HER2 low meme kanserli hastaların klinikopatolojik özellikleri, tedavi ve sonuçlarının incelenmesi
Clinicopathological features, treatment, and outcomes of patients with HER2 low breast cancer: A study
  1. Tez No: 1012647
  2. Yazar: MUHAMMET HAKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Genel cerrahi, Meme kanseri, General surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, HER2-low meme kanserli hastaların klinikopatolojik özelliklerini, uygulanan tedavi yaklaşımlarını ve sağkalım sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Güncel literatürde HER2-low alt grubunun prognostik ve prediktif özellikleri giderek daha fazla önem kazanmakta olup, bu çalışma Türkiye'den elde edilen verilerle bu alandaki bilgi boşluğunu doldurmayı hedeflemektedir. Çalışma, HER2-low, HER2-negatif ve HER2-pozitif hasta gruplarının karşılaştırılması yoluyla tümör biyolojisi, tedavi yanıtı ve klinik sonuçlar açısından farklılıkları ortaya koymaktadır. Bu araştırma, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 01.01.2015–31.12.2025 tarihleri arasında tanı, tedavi ve takibi yapılan invaziv meme kanserli hastalar üzerinde yürütülen tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya 18–75 yaş arası, opere edilmiş ve HER2 durumu immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiş kadın hastalar dahil edilmiştir. Hastalar HER2-low, HER2-negatif ve HER2-pozitif olarak gruplandırılmış; tümör biyolojisi (ER, PR, Ki-67, evre), cerrahi özellikler (mastektomi/meme koruyucu cerrahi) ve uygulanan tedaviler (neoadjuvan, adjuvan tedaviler) açısından karşılaştırılmıştır. Sağkalım analizleri Kaplan–Meier yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmada HER2 durumuna göre tümör biyolojisi ve evre dağılımlarında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). Neoadjuvan tedavi alan hastalarda N ve M evreleri açısından anlamlı fark bulunmuş (p<0,001), ayrıca ER ve PR pozitiflik oranlarının gruplar arasında istatistiksel olarak farklı olduğu gösterilmiştir (p<0,01). Adjuvan tedavi, metastaz varlığı ve cerrahi-patolojik özellikler ile HER2 durumu arasında da anlamlı ilişkiler belirlenmiştir (p<0,05). Sağkalım analizlerinde ise tümör biyolojisi, evre ve bazı patolojik parametrelerin sağkalım ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak, HER2-low meme kanseri hastaları, klasik HER2-negatif gruptan klinikopatolojik özellikler ve tedavi yanıtı açısından ayrışan bir alt grup olarak değerlendirilebilir. Ek olarak, HER2 durumunun tümör biyolojisi ve sağkalım üzerindeki etkileri, tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the clinicopathological characteristics, treatment approaches, and survival outcomes of patients with HER2-low breast cancer. In the current literature, the prognostic and predictive features of the HER2-low subgroup are gaining increasing importance, and this study aims to fill the knowledge gap in this area using data obtained from Turkey. The study reveals differences in terms of tumor biology, treatment response, and clinical outcomes through a comparison of HER2-low, HER2-negative, and HER2-positive patient groups. This research is a single-center, retrospective, and observational study conducted on patients with invasive breast cancer whose diagnosis, treatment, and follow-up were performed at Pamukkale University Faculty of Medicine between 01.01.2015 and 31.12.2025. The study included female patients aged 18 to 75 years who had undergone surgery and whose HER2 status has been assessed immunohistochemically. Patients were grouped as HER2-low, HER2-negative and HER2-positive; compared in terms of tumor biology (ER, PR, Ki-67, stage), surgical characteristics (mastectomy/breast preservation surgery) and applied treatments (neoadjuvant, adjuvant therapies). Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method. The study found significant differences in tumor biology and stage distributions according to HER2 status (p<0.05). A significant difference was found in terms of N and M stages between patients receiving neoadjuvant treatment (p<0.001), and the ER and PR positivity rates were also shown to be statistically different between groups (p<0.01). Significant relationships were also identified between adjuvant treatment, the presence of metastases, and surgical-pathological features as well as HER2 status (p<0.05). In survival analyses, it was determined that tumor biology, stage, and certain pathological parameters were significantly associated with survival (p<0.05). Consequently, HER2-low breast cancer patients can be considered as a distinct subgroup that differs from the classical HER2-negative group in terms of clinicopathological features and treatment response. Additionally, the effects of HER2 status on tumor biology and survival play an important role in individualizing treatment strategies.