Tekirdağ sancağının idarî ve sosyo-ekonomik yapısı (1867-1914)
Administrative and socio-economic structure of the Tekirdag sanjak (1867-1914)
  1. Tez No: 1012753
  2. Yazar: OSMAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT HUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomik analiz, Tanzimat, Tekirdağ, Tekirdağ-Hayrabolu, Tekirdağ-Malkara, Tekirdağ-Çorlu, İdari yapı, Socio-economic analysis, Tanzimat, Tekirdağ, Tekirdağ-Hayrabolu, Tekirdağ-Malkara, Tekirdağ-Çorlu, Administrative structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1867-1914 döneminde Edirne Vilayeti'ne bağlı bir sancak olan Tekirdağ'ın idari ve sosyo-ekonomik yapısını çok yönlü olarak incelemektedir. Tanzimat'ın erken dönem uygulama sahalarından biri olan ve daha sonra vilayet sistemine dâhil edilen Tekirdağ'daki idarî dönüşüm, üretim ilişkileri, nüfus hareketleri ve çok kültürlü toplum yapısı, dönemin birincil kaynakları ışığında analiz edilmektedir. Sancağın ekonomik yapısı, tarım ve liman ticareti ekseninde şekillenmiş; bu alanlardaki değişimler, idari reformların uygulanma biçimini doğrudan etkilemiştir. Araştırma kapsamında, Vilayet Nizamnameleri ile birlikte mutasarrıflık makamının teşekkülü, İdare Meclisleri'nin oluşumu ve belediye teşkilatının kurumsallaşması süreçleri ele alınmaktadır. Mülki, askeri, adli ve mali kurumlardaki yeniden yapılanmanın merkezi otorite ile yerel eşraf ve gayrimüslim cemaatler arasındaki ilişkileri nasıl şekillendirdiği ortaya konmaktadır. Sonuç olarak, Tekirdağ Sancağı'nın Osmanlı modernleşmesinin taşradaki yansımalarını anlamak açısından özgün bir örnek teşkil ettiği ve vilayet sistemi uygulamalarının sancakta çok katmanlı bir dönüşüm sürecine yol açtığı tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the administrative and socio-economic structure of Tekirdağ, a district under the Edirne Province during the period 1867-1914, from multiple perspectives. The administrative transformation, production relations, population movements, and the multicultural social structure of Tekirdağ, which emerged as one of the early sites of Tanzimat reform implementation and was later incorporated into the provincial system, are examined in light of contemporary primary sources. The economic structure of the sanjak was shaped around agriculture and port trade; changes in these areas directly influenced the implementation of administrative reforms. The study examines the formation of the mutasarrıflık (district governor) office, the establishment of Administrative Councils, and the institutionalization of municipal organizations, along with the Vilayet Regulations. It reveals how the restructuring of civil, military, judicial, and financial institutions shaped the relationships between the central authority and the local notables and non-Muslim communities. Ultimately, it is determined that the Tekirdağ Sanjak constitutes a unique example for understanding the reflections of Ottoman modernization in the provinces and that the implementation of the vilayet system led to a multi-layered transformation process in the sanjak.