Düşey borularda çok fazlı akışların modellenmesinde deneysel ve nümerik analiz
- Tez No: 101282
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift fazlı akım, Nümerik modelleme, CFD, FLUENT, Multiphase flow, Numerical modelling, CFD, FLUENT
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
înşaat, makine ve kimya gibi pek çok mühendislik dalında karşımıza çıkan çok fazlı akımlar, türbülanslı yapıları dolayısıyla çoğunlukla ampirik olarak izah edilmiştir. Serbest yüzeyli akışa sahip bir akımın düşey bir boru boyunca düşüşü incelendiğinde, akımın hava ve su karışımından oluşan iki fazlı bir yapı gösterdiği gözlemlenmiştir. Borunun hemen hemen tamamım kaplayan kabarcıkların uniform bir yapıda hareket ettikleri görülmüştür. Bu çalışmada iki ucu atmosfere açık düşey bir boruya, yanal bir borudan akış olması hali incelenmiştir. Sistemin FLUENT isimli hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) programı ile bilgisayarlı simulasyonu yapılmış, laboratuar deneylerinden elde edilecek sonuçlar ile simulasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Simulasyon sonuçları yardımıyla, sistemin çektiği hava miktarı ve boru en kesiti boyunca değişen hava-su karışım oranlan incelenmiştir. Ayrıca sıvı fazının hızı hesaplanmış ve bu hızın hangi düşey mesafeden itibaren sabit kaldığı belirlenmiştir. Hava-su karışım akımlarının en önemli problemi kavitasyon ve vibrasyondur. Bu nedenle boru yüksekliği boyunca basınç farkları tespit edilmiştir. Bulunan sonuçlar, Alman normları ile karşılaştırılmış ve yapılan simulasyon modelinin bu normlara uygun sonuç verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Multiphase flows are found in many engineering applications, in civil, mechanical and chemical engineering, e.g. in two phase gas,oil and water pipelines, steam injections wells in thermal enhanced recovery operations, drenage systems, chemical mixtures. Cause of their turbulent characters multiphase flows are mostly described with empirical formulas in the literature. When gas-liquid mixtures flow in a vertical tube, four dominent flow patterns are formed : bubbly, slug, churn and annular flow. In this work a bubbly gas-liquid two phase flow in a vertical tube with a laternal flow is studied. This work includes experimental observations of gas-liquid dynamics and a numerical simulation with a computational fluid dynamics program named FLUENT. The experiments involve measurements of instantaneous pressure and velocity profiles of the flow. These measurements are being used for direct comparison with the simulation results. The simulation with FLUENT permits us to calculate the volume fractions of gas-liquid flow, velocity and pressure gradients at any point. With an additional comparison of these data with German norms the accuracy of this developed simulation is proved.