Akdeniz bölgesinin deprem özelliklerinin değerlendirilmesi
An Evaluation of the characteristics of the earthquakes in the mediterranean region
  1. Tez No: 101298
  2. Yazar: FERİDUN ŞİRİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALAETTİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Diri fay, Sismisite, Deprem büyüklüğü, Active fault, Sismisity, Earthquake Magnitude. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AKDENİZ BÖLGESİNİN DEPREM ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Feridun ŞİRİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yıl: 2001, Sayfa: 99 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANDL Jüri : Yrd. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Jüri : Doç. Dr. Hasan ÇETİN Günümüze kadar deprem bölgeleri haritası tanımından, ülkemiz için çeşitli haritalar hazırlanmıştır. Resmi olarak onaylanmamış ilk Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası 1948'de Prof. Hamit Nafiz Pamir, Dinamik Jeoloji adlı kitabının ikinci cildinde yayınlamıştır. T.C. İmar ve İskan Bakanlığında resmi olarak 1963'de yürürlüğe konulan harita aldığı eleştiriler sonucunda; İTÜ Jeofizik Enstitüsü'nce 1965 ve 197 1 'de olmak üzere iki adet beklenen maksimum şiddet haritası hazırlanıp bakanlığa sunulmuştur. 1993'de Eyidoğan ve Güçlü tarafından hazırlanan, Türkiye Maksimum Şiddet Haritası 197Tde hazırladıkları haritanın geliştirilmiş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde kullanılan deprem bölgeleri haritası, 1996 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanmıştır. 1996'da yürürlüğe giren bu haritanın hazırlanmasından günümüze kadar 5 yıl geçmiş bulunmaktadır. Bu süre içinde ülkemiz ve yakın çevresinde yeni depremler olmuş, daha önceki dönemlerde olan depremlere ilaveten, araştırmalarla ortaya çıkarılan birçok yeni bilgilere ulaşılmıştır. Bu çalışmalarda; daha önce derlenip yayınlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritalarına; son yıllardaki çalışmalardan elde edilen yeni deprem verileri eklenerek Akdeniz Bölgesi için hazırlanan harita üzerinede değerlendirilmiş ve“Akdeniz Bölgesi için Beklenen Maksimum Büyüklük Deprem Haritası”hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS AN EVALUATION OF THE CHARACTERISTICS OF THE EARTHQUAKES IN THE MEDITERRANEAN REGION Feridun ŞİRİN MINING DEPARTMENT INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Alaettin KILIÇ Year: 2001, Page: 99 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Jury: Assist. Prof. Dr. Alaettin KILIÇ Jury: Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Several eathquake zones maps have been prepared for Turkey so far. Based on the description of the map of earthquake zones. The first map of earthquake zones of Turkey was published in the second volume of the Dynamic Geology book written by Prof. Hamit Nafiz Pamir in 1948. This map was not officially recognised. The first official map was prepared by the Ministry of Public Works in 1963. As a result of the critisizm towards this map, Geophysics institute of the İstanbul Technical University prepared two maps of expected maximum magnitude earthquake in 1965 and 1971 and submitted them to the Ministry for approval. An improved version of this map was prepared by Eyidoğan and Güçlü in 1993. The current map of earthquake zones was prepared by the Department of Earthquake Research of the General Directorate of Disaster Works in 1996. Five years have passed since the last map was prepared. Since that time, new earthquakes have occured in Turkey and nearby Countries and new information about the previous and recent earthquakes has emerged. In this study, the characteristics of the earthquakes have been evaluated based on the recent information and previously prepared maps and a new map of expected maximum magnitude earthquake for mediterranean region has been prepared.