Diz osteoartriti olan bireylerde perküsyon masaj terapisi ve graston tekniğinin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of percussion massage therapy and graston technique in individuals with knee osteoarthritis
- Tez No: 1012736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE YILMAZ MENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, Alt ekstremite, Graston, Perküsyon masaj terapisi, Yumuşak doku teknikleri, Knee osteoarthritis, Lower extremity, Graston, Percussion massage therapy, Soft tissue techniques
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı; konvansiyonel fizyoterapiye ek uygulanan Perküsyon Masaj Terapisi (PMT) ve Graston Tekniğinin (GT) diz osteoartrit (OA) tanılı bireylerde EHA (eklem hareket açıklığı), ağrı şiddeti, alt ekstremite fonksiyonelliği ve yaşam kalitesi üzerine etkinliğini incelemektir. 35-65 yaş aralığında 45 birey, PMT, GT ve konvansiyonel fizyoterapi grubu olarak çalışmaya dahil edildi. PMT ve GT haftada 3 gün 5 dakika olacak şekilde fizyoterapist tarafından uygulandı. Katılımcıların diz EHA gonyometre; Hamstring, Quadriceps ve Gastroknemius kas kuvveti manuel kas testi; kas esnekliği kas kısalık testleri; ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Alt ekstremite fonksiyonelliği Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) ile, fiziksel performans Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) ile, hastaların yaşam kalitesi Kısa Form (SF-36) Anketi ile değerlendirildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirme sonuçları kaydedildi. Post-hoc analiz sonuçlarına göre; PMT grubunun VAS-dinlenme, fleksiyon EHA, WOMAC değerlerinde ve SF-36'nın bazı alt parametrelerinde hem GT hem de kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek iyileşme gösterdiği belirlendi (p<0,017). GT ve PMT grupları arasında ise VAS aktivite, diz ekstansiyon EHA, Quadriseps, Hamstring ve Gastroknemius kas gücü parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p>0,017) her iki grubun da kontrol grubuna kıyasla daha belirgin iyileşme sağladığı görüldü (p<0,017). Bu bulgular, bazı parametrelerde PMT'nin üstünlük sağladığını gösterdi. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada konvansiyonel tedavi programına ek olarak uygulanan yumuşak doku tekniklerinin diz OA üzerinde etkili olduğunu kanıtladı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Percussion Massage Therapy (PMT) and the Graston Technique (GT), applied in addition to conventional physiotherapy, on range of motion (ROM), pain severity, lower extremity functionality, and quality of life in individuals diagnosed with knee osteoarthritis (OA). A total of 45 individuals aged between 35 and 65 years were included in the study and divided into three groups: PMT, GT, and a control group receiving only conventional physiotherapy. PMT and GT were administered by a therapist for 5 minutes, three times per week. Knee joint range of motion was assessed using a goniometer; Hamstring, Quadriceps, and Gastrocnemius muscle strength were evaluated using manual muscle testing; muscle flexibility was assessed through muscle shortness tests; and pain severity was measured using the Visual Analog Scale (VAS). Lower extremity functionality was evaluated with the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), physical performance with the Timed Up and Go Test (TUG), and quality of life with the Short Form-36 (SF-36) questionnaire. Assessments were recorded before and after the treatment. According to post-hoc analysis results, the PMT group demonstrated significantly greater improvements in VAS-rest, knee flexion ROM, WOMAC scores, and some subparameters of SF-36 compared to both the GT and control groups (p<0.017). No statistically significant differences were found between the PMT and GT groups in terms of VAS-activity, knee extension ROM, and Quadriceps, Hamstring, and Gastrocnemius muscle strength parameters (p>0.017); however, both groups showed more pronounced improvements compared to the control group (p<0.017). These findings indicate that PMT provided superior outcomes in certain parameters. In conclusion, this study demonstrated that soft tissue techniques applied in addition to a conventional treatment program are effective in individuals with knee OA.