Romantik ilişkilerden beklentilere dair farkındalık ile evlilik korkusu arasındaki ilişkide karanlık dörtlü kişilik özelliklerinin düzenleyici rolü
The moderating role of the dark four personality traits in the relationship between awareness of expectations from romantic relationships and fear of marriage
  1. Tez No: 1012948
  2. Yazar: ASLIHAN BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik korkusu, karanlık dörtlü, romantik ilişkiler, romantik ilişkilerden beklenti, Fear of marriage, dark tetrad, romantic relationships, expectations from romantic relationships
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Evlilik korkusu yani gamofobi, uzun ilişki içerisine girme ve evlilik konuları esnasında hissedilen kaygıyı, sahip oldukları olumsuz inançları ve kaçınma davranışlarını ifade eder. Romantik ilişkilerde bir diğer önemli faktör de çiftlerin evliliğe dair beklentileri karşısında farkındalıklarının gelişmiş olması ve ilişkide bunu ifade edebilme gücüdür. Evlilik kararını etkileyebilecek önemli etkenlerden birinin de kişilik özellikleri olabileceği düşünülmüştür. Karanlık üçlü olarak bilinen makyavelizm, narsisizm ve psikopatiye sadizm değişkeni de eklenmiş ve artık karanlık dörtlü olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, evli olmayan genç yetişkinlerin romantik ilişkilerden beklentilere dair farkındalıkları ve evlilik korkuları arasındaki ilişkide karanlık dörtlü kişilik özelliklerinin düzenleyici rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma soruları Türkiye'de yaşayan 18-45 yaş arası 323 gönüllü katılımcıya uygulanmıştır. Verileri toplamak için“Demografik Bilgi Formu”,“Evlilik Korkusu Ölçeği”,“Romantik İlişkilerden Beklentilere Dair Farkındalık Ölçeği”ve“Karanlık Dörtlü Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir ve korelasyon analizi ile düzenleyici değişken analizi yapılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, evlilik korkusu ile karanlık dörtlü alt boyutları arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Romantik ilişkilerden beklentilere dair farkındalık ile karanlık dörtlü alt boyutları arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde ilişkilere rastlanmıştır. Romantik ilişkilerden beklentilere dair farkındalık ile evlilik korkusu arasındaki ilişkide negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Romantik ilişkilerden beklentilere dair farkındalık ile evlilik korkusu arasındaki ilişkide makyavelist strateji ve sadistik tutum değişkenlerinin düzenleyici rolü olduğuna rastlanmıştır. Bulguların klinik ortamına ve literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Fear of marriage, or gamophobia, refers to the anxiety, negative beliefs, and avoidance behaviors experienced during long-term relationships and discussions about marriage. Another important factor in romantic relationships is the couple's awareness of their expectations regarding marriage and their ability to express this awareness within the relationship. Personality traits have also been considered a significant factor influencing the decision to marry. The“dark triad”—Machiavellianism, narcissism, and psychopathy—has been supplemented with sadism, and is now referred to as the“dark quartet.”This study aims to investigate the moderating role of the dark quartet personality traits in the relationship between awareness of expectations regarding romantic relationships and fears of marriage among unmarried young adults. The research questions were administered to 323 volunteer participants aged 18-45 living in Turkey. The“Demographic Information Form,”“Fear of Marriage Scale,”“Awareness of Expectations Regarding Romantic Relationships Scale,”and“Dark Quat Scale”were used to collect data. This research was conducted using a correlational survey model, a quantitative research method, and correlation analysis and moderating variable analysis were performed. Statistical analyses revealed a positive and weakly significant correlation between fear of marriage and the sub-dimensions of the dark four. A negative and weakly significant correlation was found between awareness of expectations from romantic relationships and the sub-dimensions of the dark four. A negative and weakly significant correlation was also found between awareness of expectations from romantic relationships and fear of marriage. The Machiavellian strategy and sadistic attitude variables were found to have a moderating role in the relationship between awareness of expectations from romantic relationships and fear of marriage. It is anticipated that these findings will contribute to the clinical setting and the literature.