Gümüş diamin florür ve iki farklı biyoaktif camın fare fibroblast hücreleri üzerinde sitotoksisite, apoptoz ve alkalen fosfataz aktivitesine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of silver diamine fluoride and two different bioactive glasses on cytotoxicity, apoptosis and alkalen phosphatase activity of mouse fibroblast cell line
  1. Tez No: 1012648
  2. Yazar: DENİZ TARAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ GÜVEN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş remineralizasyonu, Tooth remineralization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Gümüş Diamin Florür (GDF), 45S5 ve S53P4'ün fare fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik, apopitotik etkilerini kıyaslayabilmek ve bu materyallerin Alkalen Fosfataz (ALP) enzim aktivitesi üzerine etkilerini inceleyebilmektir. Materyaller Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) 109935 biyouyumluluk standartlarına uygun olarak hazırlandı. Ani alkali reaksiyonları ve pH değişimlerini önlemek amacıyla deney öncesi 45S5 ve S53P4 pasive edildi. L929 hücre hattı, %10 Fetal Sığır Serumu (FBS) ve %1 penisilin-streptomisin içeren Eagle'ın Minimum Esansiyel Besiyeri (EMEM) içinde 37°C'de %5 CO₂ ortamında kültürlendi. Hücrelere 0,005 mg/ml'den 3 mg/mL'ye kadar farklı konsantrasyonlardaki materyaller uygulandı, sitotoksisite Adenozin Trifosfat (ATP) biyolüminesans kiti ile ölçüldü. Hücre canlılığı kontrol grubu ile karşılaştırılarak IC₅₀ değerleri hesaplandı ve sonraki deneylerde IC₅₀'nin altındaki konsantrasyonlar kullanıldı. Apopitotik etkiler değerlendirildi. ALP enzim aktivitesi, ticari Enzim Bağımlı İmmunosorbent Testi (ELISA) kitleri kullanılarak ölçüldü. Hücre canlılık analizlerinde, üç grupta da konsantrasyon arttıkça canlılığın azaldığı, en düşük canlılığın 3 mg/ml konsantrasyonda olduğu belirlendi. Tüm dozlarda GDF grubunda, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük canlılık oranları gözlendi (p<0,05). Apopitoz analizlerinde, doz bağımlı artış olduğu ve en yüksek apopitoz oranının GDF grubunda olduğu tespit edildi (p<0,001). ALP aktivitesi açısından 45S5 ve S53P4 gruplarında doz arttıkça aktivitenin yükseldiği, ancak GDF grubunda azaldığı belirlendi. 45S5 grubunun ALP seviyesi tüm konsantrasyonlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde en yüksek bulunurken, GDF grubunun en düşük olduğu tespit edildi (p<0,05). Sonuç olarak, 45S5 ve S53P4 materyalleri hücre canlılığını ve odontojenik aktiviteyi desteklerken, GDF'nin daha yüksek sitotoksisite ve apopitoz oranına sahip olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the cytotoxic, apoptotic and odontoblastic effects of Silver Diamine Fluoride, 45S5, and S53P4 on mouse fibroblast cells. The materials for the experiment were prepared in accordance with ISO 10993-5 biocompatibility standards. To prevent alkaline burst reactions, 45S5 and S53P4 bioactive glasses were passivated before use in the experiments. The L929 fibroblast cell line was cultured. Cells were treated with the materials at concentrations ranging from 0.005 to 3 mg/mL. Cell viability was compared with the control group, and IC₅₀ values were calculated, with subsequent experiments conducted at concentrations below IC₅₀. Apoptotic effect was evaluated. ALP activity was measured using ELISA kits. Viability decreased as concentration increased in all groups. Apoptosis analyses showed a dose-dependent increase, with the highest apoptosis rate observed in the Silver Diamine Fluoride group. Regarding activity of ALP, while activity increased with higher doses in the 45S5 and S53P4 groups, it decreased in the SDF group. The ALP level in the 45S5 group was found to be significantly the highest at all concentrations, whereas the Silver Diamine Fluoride group exhibited the lowest ALP level. It has been concluded that while 45S5 and S53P4 materials supported cell viability and odontogenic activity, Silver Diamine Fluoride exhibited higher cytotoxicity and apoptosis rates.