Merkezkaç döküm yöntemiyle östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirden dişli taslağı dökümü
  1. Tez No: 101281
  2. Yazar: MURAT DİKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezkaç döküm, seramik kahp, küresel grafitli dökme demir, östemperleme. vu, Centrifugal casting, ceramic mold, ductile iron, austempering. vui
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmada merkezkaç yöntemiyle karma kalıpta vagon tekeri dökümü teknolojisini geliştirmeyi amaçlayan bir araştırmanın ilk basamağı olarak benzer bir şekle sahip dişli taslağı dökümü yapılmıştır. Karma kalıbın sağladığı yönlenmiş katılaşma ve merkezkaç yöntemin sağladığı gözeneksizlik ile daha iyi mekanik özelliklerde bir yapı elde edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın kuramsal kısmında merkezkaç yöntem, karma kalıp ve dolayısıyla kalıbın önemli bir parçası olan seramik kahp, küresel grafitli dökme demir ve östemperleme ısıl işlemi anlatılmıştır. Deneysel çalışmalarda kum, seramik ve metal kalıplardan oluşan karma kalıbın tasarımı ve üretimi yapılmıştır. Seramik kalıp hazırlanmasında destek malzemesinin tane boyutu, seramik tozların ve bağlayıcının bileşimi belirlenmiştir. Ayrıca dökülen parçada küresel grafitler üzerinde merkezkaç kuvvetin etkisi ve sonuçtaki grafit dağılımı, sertlik ve yapının çevreden merkeze değişimi ile iç gerilmelerin dökülen parça üzerindeki etkisi incelenmiştir. Üretilen seramik kalıbın dökme demir için istenilen özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Grafit tanelerinin dağılımının daha önce literatürde merkezkaç yöntemle dökülen alüminyum grafit karma malzemesindeki grafitlerin dağılımına benzer bir dağılım gösterdiği, iri grafit tanelerinin merkeze doğru sürüklendiği saptanmıştır. Sertlik beklendiği gibi çevreden merkeze doğru azalmaktadır. Östemperlemeyle sertlik artmış fakat çevreden merkeze eşit olarak kabul edilebilecek bir dağılım göstermiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, nodular iron gear blanks cast in vertical centrifugal casting machine as a first step pilot study for wagon wheels to be cast in similar technology. By utilizing composite mold, which promote directional solidification and using centrifugal casting, it was expected to obtain a sound structure with less porosity and better mechanical properties. In the chapter on theoretical studies, centrifugal casting, composite mold with its ceramic component, nodular iron production and austempering heat treatment has been described. A composite mold with its ceramic component has been designed and produced. Effect of different ceramic face material and back-up sand grain size and binder composition has been studied. Effect of centrifugal force on the distribution of graphite particles and change of hardness and microstructure, and effect of internal stresses on the cast part has been investigated. Ceramic mold, produced in the study, has been found to be suitable for the aimed production. Distribution of graphite particles was similar to the previous studies on centrifugally cast composite aluminum-graphite parts. Courser graphite particles swept towards to the center. Hardness as expected was decreasing towards to the center. Austempering increased the hardness but after austempering hardness was more or less same everywhere.