İnönü Dönemi kültür politikaları ve kütüphaneciliğin gelişimi (1938- 1950)
Cultural policies of the İnönü Period and the development of librarianship (1938-1950)
- Tez No: 750086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İnönü, Kültür, Kütüphane, Kütüphanecilik, Çağdaşlaşma, İnönü, Culture, Library, Librarianship, Modernization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte çağdaşlaşma, kültürel, sosyal, iktisadi ve ekonomik kalkınma amacıyla hemen her alanda birçok devrim yapılmış ve devrimlerin halk tabanında kabul edilmesi için çeşitli yöntem ve uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamaların hayata geçirilmesinde bazı kurumlara ihtiyaç duyulmuştur. Bu eğitim ve kültür kurumlarının başında Halkevleri, Halkodaları, Köy Enstitüleri ve üniversiteler gelmektedir. Bu çalışmada 1938-1950 yılları arasındaki dönemde cumhuriyetin getirdiği değerlerin halka anlatılması ve benimsetilmesi amacıyla laik ve çağdaş bir toplumun kurulmasında ve örgütlenmesinde kullanılan kültür kurumları ile bu kültür kurumlarına ait kütüphanelerin, toplumsal ilerleme sürecine ne şekilde katkıda bulundukları ve nasıl bir değişim ve gelişme süreci içerisinde oldukları incelenecektir. Ayrıca modern anlamda ele alınan kütüphanecilik mesleğinin, çağdaşlaşma anlayışının temel ilke ve amaçları doğrultusunda nasıl şekillendiği ve geliştiği anlatılmaya çalışılmaktadır. Araştırmada tarihsel yöntem kullanılmıştır. Kökleri eskiye dayanan olayların durumu ve bu olayların mevcut durum üzerine etkileri incelenerek analiz edilmiş ve sonuca varılmıştır. Araştırma konusuyla ilgili verilerin toplanmasında, kütüphane kaynaklarından, dijital arşiv belgelerinden ve konuyla ilgili yazılmış dönemin kitap, dergi ve gazetelerinden yararlanılmıştır. Başlıca yararlanılan kütüphaneler, Milli Kütüphane, Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul Üniversitesi Dijital Gazete Arşivi, Marmara Üniversitesi Taha Toros Dijital Arşivi, Türk Kütüphaneciler Derneğinin yayın organı olan Türk Kütüphaneciliği dergisinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
By founding the Republic, many revolutions have been made in almost every field aiming for modernisation, cultural, social and economic development, and various methods and practices have been developed to accept revolutions based on the people. For implementing these practices, it was required for some institutions. Community Houses, Community Chambers, Village Institutes and Universities are among the most significant educational and cultural institutions. This study examines the cultural institutions used in the establishment and organisation of a secular and modern society to explain and adopt the values brought by the Republic to the people and the libraries belonging to these cultural institutions in the way they contribute to the process of social progress and how they are in the process of change and development in the period between 1938 and 1950. In addition, the study explains how the library profession, which is considered in the modern sense, has been shaped and developed in line with the basic principles and objectives of the understanding of modernisation. The study benefitted from the historical method as a research tool. The situation of events with roots in the past and the effects of these events on the current situation were analysed and concluded. In data collection related to the research subject, the main resources are mostly library resources, digital archive documents and books, magazines and newspapers of the period written on the subject. The main libraries used were the National Library, the Turkish Grand National Assembly, Istanbul University Digital Newspaper Archive, Marmara University Taha Toros Digital Archive, and the journal Turkish Librarianship, which is the publication organ of the Turkish Librarians' Association.