ŞEFFAF PLAKLAR VE BUKKAL SHELF MİNİVİDA ANKRAJI KULLANILARAK UYGULANAN MANDİBULAR MOLAR DİSTALİZASYONUNUN SONLU ELEMANLAR ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF MANDIBULAR MOLAR DISTALIZATION USING CLEAR ALIGNERS AND BUCCAL SHELF MINISCREW ANCHORAGE THROUGH FINITE ELEMENT ANALYSIS
- Tez No: 1012686
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf III, Distalizasyon, Şeffaf plak, Sonlu elemanlar analizi, Mini vida, Class III, Distalization, Clear Aligners, Finite Element Analysis, Miniscrew
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Sınıf III maloklüzyonlar, tanı ve tedavi planlaması açısından ortodontinin en zorlu ve kompleks olguları arasında yer alır. Bu olguların etiyolojisinde fasiyal iskelet yapısındaki uyumsuzluklar, dentoalveolar ve iskeletsel yapılara ait gelişimsel varyasyonlar ile baş-boyun bölgesine ilişkin anomaliler gibi çok sayıda faktör birlikte rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada, Sınıf III maloklüzyona sahip bireylerde şeffaf plaklarla kombine minivida ankrajı ile uygulanabilecek kamuflaj mekaniklerinden mandibular molar distalizasyonunu simüle etmek amacıyla bir sonlu elemanlar analizi (SEA) modeli oluşturulmuştur. Modelde mandibular dentisyon, periodontal ligament, alveoler proses ve bukkal shelf bölgesine yerleştirilen mini vida ankrajı temsil edilmiştir. Ataşmansız tasarımın yanı sıra, dikdörtgen ataşmanın farklı oryantasyonlarına sahip tasarımlar ile precision cut ve buton aracılığıyla uygulanan elastik kuvvetlerin etkilerini karşılaştırmak üzere toplam 12 farklı şeffaf plak senaryosu kurgulanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen yer değiştirme dağılımları senaryolar arasında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Tüm modellerde ikinci molarda distale doğru en yüksek yer değiştirme meziobukkal tüberkül tepesinde, en düşük yer değiştirme ise mezial kök bölgesinde saptanmıştır. Ataşman oryantasyonunun değerlendirildiği ilk dört senaryoda, molarda en belirgin gövdesel distalizasyon hareketi horizontal ataşman kullanılan 3. senaryoda gözlenmiştir. Bu bulgu doğrultusunda, kanin ve premolar bölgeden kuvvet uygulanan precision cut ve buton kombinasyonlarının analizinde molar dişlerde horizontal ataşman tercih edilmiştir. Tüm senaryolar karşılaştırıldığında, ikinci molarda en fazla distalizasyon hareketi kaninden butonla kuvvet uygulanan ataşmanlı modelde (8. senaryo) görülmüştür. Keser dişlerde en yüksek lingual tipping ise premolardan butonla kuvvet uygulanan ataşmanlı modelde (12. senaryo) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Class III malocclusions are among the most challenging and complex orthodontic conditions in terms of diagnosis and treatment planning. Their etiology involves multiple contributing factors, including discrepancies in the facial skeletal framework, developmental variations in the dentoalveolar and skeletal structures, and anomalies related to the head and neck region. In this study, a finite element analysis (FEA) model was developed to simulate mandibular molar distalization, one of the camouflage mechanics that can be implemented with clear aligners in individuals with Class III malocclusion. The model represented the mandibular dentition, periodontal ligament, alveolar process, and a miniscrew anchorage placed in the buccal shelf region. In addition to an attachment-free design, a total of 12 different clear aligner scenarios were constructed to compare the effects of rectangular attachments with different orientations and elastic forces applied via precision cuts and buttons. The displacement distributions obtained from the analysis were evaluated comparatively across the scenarios. Across all models, the greatest distal displacement of the second molar was observed at the mesiobuccal cusp tip, while the least displacement was detected in the mesial root region. In the first four scenarios evaluating attachment orientation, the most pronounced bodily distalization of the molar was observed in Scenario 3, in which a horizontal attachment was used. Based on this finding, horizontal attachments were preferred for the analysis of precision cut and button combinations in which force was applied from the canine and premolar regions. When all scenarios were compared, the greatest distalization of the second molar was observed in the attachment model with force applied from the canine using a button (Scenario 8). The highest degree of lingual tipping of the incisor was identified in the attachment model with force applied from the premolar using a button (Scenario 12).