%22,5) ve hematopoetik (%20,4) sistem maligniteleri ön plana çıkmıştır. Hastaların %62'sinde metastaz, %72,5'inde ek kronik hastalık öyküsü mevcut olup; başvuru anında %19,3'ünde hipotansiyon ve %23,9'unda kreatinin yüksekliği saptanmıştır. Klinik sonlanımlar değerlendirildiğinde; hastaların büyük çoğunluğunun (%73,7) hastaneye yatırıldığı (servis %48,4, yoğun bakım %25,3), yalnızca %22,5'inin taburcu edilebildiği ve toplam hastane içi mortalite oranının %28,4 olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yatak başı parametrelerle geliştirilen ONCALL skoru; acil onkoloji hastalarında hospitalizasyon ihtiyacı olan yüksek riskli grubu belirlemek için pratik bir araçtır. Modelin klinik geçerliliğinin ve genellenebilirliğinin artırılması adına çok merkezli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The continuity of demand for healthcare services and overcrowding in emergency departments necessitate optimizing early and safe discharge processes for low-risk oncology patients or making rapid admission decisions for high-risk patients. The aim of this study is to develop a scoring system to optimize hospitalization decision-making processes for oncology patients presenting to the emergency department. Methods: This retrospective, single-center study was conducted on patients aged 18 and over diagnosed with malignancy who presented to the Bezmiâlem Vakıf University Emergency Department between January 1, 2021, and December 31, 2023. Demographic data, vital signs, treatment histories, and laboratory parameters were recorded to develop the ONCALL score, aimed at predicting the risk of“hospitalization,”which includes hospital admission (ward/intensive care) and mortality. In constructing the scoring system, 13 predetermined potential parameters were evaluated first by univariate and then by multivariate logistic regression analyses. As a result of statistical analyses, the multivariate regression model (Model 3), comprising Oncologic diagnosis type (hematologic/solid), Neutropenia (ANC <1000/mm³), High Creatinine (>1.30 mg/dL), Age (≥65 years), Low Blood Pressure (Hypotension), and Last 48h Chemo (Chemotherapy within the last 48 hours), was identified as the model with the highest discriminatory power (AUC: 0.720). The model's performance and predictive power were tested using ROC analysis, and all analyses were performed within a 95% confidence interval using MedCalc® software. Results: A total of 285 patients with a mean age of 63.8 ± 13.4 years, 55.8% of whom were male, were included in the study. The most common reasons for presentation were gastrointestinal (41.3%) and respiratory (14.5%) symptoms, while digestive (24.9%), respiratory (22.5%), and hematopoietic (20.4%) system malignancies were prominent among primary diagnoses. A history of metastasis was present in 62% of patients, and additional chronic diseases in 72.5%; hypotension was detected in 19.3% and elevated creatinine in 23.9% at the time of presentation. When clinical outcomes were evaluated, it was determined that the vast majority of patients (73.7%) were hospitalized (ward 48.4%, intensive care 25.3%), only 22.5% were discharged, and the total in-hospital mortality rate was 28.4%. Conclusion: The ONCALL score, developed with bedside parameters, is a practical tool for identifying the high-risk group requiring hospitalization among emergency oncology patients. Multicenter prospective studies are needed to increase the clinical validity and generalizability of the model.