Maksiller sinüs sarkıklığında çekim soketine immediat yerleştirilen implantlar ile lateral pencere tekniğiyle uygulanan sinüs liftingle eşzamanlı yerleştirilen implantların osseointegrasyon başarılarının retrospektif olarak karşılaştırmalı analizi
A comparative retrospective analysis of osseointegration in implants placed immediately in the extraction socket in maxillary sinus deficiency vs. implants placed concurrently with sinus lifting using the lateral window technique a retrospective comparative analysis of success rates
  1. Tez No: 1012651
  2. Yazar: DİLAN KINCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER SİNDEL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sinüs lifting, immediat implant, osseointegrasyon, sinus lifting, immediate implant, osseointegration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Posterior maksilla bölgesinde maksiller sinüs pnömatizasyonu ve rezidüel alveoler kemik yüksekliğinin azalması, dental implant yerleştirilmesini güçleştiren başlıca anatomik sınırlılıklar arasında yer almaktadır. Bu bölgedeki implant yerleştirme zorluklarını aşmak amacıyla çeşitli cerrahi yaklaşımlar geliştirilmiştir. Lateral pencere tekniği ile sinüs tabanı elevasyonu ve diş çekimini takiben çekim soketine immediat implant yerleştirilmesi, posterior maksillada sıklıkla tercih edilen yöntemlerdir. Ancak bu iki yaklaşımın protetik yükleme öncesi osseointegrasyon başarılarını doğrudan karşılaştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu tez çalışmasının amacı, sinüs sarkıklığı bulunan maksiller molar bölgede lateral pencere tekniği ile sinüs lifting sonrası yerleştirilen implantlar ile diş çekimini takiben palatinal kök soketine immediat yerleştirilen implantların protetik yükleme öncesi osseointegrasyon başarılarını retrospektif olarak değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2019–Ocak 2024 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda maksiller molar bölgede dental implant uygulanmış ve sinüs sarkıklığı bulunan hastaların klinik ve radyografik kayıtlarının incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Hastalar, uygulanan cerrahi protokole göre iki gruba ayrılmıştır: lateral pencere tekniği ile sinüs lifting uygulanarak implant yerleştirilen hastalar (Grup 1) ve diş çekimini takiben çekim soketine immediat implant yerleştirilen hastalar (Grup 2). Protetik yükleme öncesi implant osseointegrasyon başarısı; implantta mobilite olmaması, ileri peri-implant kemik kaybı ve enfeksiyon bulgularının bulunmaması kriterleri esas alınarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da protetik yükleme öncesi implant sağkalım oranlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Lateral pencere tekniği ile sinüs lifting uygulanan grup ile immediat implant yerleştirilen grup arasında osseointegrasyon başarısızlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Rezidüel kemik yüksekliği düşük olguların ağırlıklı olarak lateral pencere tekniği ile tedavi edildiği, uygun vaka seçimi yapılan immediat implant uygulamalarında ise öngörülebilir biyolojik sonuçlar elde edildiği gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, posterior maksillada sinüs sarkıklığı bulunan olgularda hem lateral pencere tekniği ile sinüs lifting sonrası implant yerleştirilmesinin hem de uygun vakalarda diş çekimini takiben immediat implant uygulamasının protetik yükleme öncesi osseointegrasyon açısından güvenilir ve öngörülebilir cerrahi yaklaşımlar olduğunu göstermektedir. Cerrahi yöntemin seçiminde rezidüel kemik yüksekliği, anatomik koşullar ve hasta bazlı faktörlerin dikkate alınmasının implant başarısını artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the posterior maxilla, maxillary sinus pneumatization and reduced residual alveolar bone height constitute major anatomical limitations for dental implant placement. Various surgical approaches have been developed to overcome these challenges. Maxillary sinus floor elevation using the lateral window technique and immediate implant placement into the extraction socket following tooth extraction are among the most commonly applied methods. However, studies directly comparing the pre-prosthetic osseointegration outcomes of these two approaches remain limited. The aim of this retrospective study was to evaluate and compare the pre-prosthetic osseointegration success of implants placed following sinus lifting with the lateral window technique and implants placed immediately into the palatal root socket after tooth extraction in the maxillary molar region with sinus pneumatization. Method: This retrospective study was conducted by reviewing the clinical and radiographic records of patients who underwent dental implant placement in the maxillary molar region with sinus pneumatization between January 2019 and January 2024 at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Akdeniz University Faculty of Dentistry. Patients were divided into two groups according to the surgical protocol applied: implants placed following sinus floor elevation with the lateral window technique (Group 1) and implants placed immediately into the extraction socket after tooth extraction (Group 2). Pre-prosthetic osseointegration success was defined as the absence of implant mobility, infection, and advanced peri-implant bone loss prior to prosthetic loading. Results: High pre-prosthetic implant survival rates were observed in both groups. No statistically significant difference was found between the lateral window sinus lifting group and the immediate implant group in terms of osseointegration failure. Cases with reduced residual bone height were predominantly treated using the lateral window technique, while predictable biological outcomes were also achieved in immediate implant applications when appropriate case selection was performed. Conclusion: The findings of this study demonstrate that both implant placement following sinus lifting with the lateral window technique and immediate implant placement after tooth extraction are reliable and predictable surgical approaches with respect to pre-prosthetic osseointegration in patients with sinus pneumatization in the posterior maxilla. Careful consideration of residual bone height, anatomical conditions, and patient-related factors is essential for selecting the appropriate surgical approach and improving implant success.