Mısırda (Zea mays indentata L.) farklı tane ağırlığına sahip çeşitlerin ve ekim derinliklerinin verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
Effect of different grain weights and planting depths on yield and yield components of corn cultivars (Zea mays indentata L.)
- Tez No: 1012888
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hibrit mısır, Tane verimi, Hybride maize, Grain yield
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Bursa Karacabey koşullarında yetiştirilmeye uygun farklı tane ağırlığına sahip melez mısır (Zea mays indentata L.) çeşitlerinin farklı derinliklerde ekilmesinin verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2024 yılında Feyz Çiftliği arazisinde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede ana parsellere farklı tane ağırlığına sahip melez mısır çeşitleri (DKC6492, MAS 78T, MAS 68K), alt parsellere ise farklı ekim derinlikleri (3 cm, 5 cm, 7 cm, 9 cm) olarak uygulanmıştır. Çalışmada tepe püskülü çıkarma süresi, koçan püskülü çıkarma süresi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, bitkide sap kalınlığı, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçanda tane sayısı, koçanda tane oranı, koçanda tane ağırlığı, tek koçan ağırlığı, 1000 tane ağırlığı, tane verimi ve hektolitre ağırlığı öğeleri incelenmiştir. Araştırmada farklı 1000 tane ağırlığına sahip mısır çeşitleri açısından tepe püskülü çıkarma süresi, koçan püskülü çıkarma süresi, bitki boyu, koçan uzunluğu, koçanda tane oranı ve verim özellikleri istatistiki açıdan önemli bulunmuşken diğer özellikler önemsiz bulunmuştur. Farklı ekim derinlikleri açısından tepe püskülü çıkarma süresi, koçan püskülü çıkarma süresi, bitki boyu, bitkide sap kalınlığı, ilk koçan yüksekliği, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, tek koçan ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı öğeleri önemli bulunmuşken diğer öğeler önemsiz bulunmuştur. Çeşit x ekim derinliği açısından tepe püskülü çıkarma süresi, koçan püskülü çıkarma süresi, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, 1000 tane ağırlığı, tane verimi ve hektolitre ağırlığı özellikleri istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Bursa Karacabey ekolojik koşullarında melez mısır yetiştiriciliğinde tane ağırlığı 330 g olan DKC6492 çeşidinin 7 cm derinliğe ekimi ile en yüksek verim sonuçlarına ulaşıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of planting at different depths on yield and yield components of hybrid dent maize (Zea mays indentata L.) cultivars with different kernel weights suitable for Bursa Karacabey conditions. The experiment was established in 2024 at Feyz Farm fields according to a split-plot experimental design in randomized blocks with three replications. In the experiment, hybrid maize cultivars with different kernel weights (DKC6492, MAS 78T, MAS 68K) were assigned to the main plots, while different planting depths (3 cm, 5 cm, 7 cm and 9 cm) were applied to the subplots. In the study, days to tasseling, days to silking, plant height, first ear height, stem thickness, ear length, ear diameter, number of grains per ear, grain ratio per ear, grain weight per ear, single ear weight, 1000 kernel weight, grain yield and hectoliter weight were investigated. In the study, maize hybrids with different 1000-kernel weights were evaluated, and days to tasseling, days to silking, plant height, ear length, ear-to-kernel ratio, and grain yield traits were found to be statistically significant, whereas other traits were not significant. Regarding different planting depths, days to tasseling, days to silking, plant height, stem thickness, first ear height, number of kernels per ear, kernel weight per ear, single ear weight, and 1000-kernel weight traits were statistically significant, while the remaining traits were not significant. For the interaction between hybrid and planting depth, days to tasseling, days to silking, first ear height, plant height, 1000-kernel weight, grain yield, and hectoliter weight were found to be statistically significant. Based on the results, under the ecological conditions of Bursa Karacabey, the highest grain yield was obtained with the hybrid DKC6492, which has a 1000-kernel weight of 330 g, sown at a depth of 7 cm.