Dokuma makinelerinde kullanmak için lif takviyeli esnek kompozit malzeme geliştirilmesi
Development of fiber reinforced flexible composite materials for use in weaving machines
  1. Tez No: 1012650
  2. Yazar: SEHER CİHAN USUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Textile and Textile Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit kompozit, Lifli kompozitler, Polimer kompozitler, Hybrid composite, Fiber composites, Polymer composites
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada esnek kancalı dokuma makinelerinde kanca taşıyıcı olarak kullanılmak üzere karbon elyaf takviyeli, epoksi reçine matrisli esnek ve şerit şeklinde kompozit malzeme geliştirilmesi amaçlanmıştır. Takviye olarak dört farklı karbon kumaş türü (200 g/m² bezayağı dokuma, 200 g/m² tek yönlü, 300 g/m² tek yönlü ve 425 g/m² tek yönlü) ile 100 g/m² bezayağı dokuma pamuk kumaş ve 200 g/m² bezayağı dokuma bazalt kumaş kullanılmıştır. Matris olarak beş farklı epoksi reçine türü (Flex, Norm Medium, Norm Slow, Norm Hard ve MGS-LR), dolgu için de karbon nanotüp, silisyum dioksit ve bor nitrür kullanılmıştır. Kompozit plaka üretimi, vakum destekli reçine infüzyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Takviye tabakalarının sayısı ve serim yönü değiştirilmiş; takviye ve reçine tipi, hibrit yapı ve dolgu maddelerindeki farkın kompozit malzeme özelliklerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasında seçilen numunelere Flex ve Poliüretan reçine ile kaplama yapılmıştır. Toplamda üretilen 100 numunenin kalınlıkları ölçülmüş, ayrıca numunelere kuvvet altında uzama ve üç nokta eğme testleri uygulanmıştır. Belirlenen numunelerin ısıl iletkenlikleri ölçümü yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek ticari olarak kullanılan karbon takviyeli kompozit şeritin değerleriyle karşılaştırılmıştır. Esnek kancalı dokuma makinelerinin 600 dev/dak endüstriyel çalışma hızlarında, kanca taşıyıcı şeritlerin maksimum 500 N civarında yüke maruz kaldığı hesaplanmıştır. 150 mm uzunluğundaki numuneler için 500 N yük altındaki değerler incelendiğinde, çoğu numunedeki uzamanın 0,1 mm'nin altında olduğu görülmüştür ve bu sonuç ticari şeritlerdeki uzama değeriyle örtüşmektedir. Ancak üç nokta eğme testi sonucunda hem maksimum kırılma kuvveti hem de eğilme mukavemeti değerlerinin, yapılan çalışmalarla oldukça geliştirilmiş olsa da ticari şeridin altında kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop carbon fiber-reinforced epoxy matrix composite tapes for use as rapier carriers in flexible rapier weaving machines. Four different types of carbon fabrics (200 g/m² plain weave, 200 g/m² unidirectional, 300 g/m² unidirectional, and 425 g/m² unidirectional) were used as reinforcement, along with 100 g/m² plain weave cotton fabric and 200 g/m² plain weave basalt fabric. Five different types of epoxy resins (Flex, Norm Medium, Norm Slow, Norm Hard, and MGS-LR) were employed as the matrix, while carbon nanotube, silicon dioxide, and boron nitride were utilized as fillers. The composite plates were fabricated using the vacuum-assisted resin infusion method. By systematically varying reinforcement layers, stacking sequences, and material combinations, the research investigated the effects of resin types and fillers on the composite's overall performance. In the final stage, selected specimens were coated with Flex and Polyurethane resins. The thicknesses of 100 produced specimens were measured; furthermore, load elongation and three-point bending tests were performed on the samples. Thermal conductivity of the designated specimens was also measured. The obtained results were evaluated and compared with commercial tape values. It was calculated that at industrial operating speeds of 600 rpm in flexible rapier weaving machines, the rapier tapes are subjected to a maximum load of approximately 500 N. When the values at 500 N load were examined for 150 mm long specimens, it was observed that the elongation in most samples was below 0.1 mm, aligning with commercial benchmarks. However, while experimental modifications yielded significant improvements, three-point bending tests revealed that maximum fracture force and flexural strength values remained below those of commercial tapes.