Yoğun bakımda mekanik ventilatöre bağlı ve enteral beslenen hastalarda abdominal masajın gastrointestinal fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of abdominal massage on gastrointestinal functions in mechanically ventilated and enterally fed patients in the intensive care unit
- Tez No: 1013049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM LAFCI BAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Abdomen, Enteral beslenme, Entübasyon-gastrointestinal, Masaj, Ventilatörler-mekanik, Yoğun bakım, Yoğun bakım üniteleri, Abdomen, Enteral nutrition, Intubation-gastrointestinal, Massage, Ventilators-mechanical, Intensive care, Intensive care units
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatöre bağlı enteral beslenen hastalarda abdominal masajın gastrointestinal sistem fonksiyonları (gastrik rezidüel volüm, abdominal distansiyon, defekasyon sıklığı ve dışkı kıvamı) üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Ocak–Ekim 2025 tarihleri arasında Mersin Toros Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım ve Cerrahi Yoğun Bakım kliniklerinde gerçekleştirilen çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve katılmayı kabul eden 70 hasta alınmış; randomizasyon ile 35'er kişilik girişim ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Girişim grubuna üç gün boyunca günde iki kere, 15 dakika abdominal masaj ve rutin hemşirelik bakımı, kontrol grubuna yalnızca rutin hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Veriler,“Hasta Klinik Durum Bilgisi Formu”,“Enteral Beslenme İzlem Formu”ve“Bristol Dışkı Kıvamı Skalası”ile toplanmış; nicel veriler Mann-Whitney U testi, kategorik veriler Pearson Ki-Kare, Fisher'in Kesin Testi ve Süreklilik Düzeltmeli (Yates) Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Üç günlük izlemde gastrik rezidüel volüm açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamış (p>0.05), ancak her iki grupta da zamana göre anlamlı değişim belirlenmiştir (p<0.001). Abdominal distansiyon girişim grubunda günler içinde anlamlı düzeyde azalmış (sabah p=0.006, akşam p=0.008), ikinci gün akşam ölçümünde girişim grubunda kontrol grubuna göre distansiyon görülme riski daha düşük bulunmuştur (p=0.046). Defekasyon sıklığı sabah ölçümlerinde farklılık göstermemiş (p>0.05), ancak üçüncü gün akşam ölçümünde girişim grubunda daha yüksek saptanmıştır (p=0.002). Bristol Dışkı Kıvamı Skalası'na göre sabah ölçümlerinde anlamlı fark bulunmazken (p>0.05), üçüncü gün akşam ölçümünde gruplar arasında ileri düzeyde anlamlı fark belirlenmiş (p<0.001), girişim grubunda dışkılamanın daha sık olduğu ve dışkı kıvamının ağırlıklı olarak Tip IV ve Tip V olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak abdominal masajın gastrik rezidüel volüm üzerinde anlamlı etkisi bulunmamakla birlikte abdominal distansiyonu azalttığı, defekasyon sıklığını artırdığı ve dışkı kıvamını normale yaklaştırdığı belirlenmiştir. Hemşirelik bakımında destekleyici bir girişim olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled experimental design to determine the effect of abdominal massage on gastrointestinal system functions (gastric residual volume, abdominal distension, frequency of defecation, and stool consistency) in mechanically ventilated patients receiving enteral nutrition in the intensive care unit. The study was carried out between January and October 2025 in the General Intensive Care Unit and Surgical Intensive Care Unit of Mersin Toros State Hospital. A total of 70 patients who met the inclusion criteria and agreed to participate were enrolled, and were randomly assigned into intervention and control groups, each consisting of 35 patients. The intervention group received abdominal massage twice daily for 15 minutes over three days in addition to routine nursing care, whereas the control group received only routine nursing care. Data were collected using the“Patient Clinical Status Information Form,”“Enteral Nutrition Monitoring Form,”and the“Bristol Stool Form Scale.”Quantitative data were analyzed using the Mann–Whitney U test, while categorical data were analyzed using Pearson's Chi-square test, Fisher's Exact test, and the Continuity Correction (Yates) Chi-square test. During the three-day follow-up, no statistically significant difference was found between the groups in terms of gastric residual volume (p>0.05); however, a significant change over time was observed in both groups (p<0.001). Abdominal distension significantly decreased over time in the intervention group (morning p=0.006, evening p=0.008), and the risk of distension was found to be lower in the intervention group compared to the control group on the evening of the second day (p=0.046). While no significant difference was observed in defecation frequency in the morning measurements (p>0.05), it was significantly higher in the intervention group on the evening of the third day (p=0.002). According to the Bristol Stool Form Scale, no significant difference was found in the morning measurements (p>0.05); however, a highly significant difference was observed between the groups on the evening of the third day (p<0.001), with more frequent defecation and predominantly Type IV and Type V stool consistency in the intervention group. In conclusion, although abdominal massage had no significant effect on gastric residual volume, it was found to reduce abdominal distension, increase defecation frequency, and improve stool consistency toward normal. It is recommended as a supportive intervention in nursing care.