Çeltik tarımında drone ve makine ile ekim olanaklarının araştırılması
A research on drone and machine sowing possibilities in rice farming
- Tez No: 1013093
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Drone, Ekim, Ekim makineleri, Çeltik, Drone, Sowing, Seeders, Paddy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarım alanlarının azalması ve dünya nüfusunun artması, birim alandan elde edilen verimin artırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle tarımsal üretimde yeni teknik ve teknolojilerin kullanımı önem kazanmıştır. Son yıllarda dijital tarım uygulamaları kapsamında insansız hava araçları (İHA), tarımsal üretim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de önemli bir üretim alanına sahip olan çeltik bitkisinde ekim işlemleri çoğunlukla geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilmekte olup, İHA ile havadan tohum serpme uygulamaları alternatif bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, çeltik ekiminde Drone kullanımının uygulanabilirliği araştırılmış ve sonuçlar geleneksel serpme ve mekanik ekim yöntemleri ile karşılaştırılmıştır. Tarla denemelerinde farklı ekim yöntemlerinin bitki gelişimi, verim bileşenleri ve operasyonel performansları değerlendirilmiştir. Bitki boyu, başak uzunluğu ve verim parametreleri ölçülmüş; iş başarısı, enerji tüketimi ve maliyet analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, ekim yöntemlerinin verim üzerine istatistiksel olarak önemli etkisi olduğunu göstermiştir (p<0,01). En yüksek verim mekanik ekimde 1047,70 kg da⁻¹, İHA ile ekimde 948,77 kg da⁻¹ ve geleneksel serpme ekimde 872,10 kg da⁻¹ olarak bulunmuştur. Mekanik ekim, geleneksel serpme ekime göre yaklaşık %20 daha yüksek verim sağlamıştır. Bitki boyu ve başak uzunluğu gibi vejetatif parametrelerde de mekanik ekim üstün bulunmuştur (p<0,05). Generatif özellikler açısından yöntemler arasında anlamlı fark belirlenmemiştir (p>0,05). Operasyonel değerlendirmelerde, İHA ile ekim enerji tüketimini %30 azaltmış ve iş gücü gereksinimini önemli ölçüde düşürmüştür. Genel olarak mekanik ekim verim açısından öne çıkarken, İHA ile ekim geniş alanlarda hızlı uygulama ve düşük iş gücü ile önemli bir alternatif yöntem olarak dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The decrease in agricultural lands and the increase in world population necessitate improving yield per unit area. Consequently, the use of new techniques and technologies in agriculture has gained importance. In recent years, unmanned aerial vehicles (UAVs) have been increasingly applied in agricultural production systems. In rice cultivation, which has significant production areas in Türkiye, sowing is mostly carried out by conventional methods, while Drone-based aerial seeding has emerged as an alternative approach. This study investigated the applicability of UAV technology in rice sowing and compared the results with conventional broadcasting and mechanical sowing methods. Field trials evaluated plant growth, yield components, and operational performance. Plant height, panicle length, and yield parameters were measured, and analyses of field efficiency, energy consumption, and costs were conducted. Results showed that sowing methods had a statistically significant effect on yield (p<0.01). The highest yield was obtained with mechanical sowing (1047.70 kg da⁻¹), followed by UAV-based sowing (948.77 kg da⁻¹) and conventional broadcasting (872.10 kg da⁻¹). Mechanical sowing provided approximately 20% higher yield than conventional broadcasting. Vegetative growth parameters such as plant height and panicle length were also superior in mechanical sowing (p<0.05), while no significant differences were observed in generative characteristics (p>0.05). Operational evaluations indicated that UAV sowing reduced energy consumption by approximately 30% and significantly decreased labor requirements. Overall, mechanical sowing stands out in terms of yield, whereas UAV-based sowing represents a promising alternative for large-scale cultivation due to rapid application, low labor needs, and energy efficiency.