Üç boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanan süt azı kuronlarında farklı siman aralıklarının kırılma direnci üzerindeki etkisinin ı̇n vitro karşılaştırılması
In vitro comparative evaluation of the effect of different cement space parameters on the fracture resistance of three-dimensionally printed primary molar crowns
- Tez No: 1012877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu yazıcı, kırılma dayanımı, siman, siman aralığı, Three-dimensional printing, fracture resistance, cement, cement space
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, üç boyutlu yazıcı kullanılarak üç farklı siman aralığında üretilen süt azı kuronlarının üç farklı siman kullanılarak simante edilmesi sonrasında kırılma dayanımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ar-Ge Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Üç boyutlu yazıcı kullanılarak üç farklı siman aralığında (25 μm, 50 μm ve 100 μm) toplam 225 adet süt azı kuronu üretilmiş ve üç farklı siman kullanılarak (rezin modifiye cam iyonomer siman, cam iyonomer siman ve rezin siman) metal güdüklere simante edilmiştir. Örneklere üniversal test cihazı ile kırılma dayanımı testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Rezin siman kullanılarak simante edilen kuronların en düşük kırılma oranını (%45.3) ve en yüksek tahmini medyan kırılma değerini (2048.5 N) sergilediği belirlenmiştir. Kuronların kırılma oranları ve tahmini medyan kırılma değerleri incelendiğinde rezin simanı sırasıyla cam iyonomer siman (%73.3, 1782.5 N) ve rezin modifiye can iyonomer (%93.3, 1626.7 N) siman takip etmiştir (p <0.001). Siman aralığı değişkeninin kırılma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05) Sonuç: Üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen süt azı kuronlarının kırılma dayanımları siman aralığı değişkeninden etkilenmezken, kullanılan siman türünden etkilenmiştir. Simanların kırılma dayanımları büyükten küçüğe doğru rezin siman, cam iyonomer siman ve rezin modifiye cam iyonomer siman şeklinde olup tüm grupların kırılma değerleri çocuklarda oluşabilecek ağız içi kuvvetlerin üzerinde bulunmuştur. Sonuçların klinik ortama genellenebilmesi için uzun dönemli ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to evaluate the fracture resistance of three-dimensionally printed primary molar crowns fabricated with three different cement space parameters following cementation with three different luting agents. Materials and Methods: The study was conducted at the Research and Development Laboratory of the Faculty of Dentistry, Atatürk University. A total of 225 primary molar crowns were fabricated using a three-dimensional printer with three different cement space parameters (25 μm, 50 μm, and 100 μm) and were cemented onto metal dies using three different luting agents (resin-modified glass ionomer cement, glass ionomer cement, and resin cement). Fracture resistance testing was performed using a universal testing machine. The obtained data were statistically analyzed. Results: Crowns cemented with resin cement exhibited the lowest fracture rate (45.3%) and the highest estimated median fracture load (2048.5 N). Evaluation of fracture rates and estimated median fracture loads demonstrated that resin cement was followed by glass ionomer cement (73.3%, 1782.5 N) and resin-modified glass ionomer cement (93.3%, 1626.7 N), respectively (p <0.001). The cement space parameter was found to have no statistically significant effect on fracture resistance (p> 0.05). Conclusion: The fracture resistance of three-dimensionally printed primary molar crowns was not influenced by the cement space parameter, whereas it was significantly affected by the type of luting agent used. The fracture resistance values of the cements, in descending order, were resin cement, glass ionomer cement, and resin-modified glass ionomer cement. The fracture loads of all groups exceeded the intraoral forces typically encountered in pediatric patients. Further long-term and in vivo studies are required to support the generalization of these findings to clinical conditions.