Aksaray ilinin eğitim coğrafyası
Educational geography of Aksaray province
- Tez No: 1012751
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR UZUNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Eğitim, Sosyal bilgiler eğitimi, Geography, Education, Social studies education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim ve coğrafya arasındaki ilişki, önemli bir araştırma alanı olmasına karşın, bu disiplinler arası konunun yeterince derinlemesine ele alınamaması birkaç temel nedene dayanmaktadır. Akademik araştırmalarda öncelik verilen konular, genellikle dönemin sosyal, politik ve teknolojik dinamikleriyle şekillenmektedir. Eğitim ve coğrafya ilişkisi gibi disiplinler arası konular, diğer alanların veya daha popüler araştırma konularının gölgesinde kalmış ve dolayısıyla yeterli ilgi görmemiştir. Eğitim coğrafyası, eğitim sistemlerinin mekânsal boyutunu inceleyen ve eğitime erişim, kaynakların dağılımını, çevresel faktörlerin etkisi gibi konuları ele alan disiplinler arası bir alandır. Bu çalışmanın amacı; eğitim coğrafyasının, coğrafyanın insan yaşamı üzerindeki etkilerini anlayarak eğitimi daha etkin hale getirmek için, eğitim politikalarının geliştirilmesi ve öncelikle Aksaray ilinin genel coğrafi özellikleri, beşeri ve ekonomik yapısı hakkında bilgi vermektir. Aksaray ilinin eğitim coğrafyasının incelendiği bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu yöntem araştırılması amaçlanan olgu ve olaylar ile ilgili bize araştırmacıya bilgi veren yazılı ve görsel materyallerin incelemesini kapsar. Eğitim ve coğrafya arasındaki ilişkiyi konu alan bu çalışma, kapsamlı bir literatür taraması ile başlamış, farklı illerde yapılan benzer araştırmalar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada, toplanan veriler, betimsel analiz tekniğine dayalı olarak analiz edilmiştir. Dokümanların analizinde kullanılan betimsel analizin amacı, elde edilen bulguların düzenlenerek bu bulguları, yorumlanmış bir biçimde okuyucuya sunmaktır. Coğrafi şartların eğitime etkisini anlama noktasında, kırsal ve kentsel eğitim farklılıklarını inceleme, sosyo-ekonomik yapının eğitime etkisini değerlendirme, göç ve demografik yapının etkilerini araştırma, eğitim politikalarının yerel dinamiklere göre şekillenmesi, çevresel ve kültürel bilincin geliştirilmesi açısından eğitim coğrafyasını çalışmak, ilin coğrafi ve toplumsal özelliklerini eğitimle bağdaştırarak, eğitimin etkinliğini ve erişilebilirliğini artırmak için kritik bir öneme sahiptir. Bu tür çalışmalar, eğitim politikalarının yerel gereksinimlere uygun bir şekilde şekillendirilmesine ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlaması ve akademik literatürdeki sınırlı olan çalışmalara katkı sağlaması noktasında önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the relationship between education and geography is an important research area, the failure to address this interdisciplinary issue in sufficient depth is based on several basic reasons. Topics prioritized in academic research are generally shaped by the social, political and technological dynamics of the period. Interdisciplinary issues, such as the relationship between education and geography, have been overshadowed by other fields or more popular research topics and therefore have not received sufficient attention. Educational geography is an interdisciplinary field that examines the spatial dimension of education systems and addresses issues such as access to education, distribution of resources, and the impact of environmental factors. The purpose of this study; To develop education policies in order to make education more effective by understanding the effects of geography on human life and to give information about the general geographical features, human and economic structure of Aksaray province. In this study, which examined the educational geography of Aksaray province, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. This method involves examining written and visual materials that provide us, the researcher, with information about the facts and events that are intended to be investigated. This study, which is about the relationship between education and geography, started with a comprehensive literature review, and similar studies conducted in different provinces were examined in detail. In the research, the collected data were analyzed based on the descriptive analysis technique. The purpose of the descriptive analysis used in the analysis of the documents is to organize the findings and present these findings to the reader in an interpreted form. At the point of understanding the impact of geographical conditions on education, examining rural and urban education differences, evaluating the impact of socio-economic structure on education, researching the effects of migration and demographic structure, shaping education policies according to local dynamics, studying the geography of education in terms of developing environmental and cultural awareness, examining the geographical and social aspects of the province. It is of critical importance to increase the effectiveness and accessibility of education by reconciling its features with education. Such studies are considered important in shaping education policies in accordance with local needs, contributing to social development and contributing to the limited studies in the academic literature.