Sıvama döküm yöntemiyle mühimmat gövdesi üretimi
Production of bomb body by swage casting
  1. Tez No: 201548
  2. Yazar: HÜSEYİN MURAT LUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN TÜRKELİ, PROF. DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvama Döküm, Yarı-Katı Döküm, Pelte döküm, Alüminyum- Silisyum Alaşımları, Swage Casting, Semi-Solid Casting, Rheo Casting, Aluminum-Silicon Alloys
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sıvama döküm bu çalışma sürecinde patenti alınan, yeni bir döküm yöntemi olup, geleneksel merkezkaç döküm, sıkıştırmalı döküm ve yarı-katı metal dökümü yöntemlerini tek bir yöntemde birleştirmektedir. Bu yöntemde Merkezkaç döküm makinasının tablası üzerinde dönmekte olan bir kalıcı kalıp içinde merkezkaç kuvvet etkisiyle ön şekillenmiş yarı-katı metal, dönmeyen bir üst kalıp ile sıkıştırılarak döküm parçasına son şekli verilmektedir. Merkezkaç etki ile ergimiş metalin üst kalıp indirilmeden kalıbın iç duvarında yükselmesi ve alt ve üst kalıplar arasındaki yarı-katı metal üzerinde yaratılan kesme hareketi ile yarı-katı metale kazandırılan akışkanlık daha ince ve uzun parçaların dökümüne imkân vermektedir. Bu çalışmada ?Sıvama Döküm? tekniği, yöntem değişkenleri tanımlanmış ve bir Al-Si-Cu alaşımı (A380) seçilerek başarıyla sıvama dökümü yapılmıştır. Deneysel çalışmalar bomba gövdesi şekline benzeyen bir parçada yürütülmüş ve bu alaşım kullanılarak dökülmüş sıvama döküm parçalarından elde edilen mikroyapılar, sıkıştırmalı ve savurma dökülmüş parçalardan elde edilen mikroyapılarla kıyas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Swage casting is a patented, new casting technique which combines advantages of squeeze, centrifugal and semi-solid casting methods. Components with one rotating axis such as bomb body can be produced on a swage casting machine from molten metal in one-step operation. Centrifugal action rises the molten metal on the surfaces of the lower mould before the squeezing action is applied. The shearing action on semi-solid metal breaks up the dendrites as in rheocasting enabling casting of thinner walled tubular shapes. Besides, smoooth surfaces and excellent details; sound and fine grained microstructure could be obtained with swage casting. The purposes of this work are to describe swage casting methods, its features and establish process parameters applicable to Al-Si-Cu alloy. Experimental works are carried out on cylinder-like shape using A380 Al-Si-Cu alloy and comparisons are made between squeeze cast, centrifugal cast and swage cast parts. Final microstructures of parts produced by these methods are analyzed.