Tekirdağ ilindeki çiftçilerin eko-anksiyete düzeyleri ile sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik tutumları ve üretim kararları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between eco-anxiety levels of farmers and their attitudes toward sustainable agricultural practices and production decisions in the province of Teki̇rdağ
- Tez No: 1012822
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN UNAKITAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Ekonomi, Ziraat, Psychology, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çevresel sürdürülebilirlik, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Tarım sektörü, doğaya doğrudan bağımlılığı nedeniyle çevresel problemler, iklim değişikliği ve afetlerden en fazla etkilenen alanlardan biridir. Bu araştırmada Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren çiftçilerin eko-anksiyete (çevresel kaygı) düzeyleri ile sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik tutumları ve üretim kararları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Veriler, çiftçilerle yüz yüze ve çevrim içi anket yoluyla toplanmış; HEAS-13 Eko-Anksiyete Ölçeği, sürdürülebilir tarım tutum ölçeği ve üretim kararlarına ilişkin ifadeler kullanılmıştır. Analizler SPSS 25.0 programında tanımlayıcı istatistikler, Cronbach's Alpha güvenirlik testleri, Spearman korelasyon, regresyon ve Kruskal–Wallis testleriyle yürütülmüştür. Bulgular, çiftçilerin eko-anksiyete düzeylerinin genel olarak orta ve düşük düzeyde olduğunu; sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik eğilimlerinin ise olumlu seyrettiğini göstermiştir. Eko-anksiyete ile sürdürülebilirlik tutumları arasındaki ilişki toplam skor düzeyinde zayıf ve istatistiksel olarak anlamsız olmakla birlikte, bazı alt boyutlar arasında düşük düzeyde ancak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Eko-anksiyete ile üretim kararları arasındaki ilişki zayıf ve çok boyutlu bir yapı sergilerken, karar değiştirme eğilimi üzerinde eko-anksiyetenin anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Sonuçlar, çevresel kaygıların tarımsal karar süreçleriyle ilişkili olduğunu göstermekte; sürdürülebilir tarım politikaları, çiftçi eğitimleri ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Because of its direct dependence on natural conditions, agriculture is among the sectors most affected by environmental problems, climate change, and natural disasters. This study investigates the relationships among eco-anxiety (environmental concern), attitudes toward sustainable agricultural practices, and production decisions of farmers operating in Tekirdağ Province, Türkiye. Data were collected via face-to-face and online surveys using the HEAS-13 Eco-Anxiety Scale, a sustainable agriculture attitude scale, and items related to production decisions. Analyses were performed in SPSS 25.0 using descriptive statistics, Cronbach's alpha reliability tests, Spearman correlation, regression, and Kruskal–Wallis tests. Findings show that farmers' eco-anxiety levels are generally moderate to low, while their tendency toward sustainable practices is positive. Although the association between eco-anxiety and sustainability attitudes was weak and non-significant at the total-score level, low but significant relationships were found for certain sub-dimensions. The relationship between eco-anxiety and production decisions exhibited a weak and multidimensional pattern, whereas eco-anxiety significantly predicted farmers' tendency to change production decisions. Overall, the results indicate that environmental concerns are associated with agricultural decision-making, highlighting the need to strengthen sustainable agriculture policies, farmer training, and support mechanisms.