Hastane bahçelerinde iyi oluşu destekleyen peyzaj tasarım yaklaşımları: bursa örneği
Landscape design approaches supporting well-being in hospital gardens: the example of bursa
- Tez No: 1012821
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ENDER ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel peyzaj, Şehir peyzajı, Urban landscape, Urban geography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yapılan çalışmalar, hastanelerin fiziksel tasarımının ve özellikle dış mekân düzenlemelerinin, hastaların iyileşme süreci ile sağlık çalışanlarının verimliliği üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda hastane bahçeleri; estetik, işlevsel, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla iyileştirici çevrelerin temel bileşenleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, hasta/hasta yakını, hastane çalışanı ve tasarımcı gruplarından (peyzaj mimarı, mimar, iç mimar ve şehir plancısı) oluşan toplam altı farklı katılımcı grubundan 240 kişiden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Hastane bahçesi peyzaj tasarımına ilişkin beş açık uçlu soruya verilen yanıtlar analiz edilmiş ve analizler sonucunda 69 ölçüt belirlenmiştir. Bu ölçütler 14 başlık altında sınıflandırılmış, normalize hesaplama yöntemiyle yüzdelik değerler elde edilerek katılımcı grupların öncelikleri ortaya konmuştur. İstatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Bursa ili merkez ilçelerinde yer alan 11 devlet hastanesinin bahçeleri, belirlenen ölçütler doğrultusunda gözlemsel olarak değerlendirilmiş ve hastaneler arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışma sonucunda, hastane bahçelerinde iyi oluşu destekleyen temel ölçütler belirlenmiş ve peyzaj tasarım süreçlerinde dikkate alınması gereken hususlar bilimsel verilerle ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Recent studies indicate that the physical design of hospitals, particularly outdoor environments, has significant effects on patients' recovery processes and the productivity of healthcare staff. In this context, hospital gardens constitute one of the fundamental components of healing environments through their aesthetic, functional, psychological, and social dimensions. This study evaluates data obtained from 240 participants representing six distinct groups: patients/patients' relatives, hospital staff, and design professionals (landscape architects, architects, interior architects, and urban planners). Responses to five open-ended questions related to hospital garden landscape design were analyzed, resulting in the identification of 69 evaluation criteria. These criteria were classified under 14 main categories, and participants' priorities were determined by calculating percentage values using a normalization method. Statistical analyses were conducted using the SPSS software. In addition, the gardens of 11 public hospitals located in the central districts of Bursa were observationally assessed based on the defined criteria, and comparative evaluations were performed among the hospitals. The findings of the study identify the key criteria that support well-being in hospital gardens and scientifically demonstrate the essential considerations that should be incorporated into landscape design processes.