Pemfigus vulgaris hastalarında stigmatizasyon, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesinin hastalık şiddeti ile korelasyonu
Correlation of stigmatization, depression level and quality of life with disease severity in patients with pemphigus vulgaris
  1. Tez No: 1013091
  2. Yazar: DENİZ ILGIN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM BAYSAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalanma, Depresyon, Hastalık Şiddeti, Pemfigus Vulgaris, Yaşam Kalitesi, Depression, Pemphigus, Quality of Life, Severity of Illness Index, Social Stigma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pemfigus vulgaris (PV) hastalarında stigmatizasyon, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin hastalık şiddeti ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, analitik ve kesitsel bir araştırmadır. Anket temelli veri toplama çalışmasıdır. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliğine başvuran, 18 yaşından büyük ve PV tanısı klinik ve histopatolojik olarak tanımlanmış hastalar dahil edilmiştir. Hastalık şiddeti Pemfigus Hastalık Alan İndeksi (PDAI) ile değerlendirilmiştir. Stigmatizasyon düzeyi Nörolojik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi Stigma Ölçeği (NeuroQoL-Stigma), depresyon düzeyi Beck Depresyon Envanteri (BDI) ve yaşam kalitesi Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DYKİ) kullanılarak ölçülmüştür. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 26.0 ve MS-Excel 2024 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 56 hasta dahil edilmiştir. Ortalama yaş 55,7 (24–69) olup, ortalama hastalık süresi 90,8 ± 103,8 ay olarak saptanmıştır. Hastaların %62,5'inde ek hastalık bulunmaktadır. Hastalarımızda PV'nin en sık tutulum şekli mukokutanöz tutulum (%67,8) olarak tespit edilmiştir. Ortalama PDAI skoru 22,39±18,40 olarak belirlenmiştir. Hastalık şiddetinin artması ile stigmatizasyon ve depresyon düzeyi anlamlı şekilde arttığı ve yaşam kalitesinin anlamlı şekilde bozulduğu saptanmıştır (p<0,05). Mukokutanöz tutulum gösteren hastalarda stigmatizasyon ve DYKİ skorları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,014 ve p=0,001). Stigmatizasyon ile depresyon arasında orta düzeyde, pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (r=0,595; p<0,001). Hastalık süresi ile DYKİ puanı arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=−0,278; p=0,038). Ek hastalığı olan bireylerde depresyon skorları anlamlı olarak daha yüksek saptanırken (p=0,006), ek hastalık varlığının stigmatizasyon düzeyi ve yaşam kalitesi ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır. Sonuç: PV hastalarında hastalık şiddetinin stigmatizasyon, depresyon ve yaşam kalitesi üzerinde belirgin etkileri olduğu gösterilmiştir. Hastalık yaygınlığı ve komorbidite varlığı psikososyal yükü artırırken, hastalık süresinin uzaması ile yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkinin azalabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular, hastalığın yönetiminde psikososyal boyutların da dikkate alındığı multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate stigmatization, depression level, and quality of life in patients with pemphigus vulgaris and to investigate their relationship with disease severity. Materials and Methods: This was a single-center, analytical, cross-sectional study. It was based on questionnaire data. Patients aged 18 years and older, diagnosed with pemphigus vulgaris clinically and histopathologically, who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital were included. Disease severity was assessed using the Pemphigus Disease Area Index (PDAI). Stigmatization was evaluated using the Neuro-QoL Stigma Scale, depression level using the Beck Depression Inventory (BDI), and quality of life using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 26.0 and MS Excel 2024. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 56 patients were included in the study. The mean age was 55.7 years (range: 24–69), and the mean disease duration was 90.8 ± 103.8 months. Comorbidities were present in 62.5% of the patients. The most common pattern of involvement in our cohort was mucocutaneous involvement (67.8%). The mean PDAI score was 22.39 ± 18.40. An increase in disease severity was significantly associated with higher levels of stigmatization and depression, and with a significant impairment in quality of life (p<0.05). Patients with mucocutaneous involvement had significantly higher stigmatization and DLQI scores (p=0.014 and p=0.001, respectively). A moderate, positive, and significant correlation was found between stigmatization and depression (r=0.595; p<0.001). A weak, negative, and significant correlation was observed between disease duration and DLQI score (r=−0.278; p=0.038). While patients with comorbidities had significantly higher depression scores (p=0.006), no significant association was found between the presence of comorbidities and levels of stigmatization or quality of life. Conclusion: Disease severity in patients with pemphigus vulgaris has significant effects not only on clinical manifestations but also on stigmatization, depression, and quality of life. While disease extent and comorbidities increase psychosocial burden, longer disease duration may be associated with adaptation and reduced negative impact on quality of life. These findings highlight the importance of a multidisciplinary approach that incorporates psychosocial aspects into patient management.