Dijital hizmet kalite ve kullanımının Z Kuşağının şehir benzersizliği algısına etkisi: Bursa Büyükşehir Belediyesi uygulaması
The effect of digital service quality and usage on Generation Z's perception of city uniqueness: Bursa Metropolitan Municipality application
  1. Tez No: 1012763
  2. Yazar: SEZGİN KOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye hizmetleri, Şehir imajı, Şehir markası yaratma, Municipal services, City İmage, Creating city brand
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşme, belediyecilik hizmetlerinin sunumunda önemli bir dönüşüm sağlamış, e-hizmet kalitesi, şehirlerin imajı üzerinde belirleyici bir rol oynamaya başlamıştır. Özellikle Z kuşağı, dijital platformları yoğun bir şekilde kullanan bir nesil olarak, belediyecilik hizmetlerinin algılanması ve değerlendirilmesinde kritik bir hedef kitleyi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada e-hizmet kalitesi ve dijital belediyecilik uygulamalarının Z kuşağı üzerindeki şehir imajı algısına etkileri nicel olarak incelenmiştir. Araştırmada, performans beklentisi, çaba beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar gibi faktörlerin, e-hizmet kalitesine ilişkin alt boyutlar (verimlilik, sistem uygunluğu, yerine getirme ve gizlilik) aracılığıyla şehir imajına katkıları değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, cinsiyet, yaş grupları ve kullanım sıklığı gibi demografik değişkenlerin bu algılar üzerindeki etkileri de analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, performans beklentisinin şehir imajı üzerindeki dolaylı etkisi yalnızca gizlilik boyutu aracılığıyla anlamlı bulunmuştur. Bu sonuç, kullanıcıların şehir imajını, gizlilik ve güvenlik gibi unsurlar üzerinden değerlendirdiğini ve performans algısının diğer e-hizmet kalitesi boyutları aracılığıyla şehir imajını doğrudan şekillendirmediğini göstermektedir. Sosyal etkinin dolaylı etkileri incelendiğinde, gizlilik boyutu aracılığıyla şehir imajını olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Kolaylaştırıcı şartlar ise gizlilik boyutu aracılığıyla şehir imajına pozitif ve anlamlı bir katkı sağlamıştır. Bu çalışma, dijital belediyecilik hizmetlerinin şehir imajı üzerindeki dolaylı etkilerini anlamaya yönelik önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, digitalization has brought significant transformation to the delivery of municipal services, with e-service quality playing a decisive role in shaping the image of cities. Particularly, Generation Z, as a generation that extensively uses digital platforms, constitutes a critical target audience for the perception and evaluation of municipal services. In this context, this study quantitatively examines the effects of e- service quality and digital municipal applications on Generation Z's perception of city image. The study evaluates how factors such as performance expectancy, effort expectancy, social influence, and facilitating conditions contribute to city image through e-service quality dimensions (efficiency, system availability, fulfillment, and privacy). Additionally, the effects of demographic variables such as gender, age groups, and usage frequency on these perceptions are analyzed.According to the research findings, the indirect effect of performance expectancy on city image was found to be significant only through the privacy dimension. This result indicates that users evaluate city image based on elements such as privacy and security, while performance perception does not directly shape city image through other e-service quality dimensions. When examining the indirect effects of social influence, it was found to negatively impact city image through the privacy dimension. On the other hand, facilitating conditions contributed positively and significantly to city image through the privacy dimension. This study provides valuable insights into understanding the indirect effects of digital municipal services on city image. By focusing on privacy and security policies and enhancing user-friendly designs, municipalities can strengthen the positive impacts of their digital services on city image.