Asya dinlerinde kuşlar
Bi̇rds i̇n Asi̇an reli̇gi̇ons
  1. Tez No: 1012752
  2. Yazar: GÜL ÖZLEM SÖNMEZ YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYREDDİN KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Kuş figürü, Religion, Bird figure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Arkaik dönemde gökyüzünün insanoğlu için erişilmez olması dolayısıyla gökyüzünde tanrıların yaşadığına inanılmıştır. Bu sebeple gökyüzüne ulaşan varlıklar dikkatleri üzerine çekmiş ve kendiliğinden aşkın hale gelmişlerdir. Bu varlıklardan biri olan kuşlar, başta tanrı olmak üzere tanrı yardımcısı ve metafizik unsurlarla özdeşleştirilerek birçok dinde tanrının bizzat kendisi, tanrı yardımcısı ve metafizik varlıklar olarak yer bulmuştur. Dinlerde tanrı, tanrı yardımcısı ve gökyüzünün hâkimi olarak görülen kuşlar, kanatlı varlıklar arasında ön plana çıkmıştır. Kuşlar bu vasıflarından ötürü yeryüzünde yaşayan ve kutsalı üzerinde taşımak isteyen insanoğlu için vazgeçilmez bir varlık olmuştur. Zira kuşlar; hükümdarlık, devlet, güç, cesaret, talih ve güzellik alameti olarak geçmişten günümüze etkisini sürdüren en önemli varlıklar olarak yerini almıştır. Bu dini ve mitolojik varlıklar her ne kadar geçmişle bağdaşsa da görsel ve simgesel anlamda hala etkisinin devam ettiği ortaya konulmuştur. Toplumların tarihsel olayları, coğrafi şartları ve kültürel etkileşimleri kuşların önemi ile ilgili olan bakış açısını etkilemiş ve genişletmiştir. Dolayısıyla kuşlara bakış açısı tarih boyunca toplumdan topluma, dinlerden dinlere değişiklik arz etmiştir. Bu sebeplerden ötürü çalışmada toplumların sosyal yaşamlarında önemli rol oynayan kuş sembolünü Dinler Tarihi perspektifinden incelemeye çalıştık. Çalışmanın kapsamı geniş olduğundan genel olarak Asya Dinlerinde önemli olarak görülen kuşlar başta olmak üzere, kuşların sembolik olarak kullanılmasına varıncaya kadar toplumlar üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş, kuşların insanların kutsallaştırdıkları oranda önemi ve hayat içerisindeki rolleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the archaic period, due to the inaccessibility of the sky for humankind, it was believed that gods resided in the heaven Consequently, beings that could reach the sky captured attention and naturally became transcendent. Among these beings, birds—associated with deities, divine helpers, and metaphysical elements—were often regarded as manifestations of gods themselves, their assistants, or other supernatural beings in various religions and myth In religious and mythological contexts, birds, seen as gods, divine helpers, and rulers of the sky, were considered sacred among winged creature Because of these qualities, birds became indispensable for humans living on earth who sought to carry the sacred within themselve Birds have symbolized sovereignty, statehood, power, courage, fortune, and beauty, maintaining their significance from past to present as some of the most influential entitie Despite their association with the past, birds' visual and symbolic impact persists to this day. The historical events, geographical conditions, and cultural interactions of societies have influenced and expanded perspectives regarding the sanctity of bird Consequently, the perception of birds has varied across societies throughout history. For these reasons, our study examines the symbol of birds, which plays a significant role in the social lives of societies, from the perspective of the history of religion In this study, we focus on the sacred birds depicted in myths and religions, their reflections in folk beliefs, and their symbolic uses, addressing their influence on societies and their roles in human life to the extent that they have been sanctified.