Laparoskopik transperitoneal radikal prostatektomide anastomoz ve diseksiyon sürelerini pelvik anatomik ölçümler öngörebilir mi?
Can pelvic anatomic measurements predict anastomosis and dissection times in laparoscopic transperitoneal radical prostatectomy?
- Tez No: 1012721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN BABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat neoplazmı, laparoskopi, pelvimetri, cerrahi anastomoz, Prostate neoplasm, laparoscopy, pelvimetry, surgical anastomosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Laparoskopik transperitoneal radikal prostatektomi (LTRP), uzun yıllardır yaygın olarak uygulanmakta olup prostat kanseri olan seçilmiş hastaların tedavisinde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. LTRP' nin çeşitli minimal invaziv avantajları olsa da erkek pelvisinin dar ve derin anatomisi cerrahi çalışma alanını potansiyel olarak kısıtlayabilmekte ve prosedürün teknik zorluğunu artırabilmektedir. Operasyonun teknik olarak en zorlu aşamasını temsil eden ve cerrahın en yorgun olduğu anda gerçekleştirilen vezikoüretral anastomoz (VUA), hassas motor kontrol gerektiren rekonstrüktif bir adımdır. Diseksiyon aşamaları ise cerrahın uzamsal farkındalığını ve hemostatik becerilerini test etmektedir. Bu çalışmanın amacı, ameliyat öncesi multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme (mpMRG) kullanılarak ölçülen pelvik parametrelerin; başta VUA olmak üzere, diseksiyon süresi ve kan kaybı gibi perioperatif sonuçlar üzerindeki öngörücü etkisini değerlendirmektir Gereç ve yöntem: Kliniğimizde Mart 2021 ile Eylül 2024 tarihleri arasında lokalize prostat kanseri nedeniyle LTRP uygulanan 112 hastanın verileri retrospektif olarak analiz edildi. Ameliyat öncesi pelvik ve prostat ölçümleri; kemik, yumuşak doku ve açısal pelvimetrik ölçümleri içerecek şekilde 3.0 Tesla mpMRG'den elde edildi. Prostat hacmi belirlendi ve bu ölçümlere dayanarak pelvimetrik değerlendirmede kullanılan indeksler hesaplandı; toplam 17 parametre analiz edildi. Cerrahi zorluk; vezikoüretral anastomoz süresi (saniye), diseksiyon süresi (dakika) ve tahmini kan kaybı (mL) kullanılarak değerlendirildi. Bağımsız öngörücüleri belirlemek için tek değişkenli ve çok değişkenli lineer regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Ortalama VUA süresi 1071,54 ± 250,68 saniye, ortalama diseksiyon süresi ise 203,98 ± 41 dakika olarak saptandı. Tek değişkenli analizler VUA süresi ile çeşitli pelvimetrik ölçümler arasında anlamlı ilişkiler gösterse de, çok değişkenli analizler cerrahi çalışma alanının üç boyutlu oranlarını temsil eden Pelvik Boşluk İndeksi (PCI) (B = -5,637; p = 0,040) ve Kemik Genişliği İndeksi'ni (BWI) (B = -123,418; p = 0,015) VUA süresinin bağımsız öngörücüleri olarak tanımladı. PCI'daki her bir birimlik artış anastomoz süresini 5,637 saniye azaltırken, BWI'daki her bir birimlik artış bu süreyi 123,418 saniye azaltmıştır. Pelvimetrik ölçümlerin diseksiyon süresi veya tahmini kan kaybı (TKK) üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiş; prostat hacmi (PV) bu parametrelerin temel belirleyicisi olarak tanımlanmıştır. PV'deki her 1 mL'lik artış, diseksiyon süresinde 0,623 dakikalık ve EBL'de 1,943 mL'lik bir artışla ilişkilendirilmiştir. Mevcut literatürün aksine, bu kohortta vücut kitle indeksinin (VKI) perioperatif sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır. Önceki çalışmalar dar bir pelvisin operasyon süresini uzattığını gösterirken, çalışmamız bu etkinin spesifik olarak prosedürün teknik açıdan en zorlu ve kritik aşaması olan VUA'yı etkilediğini gösteren ilk çalışmadır. Sonuç: Ameliyat öncesi değerlendirilen pelvimetrik parametreler, VUA süresini öngörmede güçlü araçlardır. Çalışmamız, LTRP'de cerrahi zorluğun iki farklı faktör tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır: Anastomoz zorluğu pelvik geometri ile ilişkiliyken, diseksiyon zorluğu temel olarak prostat hacmine bağlıdır. Bu anatomik parametrelerin rutin değerlendirmesi, cerrahi riskleri önceden tahmin etmeyi ve hasta sonuçlarını optimize etmeyi amaçlayan bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın temelini oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Laparoscopic transperitoneal radical prostatectomy (LTRP) has been widely performed for many years and continues to play an important role in the treatment of selected patients with prostate cancer. Although LTRP offers several minimally invasive advantages, the narrow and deep anatomy of the male pelvis may potentially restrict the surgical working space and increase the technical difficulty of the procedure. Vesicourethral anastomosis (VUA), which represents the most technically demanding phase of the operation and is performed when the surgeon is most fatigued, is a reconstructive step requiring precise motor control. The dissection phases, on the other hand, test the surgeon's spatial awareness and hemostatic skills. The aim of this study was to evaluate the predictive effect of pelvic parameters measured preoperatively using multiparametric prostate magnetic resonance imaging (mpMRI) on perioperative outcomes, particularly vesicourethral anastomosis (VUA), as well as dissection time and blood loss. Material and methods: The data of 112 patients who underwent laparoscopic transperitoneal radical prostatectomy (LTRP) for localized prostate cancer in our clinic between March 2021 and September 2024 were retrospectively analyzed. Preoperative pelvic and prostate measurements were obtained from 3.0 Tesla mpMRI, including bony, soft tissue, and angular pelvimetric measurements. Prostate volume was determined, and indices used for pelvimetric evaluation were calculated based on these measurements. A total of 17 parameters were analyzed. Surgical difficulty was assessed using vesicourethral anastomosis time (seconds), dissection time (minutes), and estimated blood loss (mL). Univariate and multivariate linear regression analyses were performed to identify independent predictors. Results: The mean VUA time was 1071.54 ± 250.68 seconds, and the mean dissection time was 203.98 ± 41 minutes. Although univariate analyses demonstrated significant associations between VUA time and several pelvimetric measurements, multivariate analyses identified the Pelvic Cavity Index (PCI) (B = −5.637; p = 0.040) and the Bone Width Index (BWI) (B = −123.418; p = 0.015), which represent the three-dimensional proportions of the surgical working space, as independent predictors of VUA time. Each one-unit increase in PCI reduced anastomosis time by 5.637 seconds, while each one-unit increase in BWI reduced it by 123.418 seconds. No significant effect of pelvimetric measurements was observed on dissection time or estimated blood loss (EBL); prostate volume (PV) was identified as the primary determinant of these parameters. Each 1 mL increase in PV was associated with an increase of 0.623 minutes in dissection time and 1.943 mL in EBL. In contrast to the existing literature, body mass index (BMI) had no significant effect on perioperative outcomes in this cohort. While previous studies have shown that a narrow pelvis prolongs operative time, our study is the first to demonstrate that this effect specifically impacts the most technically demanding and critical phase of the procedure, namely vesicourethral anastomosis (VUA). Conclusion: Preoperatively assessed pelvimetric parameters are powerful tools for predicting VUA time. Our study demonstrates that surgical difficulty in LTRP is determined by two distinct factors: anastomotic difficulty is related to pelvic geometry, whereas dissection difficulty is primarily dependent on prostate volume. Routine evaluation of these anatomical parameters may form the basis of an individualized approach aimed at preoperatively predicting surgical risks and optimizing patient outcomes.