Yoğun bakımda antimikrobiyal yönetim ekibi uygulamaları ve antimikrobiyal ilaç kullanımının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1012737
  2. Yazar: BÜŞRA ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT SANCAR
  4. Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal yönetim, enfeksiyon, YBÜ, klinik eczacı, Antimicrobial stewardship, ICU, infection, clinical pharmacist
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eczacılık Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Tezin başlığı : Yoğun Bakımda Antimikrobiyal Yönetim Ekibi Uygulamaları ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımının Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı Soyadı : Büşra Ergen Danışmanın Adı Soyadı : Prof. Dr. Mesut Sancar Programın Adı : Klinik Eczacılık Uzmanlık Programı Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinik eczacı liderliğinde ve enfeksiyon hastalıkları iş birliği içerisinde yürütülen antimikrobiyal yönetim (AMY) ekibi uygulamaları aracılığıyla, dahili yoğun bakım ünitesinde antimikrobiyal tedavi alan hastalarda tedavi uygunluğunun artırılması ve tedavi günü sayısı (DOT) ve toplam tedavi süresinin (LOT) azaltılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ekim 2024 ile Nisan 2025 tarihleri arasında, üçüncü basamak bir eğitim-araştırma hastanesinin yoğun bakım ünitesinde yürütülmüştür. Toplam 6 ay süreyle gerçekleştirilen, gözlem (3 ay) ve AMY uygulamaları döneminden (3 ay) oluşan prospektif, randomize olmayan kontrollü bir çalışmadır. Bulgular: Çalışma süresince gözlem döneminde 235 (n=80), AMY döneminde 231 (n=80) olmak üzere toplam 466 tedavi değerlendirilmiştir. Hastalar, temel demografik özellikleri açısından her iki dönemde de benzerlik göstermiştir. Antimikrobiyal tedavi için endikasyonlar en sık solunum yolu enfeksiyonu (%55) ve sepsis/septik şok (%31,3) olmuştur. Antimikrobiyal ilişkili sorun sayısı, gözlem döneminde 192 iken, AMY döneminde 20'ye düşmüştür. Gözlem döneminde değerlendirilen 235 tedavinin %77,87'si suboptimal, %3,4'ü gereksiz ve %0,42'si uygunsuz olarak değerlendirilirken; AMY döneminde değerlendirilen 231 tedavinin %7,79'u suboptimal, %0,43'ü gereksiz ve %0,43'ü uygunsuz bulunmuştur. AMY ekibi uygulamaları ile antimikrobiyal tedavi uygunluğu %89,5 artmıştır (p<0.001). AMY döneminde yapılan 162 önerinin 159'u (%98,14) kabul edilmiştir. Klinik eczacı tarafından en sık yapılan öneriler doz ayarı (%38,27), başlangıç dozu seçimi (%35,18) olmuştur. AMYdöneminde toplam DOT ve toplam LOT'ta sırasıyla %8,47 ve %19,51 oranında azalmalar gözlenmiştir (p=0,96, p=0,317). Bu azalmalara rağmen hasta başına medyan DOT'ta (p=0,494) ve hasta başına medyan LOT'ta (p=0,376) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. AMY uygulamaları ile 30 günlük mortalitede anlamlı bir azalma gözlenmiştir [RR: 0,699 (%95 CI: 0,505-0,968): p=0,027)]. Sonuç: Bu çalışma, klinik eczacı liderliğinde yürütülen AMY ekibi uygulamalarının, YBÜ'de antimikrobiyal tedavi alan hastalarda tedavi uygunluğunu anlamlı düzeyde artırdığını ve subpotimal/gereksiz/uygunsuz antibiyotik kullanımını ve 30 günlük mortaliteyi belirgin şekilde azalttığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis : Evaluation of Antimicrobial Stewardship Team Activity and Antimicrobial Drug Use in Intensive Care Unit Student Name, Surname : Büşra Ergen Supervisor Name : Prof. Mesut Sancar Program Name : Clinical Pharmacy Residency Program Objective : The aim of this study was to improve the appropriateness of antimicrobial therapy and reduce the duration of therapy (DOT) and length of therapy (LOT) in patients receiving antimicrobial treatment in a ICU through the implementation of an antimicrobial stewardship (AMS) team led by a clinical pharmacist in collaboration with an infectious diseases specialist. Materials and Methods : This was a prospective, non-randomized controlled study conducted over a total period of six months, consisting of an observational phase (three months) and an AMS intervention phase (three months). Results : During the study period, a total of 466 antimicrobial treatments were evaluated, with 235 treatments assessed in the observational phase (n=80) and 231 treatments in the AMS phase (n=80). The patient populations in both phases were similar in terms of baseline demographic characteristics. The most common indications for antimicrobial therapy were respiratory tract infections (55%) and sepsis/septic shock (31.3%). The number of antimicrobial-related problems decreased from 192 in the pre-ASP period to 20 in the ASP period. Among the 235 treatments evaluated during the observational period, 77.87% were deemed suboptimal, 3.4% unnecessary, and 0.42% inappropriate. In contrast, of the 231 treatments in the AMS phase, only 7.79% were suboptimal, 0.43% unnecessary, and 0.43% inappropriate. The implementation of AMS interventions led to an 89.5% improvement in the appropriateness of antimicrobial therapy (p < 0.001). Of the 162 recommendations made during the ASP period, 159 (98.14%) were accepted. The most frequent interventions included dose adjustment (38.27%), initial dose selection (35.18%). In the ASP period, total DOT and total LOT decreased by 8.47% and 19.51%, respectively (p=0.96, p=0.317). Despite these reductions, no statistically significant differences were observed in median DOT per patient (p=0.494) or median LOT per patient (p=0.376). A statistically significant decrease in 30-day mortality was also observed [RR:0,699 (%95 CI: 0,505-0,968): p=0,027)]. Conclusion : This study demonstrated that the implementation of an AMS program led by a clinical pharmacist significantly improved the appropriateness of antimicrobial therapy in the ICU and substantially reduced unnecessary and inappropriate antibiotic use.