Non biliyer akut pankreatit ile interne edilen hastalarda yatış süresini etkileyen faktörler
Factors affecting the duration of laying in patients interned with nonbiliary acute pancreatitis
  1. Tez No: 1012957
  2. Yazar: ABDULLAH AVLAĞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, BISAP Skoru, Ranson Skoru, Morbidite, Uzamış Hastane Yatış Süresi, Acute Pancreatitis, BISAP Score, Ranson Score, Morbidity, Prolonged Hospital Stay
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut pankreatit; pankreasın inflamasyonu ile giden karın ağrısı, amilaz ve lipaz yüksekliğinin olduğu mortalite ve morbiditesi oldukça yüksek bir hastalıktır. Hastalığın klinik şiddeti ve prognozunu belirlemek için Ranson, APACHE II, Atlanta gibi skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda akut pankreatit hastalarında 8 gün ve üzeri yatışlar uzamış yatış olarak kabul edilmektedir. Pek çok parametrenin uzamış yatış üzerine etkisini değerlendiren çalışmalar mevcuttur. Biz bu çalışmada akut pankreatit hastalarında hastane yatış süresini etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç–Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2020-Aralık 2023 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları servisinde akut pankreatit tanısı ile takip edilen 76 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, DM, HT ve KAH öyküsü, alkol kullanımı, ACEİ-ARB, KKB, DPP-4i, diüretik kullanımı, BISAP skoru, 0.saat ve 48.saat Ranson skoru, yatış kanlarında bakılan lökosit, nötrofil, lenfosit, nötrofil/lenfosit oranı, hemoglobin, hematokrit, CRP, albümin, trigliserit düzeyleri kaydedildi. Hastalar yatış süresine göre 2 gruba ayrıldı. Yatış süresi 8 gün ve üzeri olanlar uzamış yatış, 8 günden az yatışı olanlar kısa yatış olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda 48 erkek (%63,2) ve 28 kadın (%36,8) olmak üzere 76 hasta değerlendirildi. Hastaların ortalama yaşı 53,6 yıldı. Hastaların %53,9 'unda (n:41) eşlik eden en az bir hastalık mevcuttu. En sık görülen eşlik eden hastalıklar HT (%34,2; n:26), DM (%35,5; n:27), KAH (%13,2; n:10) olarak saptandı. Hastaların ortalama yatış süresi 6,62 ± 2,53 gün olarak saptandı. Hastaların 51'i (%67,1) <8 gün altında hastane yatış süresine sahipken, 25'i (%32,9) ≥8 gün yatış süresine sahipti. Gruplar demografik özellikler, komorbiditeler ve kullandıkları ilaçlar açısından karşılaştırıldığında, 65 yaş üzerindeki hastalarda hastanede yatış süresi anlamlı olarak uzadığı saptandı ancak bağımsız risk faktörü olmadığı görüldü. Cinsiyet komorbidite ve kullandığı ilaçlar açısından yatış süresinde anlamlı farklılık saptanmadı. BISAP skorunun tek başına uzamış yatış süresini öngörmede bağımsız risk faktörü olduğu görüldü. 0.saat ve 48.saat Ranson skorlarından, 48.saat Ranson skoru yüksek olan hastalarda daha uzun yatış olduğu istatiksel olarak anlamlı bulundu. Ancak 48.saat Ranson skoru uzamış yatışı öngörmede bağımsız risk faktörü olarak bulunmadı. Sonuç: Sonuç olarak non biliyer akut pankreatit ile interne edilen hastalarda BISAP, 48.saat Ranson skoru ve yaşın hastanede yatış süresi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisini saptadık. Yapılan regresyon analizinde sadece BISAP skorunu bağımsız bir risk faktörü olarak saptadık. Bu konuda daha geniş hasta katılımlı, çok merkezli kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute pancreatitis is a disease characterized by inflammation of the pancreas, abdominal pain, and elevated levels of amylase and lipase, with a high rate of morbidity and mortality. Scoring systems such as Ranson, APACHE II, and Atlanta are used to determine the clinical severity and prognosis of the disease. In recent years, studies have defined hospital stays of 8 days or more in patients with acute pancreatitis as prolonged hospitalization. There are various studies evaluating the effect of multiple parameters on prolonged hospitalization. In this study, we aimed to investigate the factors affecting the length of hospital stay in patients with acute pancreatitis. Material–Methods: This retrospective study reviewed the records of 76 patients diagnosed with acute pancreatitis and hospitalized in the Internal Medicine Department of Afyonkarahisar University of Health Sciences between January 2020 and December 2023. Data collected included demographics, comorbidities (DM, HT, CAD), alcohol and medication use, BISAP and Ranson scores (at admission and 48 hours), and admission laboratory parameters (e.g., WBC, neutrophil/lymphocyte counts, NLR, hemoglobin, hematocrit, CRP, albumin, triglycerides). Patients were categorized based on hospital stay duration: <8 days (short stay) and ≥8 days (prolonged stay). Results: A total of 76 patients (63.2% male, 36.8% female) with a mean age of 53.6 years were evaluated. Comorbidities were present in 53.9% of patients, most commonly hypertension (34.2%), diabetes mellitus (35.5%), and coronary artery disease (13.2%). The average hospital stay was 6.62 ± 2.53 days. While 67.1% of patients had a hospital stay <8 days, 32.9% stayed ≥8 days. Age over 65 was associated with prolonged hospitalization but was not an independent risk factor. No significant associations were found for sex, comorbidities, or medication use. The BISAP score was identified as an independent predictor of prolonged stay, while a higher 48-hour Ranson score was significantly associated with longer stay but not as an independent predictor. Conclusion: As a result, we found that BISAP score, 48-hour Ranson score, and age had a statistically significant effect on the length of hospital stay in patients hospitalized with non-biliary acute pancreatitis. However, in the regression analysis, only the BISAP score was identified as an independent risk factor. Further large-scale, multicenter, and comprehensive prospective studies are needed on this subject.