Halk kütüphaneciliğinde yetkinlik ve beceri unsurlarına sistematik bir yaklaşım: Yetkinlik ve beceri seti tasarımı
A systematic approach to competency and skill elements in public librarianship: Designing a competency and skill set
- Tez No: 1012958
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK ŞENTÜRK GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Yetkinlikleri, Beceri, Halk Kütüphanecisi, Kütüphane, Yetkinlik, 21st-Century Competencies, Skill, Public Librarian, Library, Competency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kütüphanecilik mesleğinin ilerlemesi ve kütüphane hizmetlerinin kalitesinin artması, doğrudan kütüphanecilerin sahip olduğu yetkinlik ve beceri unsurlarına bağlıdır. Yetkinlik ve beceri unsurları, kurumsal başarı ve kullanıcı memnuniyetinin temel belirleyicileri arasında da yer almaktadır. Kütüphanecinin yetkinlik ve beceri düzeyinin yüksek olması, zincirleme bir etki oluşturarak hem kütüphanecinin mesleki başarısını hem de kütüphanede sunulan hizmetleri olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışma, kullanıcı kitlesi ve hizmet çeşitliliği en geniş kütüphanelerden biri olan halk kütüphanelerinde görev yapan kütüphanecilerin sahip olması gereken yetkinlik ve becerileri incelemekte; yalnızca teknik yetkinlik ve becerilerle sınırlı kalmayıp bunların ötesine geçen bir yetkinlik ve beceri anlayışı ile“yetkinlik ve beceri seti tasarımı”gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın uygulama aşamasında halk kütüphanecilerinin yetkinlik ve becerilerine yönelik bir anket formu bulunmadığı için literatür destekli bir anket formu hazırlanmıştır. Oluşturulan anket formu, Rami Kütüphanesi'nde görevli yönetici kadrosu dışındaki tüm kütüphane personeline ulaştırılmış ve uygulama eksiksiz bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Anketi cevaplayan kütüphane personelinin yetkinlik ve becerilere ilişkin görüşleri analiz edilmiş, öneriler ve sonuç bölümü ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advancement of the library profession and the improvement in the quality of library services are directly dependent on the competencies and skills possessed by librarians. Competencies and skills are also among the key determinants of institutional success and user satisfaction. A high level of competence and skill among librarians creates a ripple effect, positively influencing both the librarian's professional success and the services provided by the library. This study examines the competencies and skills that librarians working in public libraries—which are among the libraries with the widest user base and service diversity—must possess; it aims to design a“competency and skill set”based on a comprehensive understanding of competencies and skills that goes beyond merely technical competencies and skills. Since no survey form specifically targeting the competencies and skills of public librarians was available during the implementation phase of the study, a literature-based survey form was developed. The survey form was distributed to all library staff at the Rami Library, excluding the administrative staff, and the implementation was carried out with full participation. The opinions of the library staff who responded to the survey regarding competencies and skills were analyzed, and the study was concluded with a section on recommendations and findings.