Kronik bel ağrısı hastalarında bilişsel esneklik ve duygu düzenlemenin ağrı şiddeti ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of relationship between cognitive flexibility and emotional regulation and pain severity in chronic low back pain patients
  1. Tez No: 1013051
  2. Yazar: İREM GÖLGELİ DİLBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZDEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Bilişsel Esneklik, Kronik Bel Ağrısı, Bel ağrısı, Kronik ağrı, Emotion Regulation, Cognitive Flexibility, Chronic Low Back Pain, Back pain, Chronic pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmamızda kronik mekanik bel ağrısı sebebiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran hastaların bilişsel esnekliklerinin ve duygu düzenleme becerilerinin ağrı şiddeti ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın örneklemi 01.06.2025-01.09.2025 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran, kronik, mekanik tipte bel ağrısı olan, çalışmaya katılım kriterlerini taşıyan 38 hasta, 38 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, ağrı şiddetini ölçmek için ortalama Vizüel Analog Skala (VAS), algometrik ölçüm, ağrıya bağlı engellilik düzeyini ölçmek için Roland Morris Engellilik Ölçeği ve Kısa Hastalık Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca komorbiditeleri saptamak amacıyla DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition) için Yapılandırılmış Klinik Görüşme formu, nesnel bilişsel esnekliği ölçmek için nörokognitif test olan İz Sürme Testi, Wisconsin Kart Eşleme testi, Stroop Testi ve öz bildirim ölçeği olan Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE) uygulanmıştır. Duygu düzenleme ile ilgili belirtileri değerlendirmek için Perth Duygu Düzenlemede Yetkinlik Envanteri ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form (DDGÖ-16), ayrıca yaşam kalitesini ölçmek için özbildirim ölçeği olan Whoqol - 27 (Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği, Kısa Form) ve Anksiyete ve depresyon düzeyleri için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Hasta ve sağlıklı kontrol grupları yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından benzer dağılım göstermiştir (p>.05). Gruplar arasında nesnel olarak bilişsel esnekliği ölçen nörokognitif test performansları (WKET, Stroop, İST), duygu düzenleme güçlüğü (DDGÖ-16) ve yetkinliği (PDDYE) puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Buna karşın, hasta grubunun öznel bilişsel esneklik (BEE) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. BDÖ ve BAÖ puanlarında gruplar arası fark izlenmemiştir. Korelasyon analizlerinde; ağrı şiddetinin (VAS, Algometre) bilişsel ve duygusal değişkenlerle ilişkisiz olduğu; öznel (BEE) ve nesnel bilişsel esneklik ölçümlerinin ise çoğunlukla birbiriyle korelasyon göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca bilişsel esneklik ve duygu düzenleme değişkenlerinin yaşam kalitesiyle de ilişkili olduğu; buna karşın WKET ve İST performanslarının yaşam kalitesiyle ilişkili olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, kronik mekanik bel ağrısı hastalarında yürütücü işlevlerin ve bilişsel kapasitenin korunduğunu, ancak hastaların kendi esnekliklerine dair inançlarının (öznel bilişsel esneklik) bozulduğunu ortaya koymaktadır. Hastaların işlevselliği, hastalık algısı ve yaşam kalitesi; ağrının şiddetinden ziyade, öznel bilişsel esneklik, negatif duyguları yönetebilme yetkinliği, dikkat kontrolü ve duygusal sıkıntıya rağmen eyleme geçebilme kapasitesi ile ilişkilidir. Bu bulgular, kronik bel ağrısının yalnızca fiziksel bir durum olmadığını; bireyin hastalığı algılama biçimi, duygusal düzenleme kapasitesi ve öznel bilişsel süreçlerinin ağrı deneyimi ve işlevsellik üzerinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle kronik bel ağrısının değerlendirilmesi ve tedavisinde psikolojik süreçleri hedefleyen bütüncül ve multidisipliner yaklaşımlara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the relationship of cognitive flexibility and emotion regulation skills with pain severity in patients admitted to the physical therapy and rehabilitation outpatient clinic due to chronic mechanical low back pain. Materials and Methods: The study sample included 38 patients with chronic mechanical low back pain who met the inclusion criteria and admitted to the Abant Izzet Baysal University Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinic between 01.06.2025 and 01.09.2025, along with 38 healthy controls. The participants were administered a sociodemographic data form, the Visual Analog Scale (VAS) to assess pain severity, algometric measurements, the Roland Morris Disability Questionnaire to evaluate pain-related disability, and the Brief Illness Perception Questionnaire. Additionally, the Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5) was conducted to identify comorbidities. To measure objective cognitive flexibility, neurocognitive tests—including the Trail Making Test (TMT), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), and the Stroop Test—were administered, along with the Cognitive Flexibility Inventory (CFI) as a self-report measure. Symptoms related to emotion regulation were evaluated using the Perth Emotion Regulation Competency Inventory (PERCI) and the Difficulties in Emotion Regulation Scale–Short Form (DERS-16). Furthermore, quality of life was assessed using the WHOQOL-BREF (World Health Organization Quality of Life Scale, Short Form), and levels of anxiety and depression were measured with the Beck Depression Inventory (BDI) and the Beck Anxiety Inventory (BAI). Results: The patient and healthy control groups displayed similar distributions in age, gender, and education level (p > .05). No statistically significant differences were observed between the groups in neurocognitive test performances measuring objective cognitive flexibility (WCST, Stroop, TMT), or in emotion regulation difficulty (DERS-16) and emotion regulation competency (PERCI) scores. In contrast, subjective cognitive flexibility (CFI) scores were significantly lower in the patient group compared to the control group. No between-group differences were found in BDI or BAI scores. In the correlation analyses, pain severity (VAS, algometer) was found to be unrelated to cognitive and emotional variables, while subjective (CFI) and objective measures of cognitive flexibility generally did not demonstrate significant correlations with each other. Additionally, cognitive flexibility and emotion regulation variables were associated with quality of life, whereas WCST and TMT performances were not related to quality of life. Conclusion: This study reveals that executive functions and cognitive capacity are preserved in patients with chronic mechanical low back pain, but the patients' beliefs regarding their own flexibility (subjective cognitive flexibility) are impaired. Patients' functioning, illness perception, and quality of life are related to subjective cognitive flexibility, competence in managing negative emotions, attention control, and the capacity to act despite emotional distress, rather than the severity of pain. These findings indicate that chronic low back pain is not solely a physical condition; rather, the individual's perception of the disease, emotion regulation capacity, and subjective cognitive processes play a significant role in the pain experience and functioning. Therefore, it is concluded that holistic and multidisciplinary approaches targeting psychological processes are needed in the evaluation and treatment of chronic low back pain.