İmplant üstü dijital ölçülerde kullanılan farklı tarama gövdesi tasarımlarının ölçü hassasiyetine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of different scan body designs used in digital implant impression on accuracy
  1. Tez No: 1012735
  2. Yazar: ECEM KAHYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLBAHAR IŞIK ÖZKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız-dişsiz, Dental implantlar, Dental kalıp alma teknikleri, Dental tarayıcılar, Dijital tarama, Mouth-edentulous, Dental implants, Dental impression technics, Dental scanners, Digital scanning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çoklu implant vakalarında ağız içi tarayıcıyla alınan tam ark dijital ölçülerde, tarama mesafesinin artmasıyla birlikte kümülatif hata birikimi riski yükselmektedir. Tarama gövdesi geometrisinin bu hata birikimi üzerindeki etkisi konusunda henüz bir kesin kanı bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı geometrik özelliklere sahip özel tarama gövdesi tasarımları ile splintleme yönteminin tam ark dijital ölçülerde açısal ve lineer hassasiyete etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Altı paralel implant içeren alt ve üst çene modelleri kullanıldı. Kısa silindirik, uzun silindirik, kısa yamuk ve uzun yamuk geometrilerinde özel tarama gövdeleri CAD/CAM yöntemiyle üretildi. Standart ve splintlenmiş tarama gövdesi gruplarıyla birlikte toplam altı tarama grubu oluşturuldu. Her gruptan ağız içi tarayıcıyla dijital ölçüler alındı; açısal ve lineer sapma değerleri masaüstü tarayıcıyla elde edilen referans model üzerinde Geomagic Control X yazılımıyla hesaplandı. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Tarama grupları arasında açısal sapma bakımından anlamlı farklılık saptandı (p=0,011); en düşük ortanca değer splintleme grubunda (0,40°), en yüksek değer kısa silindirik grupta (0,76°) elde edildi. Çene ile tarama grubu etkileşimi anlamlı bulundu (p<0,001). Uzun tasarımlar kısa tasarımlara kıyasla daha düşük açısal sapma gösterdi (p=0,026); geometrik şekil tek başına etkili olmazken (p=0,503), çene ile etkileşime girdiğinde anlamlı farklılık oluşturdu (p=0,013). Lineer sapma açısından hem tarama grupları (p=0,038) hem de çeneler (p=0,014) arasında anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Tarama gövdesi geometrik tasarımı, tam ark dijital ölçülerde açısal ve lineer sapma üzerinde anlamlı etkiye sahiptir. Uzun tasarımlar açısal doğrulukta kısa tasarımlara üstünlük sağlamış, splintleme grubu en düşük sapma değerlerini sergilemiştir. Çene tipi ile tasarım arasındaki etkileşim, grupların farklı çenelerde farklı performans gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In full-arch digital impressions of multiple implant cases, the risk of cumulative error accumulation increases with scanning distance. There is no consensus regarding the effect of scan body geometry on this error. This study aimed to evaluate the effect of custom scan body designs with different geometric properties and the splinting technique on angular and linear accuracy of full-arch digital impressions. Materials and Methods: Maxillary and mandibular models with six parallel implants were used. Custom scan bodies were fabricated by CAD/CAM in four geometries: short cylindrical, long cylindrical, short trapezoidal, and long trapezoidal. Including standard and splinted scan body groups, six scanning groups were formed. Digital impressions were obtained using an intraoral scanner; angular and linear deviations were calculated on a desktop scanner-acquired reference model using Geomagic Control X software. Significance was set at p<0.05. Results: A significant difference was found among groups regarding angular deviation (p=0.011); the lowest median was in the splinting group (0.40°), the highest in the short cylindrical group (0.76°). Long designs showed significantly lower angular deviation (p=0.026); geometric shape alone was not significant (p=0.503) but produced a significant difference when interacting with jaw (p=0.013). For linear deviation, significant differences were found both among groups (p=0.038) and between jaws (p=0.014). Conclusion: Scan body geometric design significantly affects both angular and linear deviation in full-arch digital impressions. Long designs outperformed short designs in angular accuracy, and the splinting group exhibited the lowest deviation values. The jaw–design interaction demonstrated that groups performed differently across jaws.