Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarında triptofan-kinürenin yolağı metabolitleri, lipokortin ve interlökin-40 düzeylerinin araştırılması
Investigation of tryptophan-qynurene pathway metabolites, lipocortin and interleukin-40 levels in patients with Familial Mediterranean Fever
- Tez No: 1012878
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Annexin A1, FMF, IL-40, TRP metabolitleri, Annexin A1, FMF, IL-40, TRP metabolites
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) tanısı alan hastalarda triptofan-kinürenin yolağı metabolitleri, lipokortin (Annexin A1) ve interlökin-40 (IL-40) düzeylerinin araştırılması amaçlanmaktadır. FMF, tekrarlayan ateş ve serozal membranlarda (periton, pleura, sinovyum) akut inflamasyon atakları ile karakterize, otoinflamatuar bir hastalıktır. Hastalık patogenezinde rol oynayan MEFV gen mutasyonları, kontrolsüz sitokin salınımı ve sistemik inflamatuar süreçlerin tetiklenmesine neden olmaktadır. Çalışmamızda 43 FMF hastası ve 42 kontrol grubu yer almaktadır. Katılımcıların serum örneklerinde triptofan (TRP) ve kinürenin yolu metabolitleri (KYN, KYNA, 3-OH KYN, 3-OH AA, QA) ile immün belirteçler (IL-40, Annexin A1) LC-MS/MS ve ELISA yöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, FMF hastalarında triptofanın kinürenin yoluna saparak pro-inflamatuar bir metabolik profil oluşturduğunu ve bu durumun hastalık aktivitesiyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda IL-40 ve Annexin A1 düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05). Bu durum, FMF patogenezinde bu sitokinlerin sistemik dolaşımdaki seviyelerinden ziyade, atak dönemlerindeki lokal doku yanıtlarında daha belirgin roller üstlenebileceğini düşündürmektedir. Triptofan metabolitlerinde (3-OH AA, QA) saptanan anlamlı değişimler; kiürenin yolunun inflamasyonu yansıtmada konvansiyonel sitokinlere göre daha hassas bir metabolik gösterge olabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular; FMF hastalarında triptofan metabolitleri ile Annexin A1 ve IL-40 parametrelerinin etkileşimini ortaya koymakla birlikte, otoinflamatuar sürecin metabolik ve immünolojik bileşenleri arasındaki karmaşık ilişkiye dair önemli veriler sunmaktadır. Elde edilen veriler, triptofan yolağı metabolitlerinin FMF tanısında destekleyici birer parametre olabileceğine ve özellikle hastalık aktivitesi ile remisyon dönemlerinin ayırt edilmesinde potansiyel birer biyobelirteç olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the levels of tryptophan-kynurenine pathway metabolites, lipocortin (Annexin A1), and interleukin-40 (IL-40) in patients diagnosed with Familial Mediterranean Fever (FMF). FMF is an autoinflammatory disease characterized by recurrent fever and acute inflammation attacks in serosal membranes (peritoneum, pleura, synovium). Mutations in the MEFV gene, which play a role in the pathogenesis of the disease, lead to uncontrolled cytokine release and trigger systemic inflammatory processes. Our study included 43 FMF patients and 42 control subjects. Serum samples from the participants were analyzed for tryptophan (TRP) and kynurenine pathway metabolites (KYN, KYNA, 3-OH KYN, 3-OH AA, QA), as well as immunomarkers (IL-40, Annexin A1), using LC-MS/MS and ELISA methods. The findings indicate that in FMF patients, tryptophan deviates into the kynurenine pathway, creating a pro-inflammatory metabolic profile that is closely related to disease activity. In our study, no statistically significant difference was found between groups in IL-40 and Annexin A1 levels (p > 0.05). This suggests that these cytokines may play more prominent roles in local tissue responses during attack periods than in their systemic circulation levels in FMF pathogenesis. Significant changes in tryptophan metabolites (3-OH AA, QA) suggest that the kynurenine pathway may be a more sensitive metabolic indicator of inflammation than conventional cytokines. These findings reveal the interaction between tryptophan metabolites and Annexin A1 and IL-40 parameters in FMF patients, providing important data on the complex relationship between the metabolic and immunological components of the autoinflammatory process. The data obtained suggest that tryptophan pathway metabolites may be supportive parameters in the diagnosis of FMF and, in particular, may be used as potential biomarkers in distinguishing between disease activity and remission periods.