Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen iyileşme süreci bilgilendirmesinin periodontal cerrahi sonrası ağrı ve anksiyete seviyeleri üzerine etkisi
The effect of healing process information enriched with hypnotic language patterns on pain and anxiety levels after periodontal surgery
- Tez No: 1012738
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK FATİH ÇANAKÇI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: hipnotik dil kalıpları, post-operatif ağrı ve anksiyete, telkine yatkınlık
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ameliyat sonrası ağrı kontrolünün amacı, oluşan akut ağrının olumsuz sonuçlarını azaltmak ve hastanın normal fonksiyonuna sorunsuz bir şekilde geri dönmesini sağlamaktır. Ağrının kontrolünde çeşitli yöntemler kullanılmakta olup bunlardan birisi de hipnotik telkindir. Hipnozun farklı tanımları bulunmakla birlikte en kısa ve anlaşılabilir tanımlardan biri 'bir telkinin kabul edilmesi' şeklindedir. Hipnotik dil kalıpları, konuştuğumuz dilde bir takım genellemelerden, silmelerden ve çarpıtmalardan faydalınarak dili ustaca ve belirsiz kullanma sanatıdır. Çalışmamızın amacı; hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen iyileşme süreci bilgilendirmesinin periodontal cerrahi sonrasında ağrı ve anksiyete seviyelerine etkisinin araştırılıp belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, Deneysel Araştırma Yöntemi olarak adlandırılan bir çeşit Nicel Araştırma Yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmada ön test (ilk kontrol)- son test (son kontrol) gruplu gerçek deneme modeli kullanılmıştır. Çalışma, Atatürk Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Periodontoloji Bölümü'ne rezektif flep cerrahisi için başvuran toplamda 60 (30 deney 30 kontrol grubu) hastayı kapsamaktadır. Tedaviden hemen sonra öncelikli olarak araştırma hakkında kısaca bilgi verilmiştir ve ardından“Gönüllü Olur Formu”imzalatılmıştır. Form imzalatılmasını takiben hastalara“Taştan Telkine Yatkınlık Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçeğin kullanılmasının nedeni deney ve kontrol gruplarını tarafsız bir şekilde belirlemektir. Araştırmaya katılan hastaların tamamının bu ölçeğe verdiği yanıtlar ile elde edilen skorlar, homojen bir şekilde kontrol ve deney grubuna katılımcıların atanması sağlanmıştır. Operasyon sonrasındaki takip süresince 24, 48 ve 72. saatlerde Vizüel Analog Skalası (VAS 1-10) ve Anksiyete Düzeyi Formu (Beck Anksiyete Ölçeği) ile hastaların ağrı ve anksiyete seviyeleri ölçülmüştür. Bu ölçeklerden elde edilen değerler, eş zamanlı olarak araştırmacı tarafından kayıt altına alınmıştır. Deney grubunda“Hipnotik Dil Kalıplarıyla Zenginleştirilmiş Post-op Öneriler”uygulanmış, hastayı rahatlatıcı, güven verici, post-operatif dönemin ağrısız ve sıkıntısız geçeceğini vurgulayan metin, ameliyat sonrasında hastaya uygun tonlamayla anlatılmıştır. Kontrol grubuna hipnotik dil kalıplarını nispeten barındıran post-operatif dönem için öneriler içeren bir metin sunulmuştur. Bu gruba normal bir ses tonu kullanılmış ve sadece tedavi sonrasında hastanın uygulaması gereken işlemler anlatılmıştır. Periodontal cerrahi sonrası dönemde 24, 48 ve 72. saatlerde takip sürecinden sonra iki grup için de VAS ve anksiyete ölçeği skorları toplanmış ve uygun istatistiksel analizler yapılmıştır. Hipotez: Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen iyileşme süreci bilgilendirmesinin periodontal cerrahi sonrası ağrı ve anksiyete seviyelerini azaltıcı/düşürücü etkisi bulunmaktadır. Bulgular: Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen post operatif bilgilendirme yapılan hastalarda, geleneksel bilgilendirme yapılan hastalara göre ağrı seviyelerinde operasyon sonrası 1., 2. ve 3. gün anlamlı derecede azalma görülmüştür. Sonuç: Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen iyileşme süreci bilgilendirmesinin operasyon sonrası ağrı seviyelerinin üzerinde pozitif bir etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of postoperative pain control is to reduce the negative effects of acute pain and ensure that normal functioning returns without any problems. One of the various uses for pain control is hypnotic suggestion. Although hypnosis has different definitions, one of the shortest and most terminological definitions is 'acceptance of a suggestion'. Hypnotic language patterns are the art of using language skillfully and vaguely by making use of a number of generalizations, deletions and distortions in the daily language. The aim of our study is to investigate and determine the effect of healing process information enriched with hypnotic language patterns on pain and anxiety levels after periodontal surgery. Material and Method: This research was conducted with a type of Quantitative Research Method called Experimental Research Method. A real trial model with pre-test (first control) - post-test (last control) groups was used in the research. The study includes a total of 60 patients (30 experimental and 30 control groups) who applied to Atatürk University, Faculty of Dentistry, Department of Periodontics for resective flap surgery. Immediately after the treatment, brief information about the study was given and then the“Voluntary Consent Form”was signed. After the form was signed, the“Taştan Suggestion Susceptibility Scale”was applied to the patients. The reason for using the scale was to determine the experimental and control groups in an impartial manner. The scores obtained from the responses given to this scale by all the patients participating in the study ensured that the participants were assigned to the control and experimental groups in a homogeneous manner. During the postoperative follow-up period, the patients' pain and anxiety levels were measured with the Visual Analog Scale (VAS 1-10) and the Anxiety Level Form at 24, 48 and 72 hours. The values obtained from these scales were recorded simultaneously by the researcher.“Post-op Suggestions Enriched with Hypnotic Language Patterns”was applied to the experimental group, and the text, which was relaxing and reassuring to the patient and emphasized that the post-operative period would be painless and trouble-free, was explained to the patient with an appropriate intonation after the surgery. The control group was presented with a text containing suggestions for the postoperative period that contained relatively hypnotic language patterns. A normal tone of voice was used in this group and only the procedures that the patient should follow after treatment were explained. After the follow-up period at 24, 48 and 72 hours after periodontal surgery, VAS and anxiety scale scores were collected for both groups and appropriate statistical analyses were performed. Results: The information about the healing process which is enriched with hypnotic language patterns, has a positive effect on postoperative pain levels.